Αεικαλλιέργεια:Η Λύση στο Προβλημά σας

ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και περισσότερο από φίλους και γνωστούς οι λέξεις «αυτάρκεια» και «αυτονομία» - ή τουλ...

ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και περισσότερο από φίλους και γνωστούς οι λέξεις «αυτάρκεια» και «αυτονομία» - ή τουλάχιστον βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, αφού τα χρήματα στερεύουν και τα έξοδα αυξάνονται διαρκώς. Η αεικαλλιέργια λοιπόν μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, αφού εφαρμόζεται από το κτήμα μέχρι και το μπαλκόνι του σπιτιού και μπορεί να επηρεάσει θετικά όλη τη ζωή μας!

 

Τι ακριβώς είναι όμως η αεικαλλιέργεια (permaculture);Είναι μια ολιστική επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης και χρησιμοποιεί αρχαίες τεχνικές και καινούρια τεχνογνωσία για να μας δείξει πώς μπορούμε να έχουμε τροφή, νερό, στέγη, ενέργεια, κοινωνία, υγεία, χρήματα και γη που χρειαζόμαστε με τρόπους δημιουργικούς και φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επομένως, στοχεύει στην αρμονική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια, καθώς και τις υπόλοιπες υλικές και μη υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο.

Για τους υποστηρικτές της, η φιλοσοφία του permaculture δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό γεωργικών συστημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Επομένως, αποτελεί μοναδική λύση για την Ελλάδα και όχι μόνο, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών συστημάτων που δεν είναι αειφόρα.

Γιατί αεικαλλιέργεια;

Διότι μας δίνει εφικτές λύσεις που δεν είχαμε καν φανταστεί και μας δείχνει πως μπορούμε να σχεδιάσουμε τη ζωή μας για να ζούμε με αρμονία με τη φύση και να έχουμε όλες τις ανάγκες μας εκπληρωμένες. Για παράδειγμα, αγοράζουμε τοπικά και αξιοποιούμε τις τοπικές πρώτες ύλες συμβάλλοντας έτσι στην τοπική ανάπτυξη, φυτεύουμε οικολογικά προστατεύοντας το περιβάλλον, γνωρίζουμε τους γείτονες μας και ανταλλάσσουμε μεταξύ μας προϊόντα και υπηρεσίες, μοιραζόμαστε κοινούς χώρους, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα με τους γύρω μας και λειτουργούμε στη βάση της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Ποια είναι τα κυρίως οφέλη της αεικαλλιέργειας;
Αύξηση της διατροφικής μας αυτονομίας και αυτάρκειας.
Μείωση των αποβλήτων του νοικοκυριού.
Ενδυνάμωση και εξέλιξη της κοινότητας.
Σημαντική βελτίωση τοπικού εδάφους και μικροκλιμάτων.
Προστασία του περιβάλλοντος.
Εξάσκηση δεξιοτήτων και δημιουργικότητας.Πως μπορώ να εκπαιδευτώ και να ενημερωθώ σχετικά με την αεικαλλιέργεια;

Παρόλο που η εκπαίδευση δεν θεωρείται απαραίτητη για να φυτέψουμε λαχανικά με βάση την αεικαλλιέργεια, η περαιτέρω μόρφωση θα μας βοηθήσει στην κατανόηση σε βάθος του τρόπου που θα γίνει ο σχεδιασμός ενός ολιστικού συστήματος που θα μπορεί να αναπτυχθεί από μόνο του.

Η αεικαλλιέργεια είναι πολύ ευέλικτη σχετικά με την επένδυση που χρειάζεται να κάνουμε σε χρήμα, χρόνο και χώρο, και έχει να κάνει με το πόσο περιεκτικό θέλουμε να είναι το σχέδιο μας. Το ξεκίνημα στην αεικαλλιέργεια είναι ίσως η πιο απαιτητική περίοδος, καθώς χρειάζεται και η περισσότερη εργασία.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, δηλαδή από το 2010 και έπειτα έχει σχηματιστεί μια μικρή ομάδα επαγγελματιών όπου προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια εφαρμοσμένης αεικαλλιέργειας, καθώς και μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Όλα όμως εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για όσα γίνονται στη ζωή μας, διότι ο εξωτερικός μας κόσμος είναι μια προβολή της εσωτερικής μας κατάστασης. Επομένως, όσο πιο σύντομα καταλάβουμε ότι όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν τα πράγματα τη σωστή ροή για εμάς, την κοινωνία μας και το περιβάλλον μας.Πηγές και χρήσιμες ιστοσελίδες σχετικά με την αεικαλλιέργεια:
wwoofgreece
Permaculture Researchers' Incubator
Δες το αλλιώς
Going Green
Στην πόλη... περιβόλι
Αεικαλλιέργεια στην Ελλάδα

Σχόλια