ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Τρέχει» και το 2014 το Πρόγραμμα καταστολής της Λαθροϋλοτομίας


ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΠερί το 1,5 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν πέρυσι για το πρόγραμμα «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών», μετά τα εκτεταμένα περιστατικά αποψίλωσης των δασών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, το πρόγραμμα συνεχίζεται και το 2014, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία καταστολής που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά.

«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία και στο περιβάλλον. Για αυτό τον λόγο αυστηροποιήσαμε πέρυσι το θεσμικό πλαίσιο και αφιερώνουμε υλικούς και άυλους πόρους στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι καταφέραμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να αυξήσουμε τους ελέγχους, τις κατασχέσεις και τις ασκήσεις διώξεων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Στ. Καλαφάτης, τονίζοντας πως «η πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας, διαθέτουμε από τα κατά τόπους δασαρχεία ποσότητες από οργανωμένη υλοτόμηση για τις ατομικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τα ξύλα που κατάσχονται σε ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας και σε δομές κοινωνικής πρόνοιας».

Τι προβλέπεται

Με την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας. Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό επιδιώκεται η περαιτέρω αστυνόμευση του δασικού πλούτου κυρίως της μη εργάσιμες ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες πράξεις.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση καθορίζεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι θα απασχολούνται σε περιπολίες ή στην έδρα τους (αναλόγως των καθηκόντων τους) τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό, τα ωράρια απασχόλησης και το συνολικό κόστος.

Το πρόγραμμα, που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βαραίνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας και στην εθνική οικονομία.

imerisia
«Τρέχει» και το 2014 το Πρόγραμμα καταστολής της Λαθροϋλοτομίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: