ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από λάμα, γαϊδούρι ή βουβάλι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων


Θα πιούμε γάλα από ταρανδίνα;Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα, όπως λάμα, γαϊδούρι ή βουβάλι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα για την αντιμετώπιση υψηλών τιμών του γάλακτος αγελάδας, ανέφερε χθες ο οργανισμός Τροφίμων, των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων προτρέποντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε προγράμματα που βοηθούν τις φτωχές οικογένειες να κρατήσει τις μικρές γαλακτοκομικά ζωικού κεφαλαίου.

«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την ανάπτυξη άλλων ειδών γάλακτος», δήλωσε αξιωματικός της βιομηχανίας, Άντονι Μπένετ τονίζοντας τις θρεπτικές και οικονομικών πόρων αυτών των ζώων, ο οποίος έγραψε βιβλίο με θέμα: «Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή».


Αν κι ο όρος «γάλα» έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη λέξη με αγελαδινό γάλα, το γάλα από πολλά άλλα είδη καταναλώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το βιβλίο καλύπτει τη σύνθεση του γάλακτος και άλλων σημαντικών ειδών γαλακτοκομικών προϊόντων όπως τα βουβάλια, αιγών και προβάτων, καθώς και είδη που σήμερα υποχρησιμοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως αλπακά, καμήλα και Mithun.

Εκτός του ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα όπως τάρανδοι ή άλκη μπορεί να είναι κατάλληλα για το 2%-6% του πληθυσμού που παρουσιάζει αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέχρι το 2025, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης των εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά για τα περισσότερα νοικοκυριά που εξακολουθούν να υφίστανται σε άμυλο ή με βάση τα δημητριακά δίαιτες.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα κάνοντας τη διατροφή ένα συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα και με την επένδυση σε προγράμματα που βοηθούν τις φτωχές οικογένειες κρατούν μικρό ζωϊκό κεφάλαιο γαλακτοπαραγωγής», υποστήριξε ο ΟΗΕ.

Επί του παρόντος, περίπου 150 εκατομμύρια νοικοκυριά - περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι - που ασχολούνται με την παραγωγή γάλακτος σε όλο τον κόσμο, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.


"Μια σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης και την ενθάρρυνση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα που βοηθά αυτά τα μικρής κλίμακας αγρότες να επωφεληθούν από την κλιμάκωση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να βελτιώσουν την επιβίωσή τους», δήλωσε ο κ. Μπένετ.

Το βιβλίο απαιτεί επίσης νέες πρωτοβουλίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 4% του συνόλου των εκπομπών ανθρώπου-προκάλεσε αερίων του θερμοκηπίου εκτός από την αύξηση της πίεσης στη γη και τους υδάτινους πόρους."Παραγωγή, επεξεργασία και διανομή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως και άλλα τρόφιμα, επηρεάζει τον πλανήτη, και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον τομέα", δήλωσε ο κ. Μπένετ.

www.agrocapital.gr
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από λάμα, γαϊδούρι ή βουβάλι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: