ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 για Έρευνα & Επισιτιστική Ασφάλεια

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Σύμπραξη Καινοτομίας για την Αγροτική Παραγωγικότητα & Βιωσιμότητα»


Μια νέα «Σύμπραξη Καινοτομίας για την Αγροτική Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα» λάνσαρε η Κομισιόν, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και την διάδοση των νέων τεχνολογιών στους αγρότες.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει δύο πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ, που θα παρέχουν στήριξη σε «ομάδες εργασίας» με τη συμμετοχή αγροτών, γεωπόνων, ερευνητών, επιχειρήσεων ή και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι ομάδες αυτές θα συσταθούν στα πλαίσια προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας με συγκεκριμένο αντικείμενο. Σημειωτέον ότι χρηματοδοτείται τόσο η δημιουργία και λειτουργία των ομάδων όσο και των ερευνητικών προγραμμάτων.


Η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι η νέα πολιτική έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Εδώ χρηματοδοτείται η δημιουργία δικτύων που θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας στην πράξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Ορίζοντα 2020» για τα επόμενα δύο χρόνια είναι 15 δισ. ευρώ για συγκεκριμένα ερευνητικά αντικείμενα που απαντούν σε επτά προκλήσεις της εποχής μας: υγεία και επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, θαλάσσια πολιτική και βιο-οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, δράση για το κλίμα, το περιβάλλον και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

Εξ αυτών, τα 138 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα που αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια, με σκοπό «να αναπτυχθούν συστήματα παραγωγής ανταγωνιστικά και οικονομικά σε πόρους και τεχνολογίες, για μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων». Η Κομισιόν ελπίζει χάρη στις νέες έρευνες να αυξηθεί κατά 20% η αποδοτικότητα στη χρήση των φυσικών πόρων, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα και να μειωθούν τα προβλήματα υγείας που οφείλονται στην κακή διατροφή. Άλλα 500 ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Copa-Cogeca, η οργάνωση που αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της, χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία καινοτομίας και τονίζει ότι επείγει η δημιουργία συνεργασιών για τα ερευνητικά αυτά προγράμματα, καθώς η ημερομηνία λήξης έχει τεθεί για τις 12 Μαρτίου 2014.Οι προκηρύξεις για όλα τα προγράμματα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του «Ορίζοντα 2020».

Βασικοί στόχοι του «Ορίζοντα 2020» είναι:
- Καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, επενδύοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης
- Να δώσει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για τη διαβίωσή τους, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον 
- Να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της ΕΕ στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας: 2,7 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2014-2020).

Η κύρια αλλαγή που φέρνει ο «Ορίζοντας 2020» σε σχέση με τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα (7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο/FP7 κλπ) είναι ότι για πρώτη φορά συνδέεται η έρευνα με την καινοτομία, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η εξαιρετικής ποιότητας επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα για επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και στις οποίες αναμένεται να δοθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ.


Η δομή του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» στηρίζεται στο τρίπτυχο:

1. «Επιστημονική αριστεία», δηλαδή επιστημονική έρευνα παγκόσμιου επιπέδου που θα οδηγήσει στις τεχνολογίες του μέλλοντος και θα προσελκύσει στην ΕΕ τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο.
2. «Βιομηχανική Υπεροχή», δηλαδή στρατηγική επένδυση σε τεχνολογίες-κλειδιά όπως η νανοτεχνολογία και η μικροηλεκτρονική, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και δημιουργία καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ΕΕ-
3. «Κοινωνικές προκλήσεις», δηλαδή στράτευση της επιστημονικής έρευνας πίσω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού, η εξάντληση των ενεργειακών πόρων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και η μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφαρμοσμένες λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ιωάννης Τσουκαλάς, αναφέρει ότι παρότι ο «Ορίζοντας 2020» είναι ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, με τεκμηριωμένες προτεραιότητες και πολύτιμα εργαλεία, ωστόσο η χρηματοδότησή του δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει την Ευρώπη στην επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και να καλύψει τη μείωση που έχουν υποστεί σε αρκετές χώρες, λόγω της κρίσης, οι εθνικοί προϋπολογισμοί έρευνας.

«Φοβούμαι ότι η ΕΕ διέπραξε ένα λάθος στρατηγικής σημασίας όταν υπαναχώρησε από τον αρχικό μας στόχο για χρηματοδότηση του «Ορίζοντα 2020» με 100 δισ. ευρώ. Ευελπιστώ ότι το υψηλής ποιότητας ελληνικό ερευνητικό δυναμικό θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του Ορίζοντα 2020, μετριάζοντας έτσι τις επιπτώσεις από την δραματική μείωση της εθνικής χρηματοδότησης στην έρευνα και την καινοτομία», τονίζει ο Ι. Τσουκαλάς, καθηγητής και πρώην γγ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

Κουρμαδάς Λεωνίδας
agronews

Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 για Έρευνα & Επισιτιστική Ασφάλεια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: