ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πλαστικές σακούλες: Ανακύκλωση ή Απαγόρευση;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Καλιφόρνια έχει εξελιχθεί σε ενδιαφέρον παράδειγμα διαχείρισης του ζητήματος της πλαστικής σακούλας: τόσο ως προς την ανακύκλωση όσο και ως προς την απαγόρευση ενός αντικειμένου που αποτελεί μάστιγα για θάλασσες και στεριές.
Το 2006, η κυβέρνηση της Πολιτείας της Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που θέσπιζε την ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας. Σήμερα, σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα υπάρχουν ειδικά δοχεία ανακύκλωσης για πλαστικές σακούλες.Παρόλα αυτά, όπως ανέδειξε δημοσίευμα του Associated Press η αποτίμηση της επιτυχίας ή μη του προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κι αυτό διότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Πόρων της Πολιτείας δεν έχουν αναλυθεί από το 2009 και μετά όταν μόνο το 3% των πλαστικών τσαντών κατέληξε στην ανακύκλωση.

“Οι λιανέμποροι ανέφεραν αγορές πλαστικών τσαντών βάρους 28.000 τόνων το 2012 έναντι 48.000 τόνων το 2008. Στην ανακύκλωση κατέληξαν μόνο το 3% αυτών των υλικών το 2012.

Σε ξεχωριστή έκθεση, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο αναφέρει ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών τσαντών δεν είναι ακριβή διότι μαζί με τις πλαστικές σακούλες ανακατεύονται και άλλα υλικά.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα ανακύκλωσης βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε 80 πόλεις και κοινότητες της Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων και το Λος Άντζελες.

Οι Αρχές της Καλιφόρνια παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την επίδοση του προγράμματος ανακύκλωσης. Από την άλλη πλευρά, η ολική απαγόρευση εξοικονομεί πόρους αλλά και το κόστος που συνεπάγεται η ανακύκλωση.

—Τι γίνεται στην Ευρώπη

Μέτρα για δραστικό περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και κατά 80% πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο πάνω από 700 χιλιάδες τόνοι, που μεταφράζονται σε πάνω από 8 δισ. σακούλες, καταλήγουν στα σκουπίδια.

Κάθε Eυρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί σχεδόν 200 τέτοιες λεπτές σακούλες το χρόνο και 9 στις 10 φορές τις πετάει μετά από κάθε χρήση, γεγονός που, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο προκαλεί «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή». Όπως είπε ο Γιάνες Ποτότσνικ, οι σακούλες συνιστούν σύμβολο της κουλτούρας «απόρριψης», καθώς «ενώ τις χρησιμοποιούμε μόνο για λίγα λεπτά», χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν.

Η Κομισιόν λέει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος η επιλογή για το πώς θα απαλλαγεί από τις πλαστικές σακούλες, χωρίς να θέτει χρονοδιάγραμμα. Η ίδια προτείνει τρεις τρόπους: την εισαγωγή ειδικής επιπλέον χρέωσης, τον καθορισμό εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης ή την πλήρη απαγόρευσή τους.

Δείτε εδώ το video του TvLink Europe για τις πλαστικές σακούλες.

econews
Πλαστικές σακούλες: Ανακύκλωση ή Απαγόρευση; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: