ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΙΑΣ


Μπάμια: Μια προσοδοφόρα αλλά απαιτητική καλλιέργεια που το τελευταίο διάστημα κερδίζει όλο και περισσότερο τον Έλληνα παραγωγό 
 


 
Η μπάμια αποτελεί ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό και ένα από τα πιο αγαπημένα των Ελλήνων καταναλωτών. Παρόλα αυτά η τιμής της φρέσκιας μπάμιας πολλές φορές αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τον Έλληνα και ιδιαίτερα στις μέρες μας, με την πτώση της καταναλωτικής του δύναμης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από περίπου 10 ημέρες η τιμή καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας έφτανε ακόμα και τα 7 ευρώ το κιλό,ένα από τα βασικά στοιχεία που ανεβάζουν την τιμή της μπάμιας, αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές καλλιέργειες. 
 

Ιούνιο με Οκτώβριο η συγκομιδή

Την περίοδο που διανύουμε έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της (από τις αρχές Ιουνίου) και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Η καλλιέργεια της μπάμιας είναι πιο διαδεδομένη στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Ημαθία. Όπως μας πληροφορούν Βορειοελλαδίτες παραγωγοί, η καλλιέργεια του εν λόγω προϊόντος κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη και «εύθραυστη» καλλιέργεια, καθώς απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπομονή, διότι οι καρποί της συγκομίζονται όταν έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και πολύ νωρίς το πρωί. Επίσης, το κόστος της παραγωγής είναι μεγάλο σε σχέση με άλλες καλλιέργειες αφού απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, ενώ η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τη μεγαλύτερη ζήτηση στην ελληνική αγορά έχουν οι εγχώριες μικρόκαρπες μπάμιες, τις οποίες προτιμά η πλειοψηφία των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα.

Τα κόστη

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Ματζόλας, παραγωγός από την Μελίκη Ημαθίας αναφέρει : «Στην ευρύτερη περιοχή της Μελίκης Ημαθίας έχουμε τις περισσότερες καλλιέργειες και την καλύτερη ποιότητα. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 3 Ιουνίου. Οι τιμές ξεκίνησαν καλά στα 6 ευρώ το κιλό αλλά αυτή την στιγμή έχει πέσει στο 1,50 ευρώ το κιλό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή να μειωθεί. Μέχρι και αυτό το όριο του 1,50 ευρώ/κιλό πάντως για τον παραγωγό είναι σχετικά καλά τα πράγματα αν μάλιστα έχει καλή παραγωγή. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η μπάμια συγκομίζεται μέρα παρά μέρα. Πρέπει να είσαι κάθε μέρα στο χωράφι αν θες να έχει καλή ποιότητα. Είναι μια από τις πιο δύσκολες καλλιέργειες».

Στα 7 ευρώ για τον καταναλωτή

Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμή καταναλωτή η οποία τις προηγούμενες ημέρες έφτανε και τα 7 ευρώ το κιλό ο κ Ματζόλας μας εξηγεί: «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνο το διάστημα η μπάμια αγοραζόταν από τον παραγωγό στα 4 ευρώ το κιλό. Οπότε λογικό ήταν να φθάσει στον καταναλωτή 7 ευρώ. Ίσως να φαίνεται ακριβή αλλά εμείς που γνωρίζουμε την καλλιέργεια ξέρουμε ότι η μπάμια έχει μεγάλη “φύρα”, δηλαδή από το πρωί που θα την δώσει στον έμπορο ο παραγωγός, μέχρι το επόμενο πρωί της διακίνησης χάνει ένα 10%. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Αφυδατώνεται και όταν στα 100 κιλά χάσεις 4 και η τιμή είναι 4 ευρώ για τον παραγωγό είναι 40 ευρώ. Αυτές τις ημέρες ο καταναλωτής – ανάλογα και με τις περιοχές πάντα – βρίσκει την μπάμια στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές. Να σας εξηγήσω και το γιατί. Ο μεσάζοντας θα πάρει 20 λεπτά, ο έμπορος στη λαχαναγορά ο οποίος δουλεύει επί τις εκατό (%) θα πάρει περίπου στα 40 λεπτά (10%) με αυτή την τιμή που έχουμε τώρα. Από αυτά θα πρέπει να αφαιρέσουμε την φύρα. Επίσης η μεταφορά από εμάς προς την Αθήνα είναι 15 λεπτά το κιλό (όσο και να είναι η τιμή). Η συσκευασία είναι ακόμα 10 με 12 λεπτά.
Αυτάρκεια αλλά όχι εξαγωγές Και καταλήγει: «Η ελληνική παραγωγή μπάμιας καλύπτει τις ανάγκες τις χώρας μας αλλά δεν κάνουμε εξαγωγές διότι πολλές χώρες δεν τις προτιμούν αλλά και διότι είναι τόσο ευαίσθητο προϊόν που δεν αντέχει πάνω από μια ημέρα στο ψυγείο. Η συγκομιδή της ξεκινάει αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνουμε ανάλογα με τον καιρό μέχρι να πιάσει παγωνιά (Σεπτέμβριο με Οκτώβριο)».

Αύξηση καλλιέργειας στη Δράμα

Καλλιέργεια μπάμιας γίνεται και στο Φωτολίβος Δράμας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο παραγωγός κ. Χρήστος Γκόντιας: «στην περιοχή μας η καλλιέργεια μπάμιας έχει μεγάλη ανάπτυξη. Φέτος στο Φωτολίβος καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα. Από τους παραγωγούς μας η μπάμια αυτό το διάστημα φεύγει στα 3 έως 4 ευρώ το κιλό». Σε ερώτηση μας σχετικά με το άνοιγμα της ψαλίδας ο κ. Γκόντιας αναφέρει: «Και στην μπάμια όπως και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα αυτό που ανεβάζει την τιμή είναι το γνωστό θέμα των μεσαζόντων»
 
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΙΑΣ Reviewed by RIVER on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: