Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η καλλιέργεια του Hλίανθου


Επιστροφή στην καλλιέργεια του Hλίανθου

Η καλλιέργεια του Hλίανθου που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ,φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά. Το πανέμορφο φυτό καλλιεργείται για τροφή είτε για παραγωγή βιοκαυσίμου, που αποτελεί και το περισσότερο συμφέρον για τον παραγωγό, κυρίως ξηρικά αλλά και ποτιστικά για αύξηση της παραγωγής.

Κλίμα : Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τα καλά αποτελέσματα που παρουσίασαν τα φυτά τα παρελθόντα έτη στη χώρα μας. Είναι σημαντικά ανθεκτική στην ξηρασία με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό. Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε θερμοκρασία , εξαρτάται από τη χρήση του καρπού ,αφού όσο η θερμοκρασία αυξάνεται αυξάνει ανάλογα και η περιεκτικότητα του καρπού σε πρωτεΐνη , ενώ μειώνονται χαρακτηριστικά τα έλαιά του.

Έδαφος : Ευδοκιμεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εδαφών, με τα άριστα αποτελέσματα να παρουσιάζονται σε εδάφη βαθιά οργανικά και καλά στραγγιζόμενα . Τα εδάφη που δεν ανέχεται είναι τα αλατούχα , ενώ ευδοκιμεί σε PH 5,7-8 και ιδανικά 6- 7,2.

Προετοιμασία εδάφους : Οι ενέργειες που απαιτείται να γίνουν πριν τη σπορά , είναι παρόμοιες με αυτές του καλαμποκιού ή του βαμβακιού. Αυτές συμπεριλαμβάνουν ,στελεχοκοπή, που γίνεται φθινόπωρο ή χειμώνα, ένα όργωμα πάλι την ίδια εποχή , καταστροφή των ζιζανίων (πλατύφυλλων και αγροστωδών) προφυτρωτικά είτε μεταφυτρωτικά , προετοιμασία της σποροκλίνης την άνοιξη στο ρόγο , ενώ περιστασιακά χρειάζεται να γίνουν ισοπέδωση αποστράγγιση και υπεδαφοκαλλιέργεια. Σημαντικό σχετικά με την αντιμετώπιση των ζιζανίων είναι να γνωρίζει ο παραγωγός πως δεν συνιστώνται τα οργανικά ζιζανιοκτόνα.


Σπορά : Η σπορά γίνεται περί τα μέσα Μαρτίου με μέσα Απριλίου , σε γραμμές σε αποστάσεις 60-75 cm , 20-25 cm επί των γραμμών και 3-10 cm βάθος ανάλογα με το μέγεθος και την υγρασία του εδάφους.

Χρησιμοποιούνται μηχανές ακριβείας ίδιες με αυτές του αραβόσιτου και του τεύτλου μετά από ειδική ρύθμιση.

Αν η καλλιέργεια είναι ξηρική απαιτούνται περί τα 4.500 με 5000 φυτά ανά στρέμμα, ενώ αν είναι ποτιστική 5.500 με 6000.

Η ποσότητα που απαιτείται σε κιλά φτάνει τα 0,5kg-1 kg το στρέμμα.

Λίπανση: Απαιτείται κυρίως αζωτούχος και φωσφορική λίπανση ,εφόσον δεν παρουσιάζονται ελλείψεις καλίου στο έδαφος,οπότε τότε είναι απαραίτητη και η καλιούχος.

8-10 μονάδες αζώτου και 5-6 φωσφόρου είναι αρκετές για ξηρική καλλιέργεια ,ενώ για ποτιστική οι μανάδες αυξάνουν στις 15 για το άζωτο κυρίως. Το υπερβολικό άζωτο μειώνει την ελαιοπεριεκτικότητα του σπόρου και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται με προσοχή .

Η καλλιέργεια χρειάζεται επίσης ασβέστιο, σίδηρο χαλκό κ μαγνήσιο ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται το βόριο κυρίως στα μη ασβεστούχα εδάφη.

Πότισμα : Η καλλιέργεια όπως αναφέρθηκε είναι κυρίως ξηρική με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, ορισμένα ποτίσματα όμως να την ευνοούν χαρακτηριστικά. 2-4 είναι αρκετά για αύξηση της παραγωγής. Τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνουν στο στάδιο του φυτρώματος καθώς και στο κρίσιμο στάδιο , ήτοι 20 ημέρες πριν και μετά την άνθιση .

Εχθροί- Ασθένειες : Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα είδη του γένους Orobanche ή κοινώς παράσιτο της οροβάγχης και Plasmophora holstedii η κοινώς περονόσπορο ηλίανθου( κυρίως όταν ο καιρός είναι βροχερός για κάποιο διάστημα μετά τη σπορά ). Οι ανθεκτικές ποικιλίες είναι απαλλαγμένες και από τα δύο.

Πολλά επίσης προβλήματα μπορεί να προκληθούν από σιδηροσκώληκες και σπουργίτια.

Συγκομιδή : Η συγκομιδή λαμβάνει χώρα όταν τα 2/3 των φύλλων ,ξεκινώντας από το έδαφος , έχουν ξηρανθεί , και οι κεφαλές έχουν αποκτήσει ,από την κάτω όψη τους . κίτρινο και ελαφρώς καστανό χρώμα.

Ο σπόρος είναι καλό να μην έχει ξηρανθεί εντελώς για αποφυγή απωλειών ,αλλά να διατηρεί περίπου στο 10 % υγρασία.

Χρησιμοποιούνται αλλωνιστικές μηχανές σίτου – αραβόσιτου ,με αλλαγή του μαχαιριού.

Αμειψισπορά χρειάζεται κυρίως μετά το 2ο χρόνο και γίνεται με σιτηρά και ιδιαίτερα σιτάρι.

Αποδόσεις : Οι ξηρικές καλλιέργειες δίνουν σύμφωνα με παραγωγούς περί τα 150 kg σπόρο ανά στρέμμα ενώ οι ποτιστικές φτάνουν τα 300 με 400 κιλά.

Οι αποδόσεις σε βιοντίζελ αγγίζουν τα 1200 -3000 kg ανά εκτάριο.

Κόστος : Η καλλιέργεια απαιτεί πολύ λίγα έξοδα σχετικά με άλλες καλλιέργειες με αυτά να κυμαίνονται σύμφωνα με την κρίση παραγωγών γύρω στα 40-100 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα .

Τιμές : Οι τιμές διαπραγμάτευσης των συμβολαίων σύμφωνα πάλι με παραγωγούς έχουν έναρξη τα 40 λεπτά το κιλό.

Ευθαλία Παυλίδου
Η καλλιέργεια του Hλίανθου Reviewed by RIVER on 5:29 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: