Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επενδύει σε Μονάδα Πέλετ ο Δήμος Φαιστού

Συμμετέχει σε σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα, θα αξιοποιεί υποπροϊόντα Ελιάς


 Ο δήμος Φαιστού επενδύει σε μονάδα πέλετ για την αξιοποίηση υποπροϊόντων ελιάς Τα υπολείμματα από το κλάδεμα των ελαιόδεντρων και των αμπελιών είναι πολύτιμα, καθώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας, των γνωστών pellets, που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία των καυστήρων. Ο δήμος Φαιστού συμμετέχει σε σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των κλαδοκάθαρων με τη δημιουργία μονάδας που θα παρασκευάζει pellets.
Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Φαιστού είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που η πρόταση του εντάχθηκε προς χρηματοδότηση 881.500€ στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος με τίτλο «BIOMASS / Ανάπτυξη συστήματος Παραγωγής και Αξιοποίησης Ξυλώδους Βιομάζας για τη θέρμανση δημοτικών κτιρίων» πραγματοποίησε ημερίδα την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις Μοίρες με τη συμμετοχή όλων των εταίρων από Ελλάδα και Κύπρο. Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, το Φορέα Διαχειριστικής Ενότητας Αν. Σάμου και την Κοινότητα Βοροκλήνης από την Κύπρο πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση με τους εταίρους όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο του έργου.

Βασικό αντικείμενο του έργου που παρουσιάστηκε είναι η ανάπτυξη μιας μονάδας, σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, που θα αξιοποιεί τα ξυλώδη υπολείμματα που παράγονται από την αστική και γεωργική δραστηριότητα στα όρια του και συγκεκριμένα τα υπολείμματα από δημόσια πάρκα και δεντροστοιχίες, ιδιωτικούς κήπους, από το κλάδεμα της ελιάς και του αμπελιού και θα τα μετατρέπει σε στερεό βιοκαύσιμο (pellets) για τη θέρμανση κτηρίων.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση λεβήτων και σομπών pellets.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.
Ωστόσο, και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατέχει την τελευταία θέση. Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα και καινοτομία του συγκεκριμένου έργου από το δήμο Φαίστου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, η οποία και χαιρέτισε τις εργασίες. Επίσης, το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού κκ. Μανιαδάκης, Νικολιδάκης, Πρωτογεράκης και Φασομυτάκης. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Οικονομολόγος Γ. Μαυρογιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Θ. Μανιός, καθώς και ο διδάκτωρ Τεχνολόγος Γεωπόνος Ν. Βολακάκης οι οποίοι και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημότες όπου αναλύθηκαν όλοι οι παράμετροι της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλά και οι προβληματισμοί για την υφιστάμενη κατάσταση. Οι περισσότεροι αγρότες, ως γνωστό, καίνε τα γεωργικά υπολείμματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμος Φαιστού είναι από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα ο οποίος έχει συντάξει και υποβάλλει «Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια» ανοίγοντας νέους δρόμους για την άντληση ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων σε θέματα που αφορούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη τόνισε ότι η ενημερωτική εκδήλωση δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν. Όλα όμως, είπε, ξεκινούν από την δέσμευση που κάνει ο καθένας μας χωριστά θέτοντας ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα, ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά.

Επενδύει σε Μονάδα Πέλετ ο Δήμος Φαιστού Reviewed by RIVER on 5:18 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: