ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

2ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Μέσα Προστασίας των Ψεκαστών Γεωργικών Φαρμάκων

ΨΕΚΑΣΤΕΣ & ΨΕΚΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ


« Η ανάγκη δημιουργίας μέσων ατομικής προστασίας, προσαρμοσμένων στις αγροκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής που θα παρέχουν στους ψεκαστές γεωργικών φαρμάκων επαρκή προστασία κατά την έκθεσή τους, είναι μεγάλη», δήλωσε η Δρ Κυριακή Μαχαίρα, Διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συμποσίου για τα μέσα ατομικής προστασίας των ψεκαστών γεωργικών φαρμάκων με τίτλο “Collaborations for Risk Assessments, PPE Requirements & Labeling”.

Σύμφωνα με τη Δρα Κ. Μαχαίρα, η επιστημονική κοινότητα οφείλει άμεσα να προτείνει εφικτές λύσεις και παράλληλα να καλύψει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση των ψεκαστών για θέματα ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και υγιεινής και ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσα από την υλοποίηση ερευνητικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από συνεργασίες του ΜΦΙ με άλλους φορείς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο για την εκτίμηση της επικινδυνότητας, τα μέσα ατομικής προστασίας των ψεκαστών και τις συστάσεις στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το χρονικό διάστημα από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2013. Το Συμπόσιο αυτό ουσιαστικά αποτελεί διεθνή συνάντηση εργασίας μιας ομάδας ειδικών (expert working group) και άμεσα εμπλεκομένων με τα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων στη γεωργική παραγωγή από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας κ.α. Απώτερος στόχος του Διεθνούς Συμποσίου ήταν να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εναρμόνιση των διαδικασιών και μεθόδων σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για την εκτίμηση επικινδυνότητας για τον ψεκαστή και εργαζόμενο στη γεωργική παραγωγή όσο και για τα συνιστώμενα μέσα ατομικής προστασίας και η διοχέτευση της γνώσης στους ενδιαφερόμενους.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε ολόκληρο τον κόσμο για τους τρόπους εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους τύπους διαθέσιμων μέσων ατομικής προστασίας, την ενημέρωση των ψεκαστών, καθώς και τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Κοινός προβληματισμός ήταν η εξεύρεση εφικτών και εφαρμόσιμων λύσεων, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που καθορίζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο χορήγησης έγκρισης κυκλοφορίας στα γεωργικά φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και αλλού.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης η ανάδειξη του θέματος της ασφάλειας των χρηστών γεωργικών φαρμάκων και η εξεύρεση λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη προσοχή στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες που δε βασίζουν την έγκριση κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες ελέγχου και εκτίμησης επικινδυνότητας.

www.ellinikigeorgia.gr
2ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Μέσα Προστασίας των Ψεκαστών Γεωργικών Φαρμάκων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: