ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

National Geographic: Οι πάγοι θα λιώσουν αλλά η Ελλάδα θα... επιπλέει


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ακόμα και όταν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, που υπολογίζονται σε 5 εκατ. κυβικά μίλια, και ολόκληρες περιοχές της Γης σκεπαστούν από θάλασσα, η Ελλάδα θα έχει μικρές απώλειες.
Βέβαια θα χρειαζόταν 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, το 80% των οποίων βρίσκεται στην Ανταρκτική, όμως ακόμη και στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο εξαιτίας μιας δραματικής αλλαγής στο κλίμα, σύμφωνα με μια σειρά από χάρτες των ηπείρων της Γης του περιοδικού National Geographic οι οποίοι απεικονίζουν το μέγεθος της χερσαίας έκτασης που θα καταποντιζόταν κάτω από τη θάλασσα, η Ελλάδα θα κατάφερνε να επιπλεύσει.

Το περιοδικό χρησιμοποίησε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις για να προσομοιώσει το τι μέλλει γενέσθαι αν λιώσουν οι πάγοι και το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή, για πολλές περιοχές της Γης είναι εφιαλτικό. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το Λονδίνο θα αποτελούσε μια νέα Ατλαντίδα, όπως άλλωστε και η Βενετία.

Στο χάρτη του National Geographic απεικονίζεται η Ευρώπη με το περίγραμμα - με το μπλε χρώμα - να είναι η υφιστάμενη ακτογραμμή. Τεράστιες εκτάσεις στον Βορρά θα καταποντιστούν ενώ η Ελλάδα επιβιώνει με μικρές απώλειες.

Μία τεράστια έκταση της βόρειας Ευρώπης θα είχε καταποντιστεί, από την Ισπανία μέχρι την Σκανδιναβία. Το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας θα βρισκόταν κάτω από το νερό. Επίσης η Κασπία και η Μαύρη Θάλασσα θα είχαν γίνει ένα με τη Μεσόγειο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ολόκληρη η ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θα είχε μετατραπεί σε πυθμένα ενώ στη Δυτική Πλευρά, το Σαν Φρανσίσκο θα μετατρεπόταν σε ένα σύμπλεγμα παράξενων νησιών.

Η Ελλάδα πάντως όπως δείχνει η φωτογραφία της Ευρώπης, τη γλιτώνει με μικρές απώλειες χάρη και στο ιδιαίτερο ανάγλυφο που έχει. Πολύτιμο έδαφος φαίνεται να χάνεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και λίγο στην Κρήτη και κάπως περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τελευταία φορά που η Γη έμεινε χωρίς πάγους ήταν πριν από 34 εκατ. χρόνια.
Γιαννακοπούλου Φανή
www.agronews.gr
(Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)
National Geographic: Οι πάγοι θα λιώσουν αλλά η Ελλάδα θα... επιπλέει Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: