ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ξέμειναν από λυκίσκο οι... μπυραρίες !!!


Οδηγός για τους παραγωγούς του προϊόντος η ραγδαία αύξηση στις μικροζυθοποιίεςΜια πραγµατική πρόκληση αποτελεί ο εφοδιασµός των ζυθοποιών στις ΗΠΑ µε λυκίσκο, παρόλο που οι Αµερικανοί αγρότες αύξησαν την παραγωγή τους κατά 13% το 2013. Το µεγαλύτερο µέρος του αµερικανικού λυκίσκου καλλιεργείται στο Άινταχο, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda οι αγρότες των περιοχών αυτών συγκόµισαν 69,3 εκατ. λίµπρες λυκίσκου το 2013, αυξηµένες κατά 13% από τη συγκοµιδή του 2012 (61,2 εκατ. λίµπρες) και 7% από αυτή του 2011 (64,8 εκατ. λίµπρες). Για το 2013, µόνο οι αγρότες στην Ουάσινγκτον παρήγαγαν το 79% του συνόλου της αµερικανικής παραγωγής λυκίσκου. Αύξηση, ακόµα σηµείωσαν και οι καλλιεργούµενες εκτάσεις: κατά 39% στο Άινταχο, 8% στην Ουάσινγκτον και 7% στο Όρεγκον. 

Ταυτόχρονα, όµως µε την αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων αυξάνεται και ο αριθµός των µικροζυθοποιιών. Το 2013 υπήρχαν περισσότερες από 2.500 µικροζυθοποιίες, ενώ το 2011 µόλις 500 σε ολόκληρη την αµερικανική επικράτεια, σύµφωνα µε την Εθνική Ένωση Ζυθοποιών (Brewers Association-BA). «Όλες αυτές οι µικροζυθοποιίες ανταγωνίζονται για τον εφοδιασµό τους µε λυκίσκο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάικ Σάδερλαντ, ιδιοκτήτης της µικροζυθοποιίας White Bluffs στο Ρίτσλαντ (νοτιοανατολικά της Ουάσινγκτον) στην εφηµερίδα Tri-City Herald. 

Σύµφωνα, µε την αµερικανική εταιρία εµπορίας και διακίνησης λυκίσκου, 47 Hops, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια λυκίσκου σε πάνω από 9.200 στρέµµατα για να καλυφθεί η ολοένα και αυξανόµενη ζήτηση από τις µικροζυθοποιίες. 

Εκτιµούν, ότι τους επόµενους 18 µήνες η αµερικανική βιοµηχανία λυκίσκου θα εξαντλήσει τα περιθώρια παραγωγής της δηµιουργώντας ένα σοβαρό έλλειµµα για τις µικροζυθοποιίες της χώρας.

Ήρθαν για να µείνουν

«Στην αρχή πολλοί παραγωγοί λυκίσκου πίστευαν ότι η απότοµη αύξηση των µικροζυθοποιιών ήταν µια φούσκα που θα έσκαγε. Όµως χάρη στην επιµονή µας στην ποιότητα και τη γεύση κερδίσαµε το καταναλωτικό κοινό», τονίζει ο Σάδερλαντ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ειδοποιός διαφορά των µικροζυθοποιιών από τις µεγάλες βιοµηχανίες µπύρας είναι η µεγαλύτερη χρήση λυκίσκου ανά βαρέλι, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς λυκίσκου να τρίβουν τα χέρια τους. Για την ακρίβεια, σύµφωνα µε έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), η αξία της παραγωγής λυκίσκου το 2013 ήταν 249 εκατ. δολάρια (περίπου 183 εκατ. ευρώ), αυξηµένη κατά 28% σε σύγκριση µε το 2012 (195 εκατ. Δολάρια).

Γεγονότα και αριθµοί

Αύξηση 15% σε όγκο και 17% σε αξία σηµείωσαν οι αµερικανικές µικροζυθοποιίες το 2012 σε σύγκριση µε το 2011 (13% σε όγκο και 15% σε αξία). Επίσης, µέσω των µικροζυθοποιιών πουλήθηκαν 13.235.917 βαρέλια µπύρας το 2012, από τα 11.467.337 το 2011. Για το 2012, οι µικροζυθοποιίες στις ΗΠΑ παρείχαν 108.440 θέσεις εργασίας (συµπεριλαµβανοµένων του προσωπικού στις µπυραρίες). 

Λυκίσκος, το ζυθοβότανο 

Ο λυκίσκος (Humulus lupulus) αποτελεί πολυετές φυτό και ως πρώτη ύλη για την µπύρα χρησιµοποιούνται µόνο τα θηλυκά άνθη του. Σε αυτά περιέχονται ρητίνες, οι οποίες κατά το βρασµό αποδίδουν τις αρωµατικές και γευστικές ουσίες της µπύρας. Επίσης περιέχει ταννίνες και οργανικά οξέα που δρουν ως συντηρητικά. Στη µπύρα πρώτο-χρησιµοποιήθηκε, από το 1200 και µετά. Πριν απ’ αυτό, οι ζυθοποιοί σε διάφορα µέρη του κόσµου, χρησιµοποιούσαν διάφορα βότανα και µπαχαρικά όπως κανέλα, µοσχοκάρυδο, κλπ.

Γιαννακοπούλου Φανή
agronews
Ξέμειναν από λυκίσκο οι... μπυραρίες !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: