Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι Βοσκότοποι στερούν κονδύλια από το τσεκ των Κτηνοτρόφων

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑAντί για το ποσό των 11 ευρώ/στρέμμα, με το οποίο ξεκινούσε η βάση της συζήτησης για τους κτηνοτρόφους, πλέον η ενίσχυση θα φτάνει στα 22 ευρώ/στρέμμα. Μεγάλα ποσά από άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις και από την εξισωτική αποζημίωση χάνουν, όπως όλα δείχνουν, φέτος οι κτηνοτρόφοι.

Η μείωση των επιλέξιμων βοσκότοπων είναι πραγματικότητα και τα στρέμματα δεν βγαίνουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, η μείωση των επιλέξιμων βοσκότοπων στο μισό των περσινών εκτάσεων, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πραγματικότητα, πλέον και τα στρέμματα δεν βγαίνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και της εξισωτικής.

Υπολογίζεται ότι από τα 26 εκατ. στρμ. επιλέξιμων βοσκότοπων που είχε η χώρα το 2012 μένουν από φέτος μόνο 13 εκατ. στρμ., όταν πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο μίλαγε για αύξηση των διαθέσιμων βοσκότοπων στα 29 εκατ. στρμ. Αυτή η εξέλιξη, που έρχεται μετά από νέες πιέσεις της Κομισιόν, για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα επιλέξιμα για ενίσχυση βοσκοτόπια, ανοίγει και το παιχνίδι των επιδοτήσεων για τη νέα ΚΑΠ. 

Έτσι, αντί για το ποσό των 11 ευρώ/στρμ. (πίνακας 1), με το οποίο ξεκινούσε η βάση της συζήτησης για τους κτηνοτρόφους, πλέον η ενίσχυση θα φτάνει στα 22 ευρώ/στρμ., εφόσον δεν αναδιανεμηθεί ένα μέρος της στη φυτική παραγωγή. Αν αναλογιστεί κανείς και τις αδικίες που έγιναν με τους «κομμένους» και τους ευνοημένους του ηλεκτρονικού συστήματος, τότε η ανισότητα στις τάξεις των κτηνοτρόφων θα πυροδοτήσει σύντομα νέες εντάσεις και κύμα εγκατάλειψης.

Νέοι Αγρότες κινδυνεύουν με απένταξη από το πρόγραμμα, κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών χάνουν το μισό της επιδότησης που δικαιούνται κάθε χρόνο και οι προοπτικές με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στενεύουν ακόμα περισσότερο τα ελάχιστα περιθώρια για αισιοδοξία που υπήρχαν. Μάλιστα, η είδηση που δημοσίευσε πρώτη η Agrenda το προηγούμενο Σάββατο ότι το «τσεκ» για την κτηνοτροφία θα ξεκινά από τη βάση των 11 ευρώ το στρέμμα έγινε δεκτή αρχικά με παγωμάρα από τον κτηνοτροφικό κόσμο και στη συνέχεια με οργή. 

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν από τους κτηνοτρόφους προς τους υπουργούς και γραμματείς που βρέθηκαν πριν από μία εβδομάδα σε εκδήλωση στο Λιβάδι Ελασσόνας κρατώντας το πρωτοσέλιδο της Agrenda στο χέρι και ζητώντας εξηγήσεις. 

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία μελετά σενάρια για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμη, δεν καθησύχασε τους κτηνοτρόφους, ούτε η υπόσχεση του γενικού διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκου Μπαμπασίδη, ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τους λειψούς βοσκότοπους μεταφέροντας «στρέμματα» από τη μία περιφέρεια στην άλλη και δημιουργώντας μία «τράπεζα γης», όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, στις 10 Οκτωβρίου έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο ελεγκτών από τις Βρυξέλλες, το οποίο θα ελέγξει την πορεία του ξεκαθαρίσματος των βοσκότοπων και την εναρμόνισή μας με τον ορισμό που έχει ζητήσει η Ε.Ε.
Τα 1,5 δισ. ευρώ προσεγγίζει το κόστος από τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις που περιλαµβάνουν τα κυβερνητικά µέτρα για τους αγρότες, σύµφωνα µε στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από το ποσό αυτό, τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν µόνο τη φορολογία των αγροτεµαχίων, όπως ειπώθηκε κατά την ηµερίδα της οργάνωσης, που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 3 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν συνολικά τα προβλήµατα του αγροτικού χώρου.

Σηµαντικό κοµµάτι της συζήτησης αποτέλεσε και η κατακόρυφη µείωση του συνεταιριστικού δυναµικού της χώρας, µετά το κλείσιµο των εγγραφών στο Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών, που έδειξε ότι περίπου 2.700 οργανώσεις κλείνουν οριστικά ή συγχωνεύονται και µόνο οι υπόλοιπες 4.000 συνεχίζουν να λειτουργούν ως µέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Αλεξανδρής Πέτρος

www.agronews.gr
Οι Βοσκότοποι στερούν κονδύλια από το τσεκ των Κτηνοτρόφων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: