Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ε.Ε. ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ;

 ΝΕΑ ΚΑΠ

Οι 27 αφήνουν τη σκληρή ρητορική του παρελθόντος και επικεντρώνονται στην υπέρβαση των αντιθέσεων για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η νέα ΚΑΠ. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις και το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. 
 
 
 
Μόλις ένας μήνας απομένει μέχρι το τέλος της ιρλανδικής προεδρίας και στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενει, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα στα θέματα που ακόμα διχάζουν και να σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη για τις τελικές συνομιλίες. Για το σκοπό αυτό, μετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου, για πρώτη φορά, με την παρουσία και της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε να ανταλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο Δουβλίνο, ανοικτά παραμένουν θέματα όπως: η εσωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, τα καθεστώτα για τους νέους αγρότες και τις μικρές εκμεταλλεύσεις, τα ανώτατα όρια και η σταδιακή μείωση των ενισχύσεων για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, η συνδεδεμένη ενίσχυση, οι ποσοστώσεις ζάχαρης, τα δικαιώματα νέων φυτεύσεων αμπελώνων, καθώς και το ζήτημα των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.

Ακολουθήστε το δρόμο της Γερμανίας
Θετικά ήταν ώστοσο τα μηνύματα από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανίδα υπουργός Ίλζε Άιγνκερ δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο είναι παραπάνω από εφικτή. Στην τοποθέτησή της, η κυρία Άιγκνερ έδωσε βάρος στον προσδιορισμό των μειονεκτικών περιοχών, που κατά τη γνώμη της θα πρέπει να εξασφαλίσει την αγροτική παραγωγή ακόμα και σε περιοχές με δυσμενή γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Η κυρία Άιγκνερ κάλεσε μάλιστα τα άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το δρόμο της Γερμανίας και να καταργήσουν το ιστορικό μοντέλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να μετριούνται με το τι μπορούν να προσφέρουν σήμερα στην κοινωνία, και όχι με βάση δικαιώματα από το παρελθόν.
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας φάνηκε κι ο Γάλλος υπουργός Στεφάν Λε Φολ, εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για τη μέθοδο του τριμερούς διαλόγου. «Εδώ βρισκόμαστε στην ουσία με τρεις νομοθέτες. Για να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειάζεται μια εκτελεστική εξουσία που κάνει μια πρόταση κι ένας νομοθέτης με τον οποίο συζητά».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε ότι τα κίνητρα για τους νέους γεωργούς θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά, δίνοντας ένα καθαρό μήνυμα της πολιτικής βούλησης για τόνωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως της εισόδου στη γεωργία νέων που θα ενισχύσουν την οικονομία της υπαίθρου. Τέλος, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης λήψης αποφάσεων καθώς όπως είπε ««οι γεωργοί δικαιούνται να προγραμματίσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους σε ένα σταθερότερο περιβάλλον».

Ισπανικό βέτο
Πιο σκληρή στάση κράτησε ο Ισπανός Μιγέλ Άριας Κανιέτε, ο οποίος τόνισε ότι η Ισπανία «δεν θα επιτρέψει η εσωτερική σύγκλιση να προκαλέσει απώλεια ενισχύσεων για τους αγρότες», βάζοντας σε κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Και προειδοποίησε ότι αν η Κομισιόν επιχειρήσει να επιβάλει εσωτερική σύγκλιση της τάξης του 75%, η Ισπανία δεν θα υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Οργανωτική πρόκληση για τους Ιρλανδούς, ο συντονισμός της πρωτοφανούς μεγέθους συγκέντρωσης για το μέλλον της ΚΑΠ
Κοσμοσυρροή στο Δουβλίνο για τον τριμερή διάλογο

Η σημασία που έχει η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής γεωργίας βρέθηκαν στις 27 και 28 Μαΐου στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου, το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας, οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τους εκπροσώπους των διάφορων λόμπι (αγροτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, βιομηχανιών κλπ) που, όπως πάντα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με διαδηλώσεις έξω από το Κάστρο του Δουβλίνου.

Αν και η συνάντηση είχε χαλαρό χαρακτήρα ήταν ουσιαστική για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Σάιμον Κόβενεϊ, και ακολούθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάολο ντε Κάστρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του προϋπολογισμού, στο οποίο πολλά κράτη μέλη (ιδίως Γαλλία και Βρετανία) έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, και το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συμφωνίας για την ΚΑΠ.

Στη συνέχεια μίλησαν οι τρεις εισηγητές ισάριθμων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι ανέλυσαν τις προτάσεις τους για καίριες πτυχές της μεταρρύθμισης, όπως είναι οι άμεσες ενισχύσεις, οι συνδεδεμένες, οι ποσοστώσεις της ζάχαρης, οι επιστροφές κατά την εξαγωγή και ο προσδιορισμός των μειονεκτικών περιοχών.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος και στο τέλος, ο κάθε ένας από τους 27 υπουργούς, εκφράζοντας τη θέση της χώρας τους και ανταλλάζοντας απόψεις με τους ευρωβουλευτές.

Η ανταλλαγή απόψεων κράτησε δυόμιση ώρες και παρά τις εμφανείς διαφορές, διεξήχθη σε ένα μάλλον ήπιο κλίμα, χωρίς εντάσεις. Κατά τη δεύτερη ημέρα, συζητήθηκαν διεξοδικά οι θέσεις του κάθε οργάνου (Συμβούλιο, Επιτροπή, Κοινοβούλιο) για το κάθε θέμα και ο προεδρεύων Σάιμον Κόνενεϊ ζήτησε από τα κράτη μέλη να του υποδείξουν τρόπους για να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κόβενεϊ, το θετικό κλίμα που επικράτησε, αντανακλά την κοινή βούληση όλων, να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου, όταν ολοκληρώνεται η ιρλανδική προεδρία.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα
Πάντως τα χρονικά πλαίσια ως το τέλος Ιουνίου παραμένουν ασφυκτικά. Για οργανωτικούς λόγους, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας μπορεί να συνεδριάσει μόνο από τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου, ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 26.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για ένα τόσο τεράστιο θέμα όπως είναι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Για αυτό ο Σάιμον Κόβενεϊ θέλει να συναντήσει τους υπουργούς των 27 για προκαταρκτικές συνομιλίες στο Λουξεμβούργο ήδη από την Κυριακή, 23 Ιουνίου. Οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα συμμετέχουν μόνο ανεπίσημα στις συζητήσεις στο Λουξεμβούργο, κι αμέσως μετά θα γίνει η επίσημη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, για να μπει η τελική σφραγίδα στη νέα ΚΑΠ.

Βιώσιμη αλιεία και αποφάσεις που θα λαμβάνονται περιφερειακά
Έκλεισε η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Σε συμφωνία κατέληξαν σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) κατά την τελευταία τριμερή τους συνεδρίαση -Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο υπουργών- τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013.

Σχετικά με τη συμφωνία, η Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι: «Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για όλους όσους εμπλέκονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Στο μέλλον, πρόκειται να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ψαρεύουμε. Η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, σε μια στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».

Ειδικότερα με βάση τη νέα ΚΑλπ προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
●Ανοίγει ο δρόμος σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους αλιείς και την ευρωπαϊκή βιομηχανία, χάρη στην αύξηση των ιχθυαποθεμάτων σε ποσοστά πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, στην ευθυγράμμιση των αλιευτικών δυνατοτήτων με τις επιστημονικές οδηγίες, στη διακοπή των απορρίψεων ψαριών και στην παύση όλων των άλλων σπάταλων πρακτικών.
● Οι Βρυξέλλες θα συνεργάζονται με τις περιφερειακές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέλη ώστε να βρεθούν συγκεκριμένες και προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε πρόβλημα.
● Τέλος, θα υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών, ώστε οι Ευρωπαίοι αλιείς να μπορούν να επιτυγχάνουν για τα ψάρια την τιμή που τους αξίζει.

Οι Γάλλοι φοβούνται τους Γερμανούς
Μεγάλη πτώση στις ενισχύσεις που λαμβάνουν φοβούνται οι Γάλλοι σιτοπαραγωγοί. Σύμφωνα μάλιστα με το συνδικάτο τους, Orama, η νέα ΚΑΠ μπορεί να τους φέρει σε μειονεκτική θέση απέναντι στους Γερμανούς ανταγωνιστές τους, που θα λαμβάνουν υψηλότερες ενισχύσεις. Η διαφορά υπολογίζεται στα 15 ευρώ/στρμ ή 20 ευρώ ανά τόνο δημητριακών.

Όπως σημειώνουν, «μια αγροτική εκμετάλλευση των 1.500 στρμ. με δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, στη Γαλλία θα εισπράττει 28,2 ευρώ το στρέμμα για τα πεντακόσια πρώτα στρμ. (8,2 ευρώ σε πράσινη ενίσχυση, 5 ευρώ σε βασική ενίσχυση και 15 ευρώ ως ενίσχυση αναδιανομής), συν άλλα 13,2 ευρώ/στρμ. για τα επόμενα χίλια στρμ. δηλαδή κατά μέσο όρο 18,2 ευρώ/στρμ. αντί για τα σημερινά 29,3 ευρώ/στρμ.». Από την άλλη, οι Γερμανοί θα μείνουν στα 30 ευρώ/στρμ, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους. «Έτσι», συνεχίζει η Orama, «οι γείτονές μας στην απέναντι όχθη του Ρήνου θα είναι σε θέση να πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές στις αγορές».

Σημειωτέον ότι οι σιτοπαραγωγοί, με βάση τα σημερινά δικαιώματα, θεωρούνται από τους πλέον ευνοημένους παραγωγούς της χώρας τους. Βιαστείτε, λέει η Copa-Cogeca
Επεμβαίνοντας στις συζητήσεις στο Δουβλίνο, η ευρωπαϊκή αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση, Copa-Cogeca, προειδοποίησε τους υπουργούς Γεωργίας ότι αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία ως το τέλος Ιουνίου, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κινδυνεύει να μείνει στον αέρα για πολλά χρόνια και έτσι θα αυξηθεί η αστάθεια για τους ευρωπαίους αγρότες. Ο πρόεδρος της Copa, Γκερντ Σονλάιτνερ, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο αγροτικός τομέας έχει διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό ρόλο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει αυτό του το ρόλο»
 
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ε.Ε. ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ; Reviewed by RIVER on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: