ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΑΠΕ)

ΑΠΕΨηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, δεσμεύτηκε στην Επιτροπή ότι το τέλος διακοψιμότητας θα έχει αναλογικό χαρακτήρα. «Αυτό το οποίο κοιτάμε και θα κοιτάξουμε είναι να γίνει αναλογικότερο το μοίρασμα του βάρους της διακοψιμότητας», δήλωσε ο υφυπουργός απαντώντας στην κριτική φορέων (μεταξύ αυτών αγροτών - επενδυτών σε φ/β) και βουλευτών ως προς τη ρύθμιση.Επίσης, απέναντι στον ισχυρισμό ότι με την διάταξη αυτή επιδιώκεται να επιδοτηθούν ενεργοβόρες βιομηχανίες επιβάλλοντας πρόσθετα τέλη στις ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.


Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δεν τίθεται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών.
ΠΑΣΕΓΕΣ


Συνεδρίασε την Πέμπτη (03/10) η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τη συμμετοχή 14 φορέων, που έχουν σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση οι φορείς κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις».
Την ΠΑΣΕΓΕΣ εκπροσώπησαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ανέστης και το στέλεχος, κ. Μιχάλης Σμύρης.
Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στο θέμα της διακοψιμότητας, για την οποία δήλωσε ότι οι επαγγελματίες αγρότες που λειτουργούν φ/β, είναι κάθετα αντίθετοι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιβολή σε αυτούς τυχόν πρόσθετων επιβαρύνσεων.


Το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αγροτών-αυτοπαραγωγών και υποστήριξε και το πλήρες αιτιολογημένο αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, να μπορούν οι αγρότες να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε μάλιστα κείμενο προτεινόμενης τροπολογίας και αιτιολογική έκθεση.
«Οι αρνητικές εξελίξεις στα φ/β έχουν ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ν’ αποκτήσουν οι αγρότες ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ώστε απρόσκοπτα να ασχοληθούν με την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν στα χωράφια, για να αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν για την κατασκευή των πάρκων τους», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουτσουπιάς.


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αιτιολόγησαν πλήρως την άποψη ότι τα φ/β των αγροτών, θα πρέπει να αποτελέσουν ειδική κατηγορία, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει γι’ αυτούς ανάλογη πρόβλεψη στο Νόμο 3851/2010, καθώς και Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τμήμα του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για χρήση από αγρότες. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι οι επαγγελματίες αγρότες δεν δικαιούνται επιδότηση για την κατασκευή του σταθμού τους, όπως επίσης ότι αδυνατούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους, πριν την παρέλευση 5 ετών.


Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σημαντικό κόστος κατασκευής και δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες (επιτόκια της τάξης του 11%, κόστος κατασκευής άνω των 220.000 Ευρώ), αλλά και την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος, ώστε να συνεχίσουν την κύρια δραστηριότητά τους, δηλαδή την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, δικαιολογούν πλήρως την αντιμετώπισή τους ως ειδική κατηγορία, πολύ δε περισσότερο μετά τις τελευταίες επιβαρύνσεις, οι οποίες επιφέρουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των φ/β σταθμών που λειτουργούν σήμερα από αγρότες.


Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ κατέρριψαν, επίσης, πλήρως το αστήρικτο επιχείρημα, που κυκλοφορεί ευρέως, ότι λόγω της εγκατάστασης φ/β από αγρότες, η χώρα αποστερήθηκε ένα μεγάλο τμήμα γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Είναι ενδεικτικό, τόνισαν, ότι το σύνολο των φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκατέστησαν αγρότες καταλαμβάνει μια έκταση αγροτικής γης χαμηλής παραγωγικότητας μεταξύ 5.000 και 6.000 στρεμμάτων, τη στιγμή που με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές καλλιεργηθείσες εκτάσεις ξεπερνούν τα 37 εκατ. στρέμματα.


Στα πλαίσια της παρουσίας τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, πέραν των κειμένων της τροπολογίας, κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση των δυσχερειών των αγροτών – επενδυτών φ/β, καθώς επίσης τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση. Από την ανάλυση προκύπτει η αρνητική απόδοση των φ/β σταθμών των αγροτών, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

www.agrotypos.gr
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΑΠΕ) Reviewed by RIVER on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: