Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χριστουγεννιάτικα ποτά της εποχής


ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ




Μία Τεντούρα από τήν Πάτρα πού μόλις έφτασε, μία σπουδαία βότκα, ένα single malt whiskey γιά ξεχωριστές στιγμές, ένα καλοδιαλεγμένο Grand Marnier καί ένα αιθέριο και μαγικό gin σαν χάδι.
Βλέπετε τίποτα άλλο πιό κατάλληλο για τις εορταστικές βραδιές που καταφθάνουν;

1. Το αστέρι της Αγγλίας
Gin Tanqueray 10
Λονδρέζικο Gin (Εισαγωγή Diageo)


Γιατί να το πάρω
Διότι είναι μέλος της επίλεκτης,προνομιούχου οικογένειας τών “small batch” gins.

Επίσης διότι αποστάζεται από ολόκληρα φρούτα, καρπούς καί βότανα πού συλλέγονται με το χέρι.

Ακόμα και διότι κανένα άλλο premium gin δεν αποστάζεται τέσσερις φορές.


Το προφίλ του
Υπέροχα δροσιστικό, με βαθύ καί πολυσύνθετο άρωμα, με εξίσου πολυσύνθετη καί πυκνή γεύση. Στην απίστευτη αίσθηση γευστικής πυκνότητας πού προσφέρει κυριαρχούν χαρακτηριστικά grapefruit, πορτοκαλιού και lime-που μαλακώνουν το feeling τού juniper και του χαμομηλιού


Πώς να το απολαύσω
Σκέτο, καλά δροσισμένο μέ μία σταγόνα lime. Θα σας απογειώσει σε ένα τελείως κλασσικό Martini, με μόλις μία υποψία βερμούτ Martini Dry. Τελευταία αρέσει πολύ και ως βάση ωραίων cocktails. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τα Gin Tonic και Gin Fizz. Χαρείτε το ως απεριτίφ λίγο πριν το γεύμα ή ως απογευματινό δροσιστικό


2. Ακραία και εξαίρετη
Vodka Ultimate
Premium Vodka (εισαγωγή Χάλαρης)


Γιατί να την πάρω
Διότι με την διαδικασία παραγωγής της αποτελεί, όπως και να το κάνουμε, επιτομή τής Premium Vodka. Αλλά θα την πάρετε και γιατί θα σας ανάψει τίς αισθήσεις και θα σας κάνει να σκεπτόσαστε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχετε ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο.


Τό προφίλ της
Η χρησιμοποίηση πεντακάθαρου νερού από αρτεσιανή πηγή και μία σπάνια μέθοδος απόσταξης προοιωνίζονται το τελικό αποτέλεσμα. 

Η χρήση τής πατάτας προσθέτει σώμα, το σιτάρι προσθέτει τήν απαλή υφή και η σίκαλη την γευστική πολυπλοκότητα καί “καθαρότητα” χαρακτηριστικών.


Πώς να την απολαύσω
Πάνω απ' όλα,σκέτη καί πολύ παγωμένη σέ σφηνάκι-είναι ονειρώδης. Συνοδέψτε το παγωμένο σφηνάκι- κατά το Ρωσικό ritual- με αγγουράκι τουρσί,πράσινες ελιές καί σαλάμι αέρος.

Και με χαβιάρι φυσικά, αν επιμένετε. Δεν θά παραλείψετε ασφαλώς και τα κλασσικά Screw Driver καί Bloody Mary.


3.Η Τοπική Σπεσιαλιτέ,κατευθείαν από την Πάτρα
Τεντούρα “Κάστρο”


Γιατί νά τήν πάρω
Μα γιατί θέλω να εντυπωσιάσω τούς φίλους μου, παρουσιάζοντας τους ένα εξαιρετικό λικέρ πού αγνοούν.

Επίσης για να τιμήσω με την δέουσα πρωτοτυπία τήν επάνοδο τών λικέρ στό προσκήνιο.


Και πάνω απ'όλα γιατί με ενθουσιάζει να έχω πρωτοτυπία στίς επιλογές μου.


Τό προφίλ της
Τό τόσο σκούρο χρώμα της, το έντονο άρωμα και την spicy γεύση της την οφείλει στο εκχύλισμα κανέλας, μοσχοκάρυδου, νερατζιού και κίτρου.

Η χρήση τού κίτρου καί τού νερατζιού αλλά καί η προσεκτική επεξεργασία τών υλικών εξισορροπούν, επιτυγχάνοντας φινετσάτη γεύση, την μεγάλη γλύκα του λικέρ.


Πώς νά τήν απολαύσω
Ως λικέρ πού είναι,θά τήν απολαύσουμε-επιβάλλεται μάλιστα-ολόσκετη.

Στήν περίπτωση πού θέλουμε να της δώσουμε ρόλο γλυκού κρασιού, θα της προσφέρουμε ξερά φρούτα, καρύδια, λουκουμάδες, ακόμα και θα την περιχύσουμε σε παγωτό καιμάκι.

Μπορούμε, όμως, να παίξουμε μαζί της σε τοπικό κλίμα: θα τη σερβίρουμε ως επίλογο, με παρέα ένα ωραίο Πατρινό λουκουμάκι- ταιριάζουν μιά χαρά.


4.Η κλασσική, Γαλλική επιλογή
Grand Marnier “Cordon Rouge” (σε εορταστική συσκευασία) από την Νοτιοδυτική Γαλλία(εισαγωγή Άμβυξ)


Γιατί νά τό πάρω
Η φινέτσα του το κάνει all time classic, οπότε η επιλογή ειναι δεδομένη.

Για να μην κινδυνεύσω να βρεθώ αδιάβαστος το βράδυ τού ρεβεγιόν και για να πετύχω καλούς βαθμούς στην αξιολόγηση των γνώσεων στά λικέρ που κάνουμε με την παρέα, μιά φορά τον χρόνο.


Το προφίλ του
Βασισμένο στό Cognac καί στό εκχύλισμα από φλούδες πικρού πορτοκαλιού, σε σαγηνεύει από την αρχή με το πλούσιο, φινετσάτο και εκφραστικό άρωμα του.

Στον ουρανίσκο κυλάει σάν σκούρο βελούδο, ξεδιπλώνοντας την πλούσια και απαλή του γεύση.

Ντελικάτο, στρογγυλό καί γεμάτο λεπτεπίλεπτα ημιτόνια- εκφράζει μέ μαεστρία τόν συνδυασμό τών δύο βασικών συστατικών του.


Πώς να το απολαύσω
Αν θέλετε να το χαρείτε σκέτο, τόσο τό καλύτερο. Όλα τά λικέρ πρέπει, κανονικά, να μην τα φορτώνεις με τίποτα. 

Προσέξτε μόνο, ό,τι και να σας πουν, μην το αραιώσετε καθόλου προσθέτοντας πάγο- θά γίνει νερουλό, άρα απαίσιο και “δήθεν”.

Εν ανάγκη, αν επιμένετε, συνοδέψτε το με κανένα σοκολατάκι fourre.


5. Τό θερμό χάδι τής Σκωτίας
Single Malt Whisky Glenmorangie 18 years old
(εισαγωγή Ανθίδης)


Γιατί να το αγοράσω
Ξέρω πολύ καλά ότι είναι τό benchmark τών πλούσιων, στρογγυλεμένων καί απαλών single malts. Μού αρέσει που χωρίς νά είναι “εύκολο”, είναι προσιτό σέ πολλές κατηγορίες aficionados.

Θα το προτιμήσω και διότι είναι για προχωρημένους πότες αλλά όχι γιά ακραίους.


Τό προφίλ του
Πλήθος “φθινοπωρινών” αρωμάτων: πλούσια αίσθηση ξηρών καρπών,αγγλικής καραμέλας toffee, creme brulee, βανίλιας, εσπεριδοειδών καί ένα συννεφάκι από ανθώδη αρώματα πολλών ειδών.

Τον αρωματικό αυτό Κήπο τής Εδέμ ακολουθεί η αίσθηση ότι στο στόμα γλυστράει σαν μετάξι.

Στήν αρχή γεύεσαι εσπεριδοειδή καί μετά μέλι,κρεμώδη βύνη καί κάποιες αναμνήσεις λουλουδιών.

Η χρήση βαρελιού από sherry εκτός από την “γλύκα”, προσθέτει καί γευστική πολυπλοκότητα με τα χαρακτηριστικά ξηρών καρπών. Μακριά καί εντυπωσιακή επίγευση.


Πώς νά τό απολαύσω
Οπωσδήποτε, μόνο με λίγεςσταγόνες πεντακάθαρο καί μαλακό νερό-χωρίς καθόλου πάγο! 

Ο ρόλος του είναι αποκλειστικά digestif, οπότε η μόνη συντροφιά πού θα του προσφέρετε είναι ένα καρεδάκι μαύρης σοκολάτας και -αν καπνίζετε- ένα καλό πούρο Αβάνας.


Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)
nooz
Χριστουγεννιάτικα ποτά της εποχής Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.