ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η ΑΒΡΩΝΙΑ (tamus communis)


ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ...
(tamus communis)
ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : AΔΡΑΝΙΑ.ΟΒΡΙΑ,ΤΑΜΟΣ,ΒΡΟΥΝΙΑ..


Πολυετές φυτό με κιτρινοπράσινα άνθη που σχηματίζουν αραιά τσαμπιά με σκούρα πράσινα φύλλα με έντονα νέυρα...Τοξικοί καρποί σαρκώδεις,κίτρινοι ή κόκκινοι.Λεπτοί βλαστοί με διακλαδώσεις,μοιάζει με αμπέλι.Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Οι ράγες περιέχουν μία τοξική ουσία που ονομάζεται διοσγενίνη. Το ρίζωμα του φυτού περικλείει πολλούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μία ουσία που δρα ως ισταμίνη. Παρά το γεγονός της τοξικότητάς τους η αβρωνιά τρώγεται και θεωρείται φάρμακο στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. 

ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ;

Το συναντάμε σε δάσωδεις και θαμνώδεις περιοχές εκτάσεις σε όλη την ελλάδα.Μαζέυουμε τα επίγεια τμήματα του φυτού,την περίοδο της άνοιξης.Η γεύση είναι πικρή και πρέπει να προσέχουμε τα θηλυκά άνθη παράγουν κόκκινους καρπούς που είναι δηλητηριώδεις. 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Ως σαλάτα μπορούν να καταναλωθούν οι βλαστοι αν βραστούν και αφαιρεθούν οι κόκκινοι καρποί με προσοχή,παρατηρούνται διουριτικές,καθαρτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Ως μορφή σκόνης οι βλαστοί χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εγκαυμάτων και εκχυμώσεων.


ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

www.agro-dasos.blogspot.gr
Η ΑΒΡΩΝΙΑ (tamus communis) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: