Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανεκμετάλλευτη γη; Ξεχάστε το! Ούτε εκατοστό καλλιεργήσιμης έκτασης αναξιοποίητο!Η χώρα δυστυχώς ή και ευτυχώς πρέπει να ενεργοποιήσει κάθε κύτταρο της για να βγει δυνατότερη από την κρίση και οι πολίτες της πρέπει να εξαντλήσουν κάθε πόρο που διαθέτει αυτός ο τόπος. Το Κράτος και όποιες άλλες δομές πρέπει να συνδράμουν σε αυτό τον αγώνα με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις.

Η γεωργία όπως έχει ξαναειπωθεί είναι ένας παραγωγικός κλάδος με ισχυρό δυναμικό και πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Αυτό έχει γίνει κατανοητό και οι δυσκολίες που εμφανίζονται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχουν στρέψει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στη γεωργία.

Για να στηριχτεί και να καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή, το Κράτος, η Εκκλησία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να διαθέσουν προς εκμετάλλευση κάθε δυνητικά καλλιεργήσιμη έκταση. Έτσι, μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δε διαθέτει κλήρο ή ο κλήρος του είναι μικρής έκτασης θα μπορέσει να δημιουργήσει μια βιώσιμη παραγωγική επιχείρηση.

Τέτοιες δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με την επινοικίαση εκτάσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από Δήμους. Μια ακόμα πιο οργανωμένη προσπάθεια έχει γίνει από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία διαθέτει έναντι συμβολικού τιμήματος μικρά τεμάχια σε όποιον ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει (κυρίως λαχανικά). Οι ενοικιαστές έχουν την υποστήριξη των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αποκτούν εμπειρία και να αντιλαμβάνονται στο πραγματικό πεδίο τα προβλήματα που θα κληθούν να λύσουν αργότερα και σε μεγαλύτερη έκταση, ενώ οι ενοικιαστές να μαθαίνουν με επιστημονικότερο τρόπο τις καλλιεργητικές τεχνικές (λεπτομέρειες εδώ). Τα οφέλη στην περίπτωση αυτή είναι πολλαπλά και προς όλες τις κατευθύνσεις

Σε πρακτικό επίπεδο, το Κράτος πρέπει να απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους πιθανούς ενδιαφερόμενους που κατέχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις και να αναρτήσει σε μια κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε “προς διάθεση” έκταση. Τέτοιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχει ήδη δημιουργήσει το κράτος για άλλους λόγους (Αναξίμανδρος (ΟΚΧΕ) καιhttp://geodata.gov.gr/geodata/). Αυτές οι ηλεκτρονικές υποδομές έχουν ένα χαρτογραφικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι πληροφορίες.

Ο πολίτης με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να βλέπει που είναι το αγροτεμάχιο, σε ποιόν ανήκει και πως θα επικοινωνήσει με τον κάτοχο του. Επίσης είναι δυνατό στην πλατφόρμα αυτή να δηλώνονται οι υπηρεσίες (ενημέρωσης – επιμόρφωσης- υποστήριξης) και οι υποδομές (παροχή νερού άρδευσης, μηχανημάτων κ.λπ.) που μπορεί να παρέχονται. Σε δεύτερη φάση και με τη συνδρομή επιστημονικών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων μπορεί να εμπλουτιστεί η πλατφόρμα με στοιχεία που αφορούν στο έδαφος και το κλίμα της περιοχής κάθε αγροτεμαχίου έτσι ώστε να γίνεται ορθολογικότερα η επιλογή του αγροτεμαχίου. Με τον τρόπο αυτό οι πάροχοι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα αποκτήσουν εισοδήματα που αλλιώς δεν θα είχαν, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μια ασφαλέστερη επιλογή στο νέο επαγγελματικό τους δρόμο και η γραφειοκρατεία και οι καθυστερήσεις θα μειωθούν.

Πριν από όλα αυτά όμως θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ότι η προσφορά και διάθεση κάθε τετραγωνικού μέτρου γης για αξιοποίηση είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η παραγωγική εργασία στη Χώρα μας σε αυτό το δύσκολο καιρό. Η μάχη για το καλύτερο αύριο δε χωρά εξαιρέσεις.

Το Κράτος και τα Κληροδοτήματα δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτή τη μάχη.

Η Εκκλησία δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτή τη μάχη.

Οι Δήμοι δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτή τη μάχη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτή τη μάχη.

Η αξιοποίηση κάθε παραγωγικού πόρου άμεσα δεν είναι επιλογή, είναι πλέον υποχρέωση.

Δρ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεωπόνος-Βιοκλιματολόγος
Μέλος του τομέα Αγροτικής Οικονομίας της “κοινωνίας αξιών”
Ανεκμετάλλευτη γη; Ξεχάστε το! Ούτε εκατοστό καλλιεργήσιμης έκτασης αναξιοποίητο! Reviewed by avs-tri on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: