ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα το «κατώφλι» για τα λογιστικά βιβλία

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ


Υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία από το 2014 θα είναι όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (το οποίο ψηφίστηκε το Σάββατο), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο προσανατολίζεται να θέσει ως όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων τις 10.000 ευρώ».
Από την 1η του Γενάρη οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.

Το θέμα αναμένεται να κλείσει οριστικά με απόφαση που θα υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης (σ.σ. στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υπάρχει η σχετική πρόβλεψη).

Όσον αφορά την αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης». 

«Ο βασικός φόρος για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα. Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;» αναρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό; Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο». 

«Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.Tσαυτάρης: Λιγότερο από 50% των αγροτών στα βιβλία

Tην εκτίμηση ότι ότι "πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας θα είναι αυτοί που θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων" προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM. 

"Από την 1η του Γενάρη οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Θα έχουμε την ευκαιρία να φορολογήσουμε με ακρίβεια το εισόδημά μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα χειριστεί αυτό το θέμα που άπτεται της φορολογίας του εισοδήματός τους και μάλιστα η Πολιτεία θα βοηθήσει στο ξεκίνημα της τήρησης αυτών των βιβλίων. Τα όρια που μπαίνουν είναι τόσο υψηλά γιατί η πληθώρα των αγροτών είναι κάτω από αυτά τα όρια. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέτοια όρια στη διαχείριση των επιδοτήσεων που λέει ότι δεν έχει νόημα τώρα να παιδευόμαστε για να δώσουμε 200 ή 300 € για παράδειγμα επιδότηση σε έναν που έχει 5-10 στρέμματα στάρι. Το να κάνει τις δηλώσεις, να το ελέγξουμε να πάμε να πληρώσουμε κλπ, οι δαπάνες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτά τα χρήματα που θα δώσουμε στο τέλος σε αυτό τον άνθρωπο.

"Πιστεύω πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας θα είναι αυτοί που θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, μπορεί να είναι και το 30%"", πρόσθεσε ο υπουργός.

Τσατσάκης Γιάννης
agronews

Στα 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα το «κατώφλι» για τα λογιστικά βιβλία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: