ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΩΡΕΑΝ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ !!!


Έχεις πράσινα απόβλητα; Τα παίρνω και δωρεάν !!!Μηδενική χρέωση - κίνητρο δίνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής σε όσους δήμους της Αττικής κάνουν χωριστή συλλογή των πράσινων αποβλήτων, που έχει καθιερώσει γι΄αυτούς ειδική τιμολογιακή πολιτική.Τα απόβλητα κήπων - πρασίνου προέρχονται από τα πράσινα απόβλητα από τους κήπους των σπιτιών και δημόσιων χώρων και γενικότερα των υπολειμμάτων βλάστησης από τη συντήρηση χώρων πρασίνου. Περιλαμβάνουν μοσχεύματα δέντρων, κλαδιά, χόρτα, φύλλα, παλιά φυτά, λουλούδια κλπ.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή που απηύθυνε σ' όλους τους δημάρχους των δήμων της Αττικής, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Σύνδεσμος δέχεται δωρεάν στο εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης τα πράσινα απόβλητα (απόβλητα κήπων και πάρκων) των δήμων, αντί της χρέωσης των 45 ευρώ ανά τόνο, που επιβάλλεται στα σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα.
Τα οφέλη από τη χωριστή συλλογή των πρασίνων αποβλήτων πέραν της εξοικονόμησης πόρων των ΟΤΑ είναι σημαντικά:


* Αυξάνεται ο χρόνος ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής και μειώνεται το συνολικό κόστος δημιουργίας νέων
* Μειώνεται η πίεση που δέχονται οι χώροι υγειονομικής ταφής σε οργανικό φορτίο και οι αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
* Παράγεται compost υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται στην ανθοκομία και στη γεωργία κατά περίπτωση

Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ είναι η μοναδική μονάδα, που λειτουργεί στην Αττική για την επεξεργασία πριν από την ταφή των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.


Σε μια από τις τρεις γραμμές παραγωγής έχει τη δυνατότητα να δέχεται προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα - μιλάμε για ποσότητες περίπου 400 τόνων την ημέρα - τα οποία θα επεξεργάζονται και θα κομποστοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, παράγοντας οργανικό λίπασμα – compost - υψηλής ποιότητας και αξίας.

Η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων αποτελεί ποιοτικό και ποσοτικό στόχο που θα κληθεί να καλύψει η χώρα μας, σύμφωνα με την οδηγία 98/08/ΕΚ και το Ν. 4042/2012.

Το ποσοστό της χωριστής συλλογής των βιολογικών αποβλήτων πρέπει ν' ανέβει ως το 2015 τουλάχιστον στο 5% του συνολικού τους βάρους κι ως το 2020 στο 10%. Παράλληλα συνδέεται και με την επιβολή του πρόσθετου τέλους ταφής που θα επιβάλλεται από 1-1-2014 και θα ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά τόνο απορρίμματος που θάβεται ανεπεξέργαστα, ενώ μπορεί να υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα βιολογικά απόβλητα πάρκων και κήπων εκτιμάται ότι ανήλθαν το 2012 σε πανελλαδικό επίπεδο σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο τόνους, ενώ 
αποτελούν το 24 % του συνόλου των παραγόμενων οικιακών βιοαποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι «Με την ατελή χρέωση των πράσινων αποβλήτων δίνουμε ένα πολύ σοβαρό κίνητρο στους δήμους της Αττικής, για τη χωριστή συλλογή τους, ώστε να μην καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε και στη 
διαχείριση των απορριμμάτων ένα καλύτερο αύριο με σεβασμό στο περιβάλλον και στους φυσικούς μας πόρους που δεν είναι ανεξάντλητοι».

www.agrocapital.gr
ΔΩΡΕΑΝ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: