Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ποιοι Ωφελούνται από την απελευθέρωση στο Γάλα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Σε πλήρη αποδόμηση των επιχειρημάτων της έκθεσης του ΟΟΣΑ αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, προχώρησε με άρθρο του στην εφημερίδα Ελευθερία, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τον ίδιο, η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ τείνει να ξεστρατίσει σε μια δήθεν αντιπαράθεση «μεταρρυθμιστών» και «αντιμεταρρυθμιστών». Η έκθεση προτείνει την κατάργηση της ένδειξης «φρέσκο», έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές γάλακτος και να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων το κόστος των οποίων υπολογίζεται στο 5% επί της τιμής ήτοι 5-6 λεπτά το λίτρο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο ράφι. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί αφού όπως λέει οι εταιρείες ή τα σούπερ μάρκετ μπορούν κάλλιστα να καρπωθούν το κέρδος. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει, η πρόσφατη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ολόκληρο το άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τίτλο «Για την… Τιμή του γάλακτος» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης

Η ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργίας της αγοράς είναι αναμφίβολα αδήριτη. Κάθε, όμως, μεταρρύθμιση κρίνεται από το περιεχόμενό της. Το επισημαίνω αυτό διότι η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ τείνει να ξεστρατίσει σε μια δήθεν αντιπαράθεση «μεταρρυθμιστών» και «αντιμεταρρυθμιστών». Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο σύνθετη από αυτές τις απλοϊκές προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γάλακτος. Η έκθεση προτείνει την κατάργηση της ένδειξης «φρέσκο», έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές γάλακτος και να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο ράφι. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια;

Α) Ως προς το επιχείρημα των εισαγωγών φτηνότερου γάλακτος:

• Η ίδια η έκθεση δεν δίνει απάντηση γιατί το γάλα μακράς διάρκειας, για το οποίο κάλλιστα μπορούν να γίνονται εισαγωγές φτηνότερης πρώτης ύλης, είναι σήμερα ακριβότερο από το «φρέσκο»!

• Ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν την «απελευθέρωση» της αγοράς γάλακτος; Ίσως μόνο όσοι θα μπορούν, με χρονική άνεση να φέρνουν γάλα από άλλες χώρες, χωρίς τούτο να συνεπάγεται, αυτομάτως, μείωση της τιμής του προϊόντος στο ράφι.

• Αυτοί που σίγουρα θα ζημιωθούν είναι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, κάτι που και η έκθεση του ΟΟΣΑ συνομολογεί. Η γαλακτοκομική αγελαδοτροφία στην Ελλάδα –ο όρος «συντεχνία» για έναν τόσο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας μας είναι ηθικά απαράδεκτος- βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση. Τα τελευταία χρόνια από 6.000 αγελαδοτρόφους έχουν απομείνει 3.700. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές θα τους εξοντώσουν, όπως και χιλιάδες άλλους επαγγελματίες και παραγωγούς που συνδέονται με τη γαλακτοκομία.

• Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, καταγράφεται ως υψηλή η τιμή αγοράς του γάλακτος από τον παραγωγό. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις μικρές και διάσπαρτες εκμεταλλεύσεις, το κόστος ενέργειας, χρήματος και ζωοτροφών, αλλά και στο ανάγλυφο της χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, η τιμή του γάλακτος στο ράφι εκτινάσσεται κατά τη διακίνηση και πώλησή του. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή στο ράφι είναι κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ!

• Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων παραμένει για τη χώρα μας εξαιρετικά ελλειμματικό. Το 2012 το συνολικό έλλειμμα ανήλθε σε 1,134 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα άγγιξε τα 407 εκατομμύρια. Οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος είναι βέβαιο ότι θα το εκτοξεύσουν περαιτέρω.

Β) Η έκθεση υπολογίζει το κόστος των επιστροφών ληγμένων στο 5% της τιμής του γάλακτος. Άρα με την επιμήκυνση ευελπιστεί σε μείωση 5-6 λεπτών το λίτρο:

•Κατ’ αρχάς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η επιμήκυνση θα μηδενίσει τις επιστροφές, ούτε ότι αυτή η μείωση θα περάσει στην τελική τιμή. Οι εταιρείες ή τα σούπερ μάρκετ μπορούν κάλλιστα να καρπωθούν το κέρδος. Η πρόσφατη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

• Αλλά κι αν ακόμη η μείωση αυτή αποτυπωθεί εξ ολοκλήρου στην τιμή του γάλακτος στο ράφι, θα σημάνει, στην καλύτερη περίπτωση, για μια τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει 4 ποτήρια γάλα ημερησίως, εξοικονόμηση 1,5 ευρώ το μήνα. Κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σε ρυθμίσεις που στοχεύουν και στην ελάχιστη ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, αρκεί, όμως αυτές, να μην έχουν δυσανάλογα αρνητικές παρενέργειες σε παραγωγικούς τομείς, όπως εν προκειμένω στη γαλακτοκομία.

Γ) Τέλος, κάτι που η έκθεση παραγνωρίζει, αλλά οφείλουν να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, είναι ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Σήμερα ως «φρέσκο παστεριωμένο γάλα» ορίζεται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία 71,7ο C και για 15 δευτερόλεπτα, ενώ το «γάλα υψηλής παστερίωσης» έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία 85ο C έως 127ο C.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο υπουργός, καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εγείρει και ζητήματα για τη δημόσια υγεία.

Θεωρώ, λοιπόν ότι στις συμβουλές των διεθνών οργανισμών θα πρέπει να στεκόμαστε κριτικά. Να δεχθούμε και να εφαρμόσουμε ό,τι είναι χρήσιμο και ευεργετικό για την οικονομία μας. Κανείς δεν θέλει μια οικονομία «σοβιετικού τύπου». Κανείς, όμως, δεν θέλει και μια οικονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το «ραντεβού» με την ανάπτυξη θα αργήσει πολύ…

«Δεν είναι… πλάκες του Μωϋσή οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα»Με δημιουργική κριτική και όχι ως θέσφατο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προτάσεις διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διατυπώνοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στις συστάσεις για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά επίσης ότι το όφελος για τον καταναλωτή από μια τέτοια αλλαγή θα είναι πενιχρή ή και μηδαμινή ενώ αντίθετα η βλάβη για την εγχώρια κτηνοτροφία και δη τους αγελαδοτρόφους ανεπανόρθωτη.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Χαρακόπουλου στη Δημόσια Τηλεόραση:

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως και κάθε πρόταση διεθνούς οργανισμού, δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως, δεν είναι θέσφατο που πρέπει να το υιοθετήσουμε εκατό τοις εκατό. Ό,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ό,τι είναι ωφέλιμο να το υιοθετήσουμε. Όπου, όμως, υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές ή κρίνουμε ότι δεν βοηθάει, θα πρέπει να έχουμε την παρρησία να το απορρίψουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να βλέπουμε με δημιουργική κριτική τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών. Εάν με δημιουργική κριτική αντιμετωπίζαμε και το μνημόνιο και το λάθος, που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν για τον πολλαπλασιαστή, ίσως η χώρα να μην βρισκόταν σε τέτοια ύφεση που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα».Πενιχρή ή και μηδαμινή η μείωση στη τιμή του γάλακτος από τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ

«Σε κάθε πρόταση, θα πρέπει να βλέπουμε τη σχέση κόστους-οφέλους. Το κόστος αυτής της πρότασης θα είναι βαρύτατο, θα είναι καταστροφή για την ελληνική αγελαδοτροφία. Ενώ, το όφελος θα είναι αμφίβολο έως πενιχρό. Η έκθεση τι λέει; Ότι έχουμε στην Ελλάδα περισσότερες επιστροφές ληγμένων προϊόντων διότι έχουμε το φρέσκο γάλα των 5 ημερών. Το κόστος αυτό το υπολογίζει στο 5% επί της τιμής του γάλακτος. Άρα, λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή του ΟΟΣΑ και μηδενιστούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων, τότε θα έχουμε μια μείωση της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο. Εγώ αμφιβάλλω και για αυτή τη μείωση αν θα την καρπωθεί ο καταναλωτής και δεν θα την καρπωθεί το σούπερ μάρκετ ή η γαλακτοβιομηχανία. Θυμίζω ότι η ανάλογη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση δεν πέρασε πάντα στις τιμές καταναλωτή».Το γάλα μακράς διάρκειας σήμερα ακριβότερο από το φρέσκο

«Στην πολιτική διαβουλευόμαστε και προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι με την επιμήκυνση θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό και έτσι θα πέσει η τιμή. Η ίδια η έκθεση, όμως, συνομολογεί ότι το μακράς διάρκειας γάλα, όπου κάλλιστα οι γαλακτοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, έχουν τη δυνατότητα εισαγωγών -δεν τους περιορίζει κανένας χρονικός περιορισμός- είναι πιο ακριβό. Παραδόξως, είναι πολύ πιο ακριβό από το φρέσκο! Γιατί, λοιπόν, είναι θέσφατο ότι, εάν επιτρέψουμε τις εισαγωγές, θα μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος; Επιπλέον, οι τιμές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση απέχουν από τα σημερινά δεδομένα. Η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, πράγματι, είναι υψηλή για λόγους που έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη, λόγω του κόστους παραγωγής, του κόστους του χρήματος, του κόστους της ενέργειας, των μικρών μονάδων που είναι πολυδιασπασμένες».Οι συνέπειες για την ελληνική αγελαδοτροφία θα είναι καταστροφικές

«Εστιάζουμε τη συζήτηση στο 5% των επιστροφών. Η ίδια η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα είναι κατά 35% υψηλότερη. Η ίδια η έκθεση λέει ότι τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γι’ αυτά, όμως, δεν ακούω καμιά δημόσια συζήτηση. Όλη η συζήτηση είναι ότι θα πρέπει να φύγει οποιαδήποτε ένδειξη του φρέσκου γάλακτος, να υπάρχει επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του, προκειμένου να μειωθούν οι επιστροφές και να διευκολυνθούν οι εισαγωγές. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ελληνική αγελαδοτροφία. Η ίδια η έκθεση λέει ότι δεν μπορεί να τις υπολογίσει επακριβώς, μιλά όμως για αγελαδοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν να εξαγοραστούν, θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αν η έκθεση δεν το κάνει, εμείς οφείλουμε να το μετρήσουμε, να το υπολογίσουμε, διότι ένας ολόκληρος κόσμος δραστηριοποιείται. Και έχουμε μια αγελαδοτροφία που συρρικνώνεται έτσι και αλλιώς».Β. ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣΤα βιβλία εσόδων-εξόδων κτυπούν ελληνοποιήσεις και υψηλές τιμές

«Η καθιέρωση των βιβλίων εσόδων- εξόδων είναι μια πολύ σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, και αυτό νομίζω ότι είναι δίκαιο. Με αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. Πώς γινόντουσαν μέχρι σήμερα οι ελληνοποιήσεις; Με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ στους αγρότες, πολλοί έμποροι τους έβαζαν στον πειρασμό να σημειώνουν στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων ότι πωλούνε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, λοιπόν, μπορούσαν να εμφανίζουν ως ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα και να εξαπατούν τον καταναλωτή. Επίσης, πάλι με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, κάποιοι αγρότες σημείωναν ότι πωλούν σε υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές τα προϊόντα τους, κι έτσι νομιμοποιούταν ο μεσάζων να διαθέσει σε ακόμη ακριβότερη τιμή τα προϊόντα στον καταναλωτή. Αυτό πια αντιμετωπίζεται, διότι με τα βιβλία εσόδων- εξόδων, ο αγρότης φορολογείται με βάση τα εισοδήματά του, άρα δεν έχει κίνητρο πια να σημειώνει ότι πουλάει ακριβότερα ή μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων».Οι καθυστερήσεις στις διευκρινιστικές εγκυκλίους υπονόμευσαν τη μεταρρύθμιση

«Η σημαντική μεταρρύθμιση, στη φορολόγηση των αγροτών, υπονομεύτηκε σε σημαντικό βαθμό από τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων από τους αρμόδιους και έτσι κάποιοι επενδύουν στην κατατρομοκράτηση των αγροτών. Θα έπρεπε να βγει από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων πολύ νωρίτερα η διευκρινιστική εγκύκλιος, καθώς ήταν γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει το νέο έτος, και να μην έχει βγει διευκρινιστική εγκύκλιος. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να δούμε τι έγινε χτες, το ζητούμενο είναι σήμερα που υπάρχει μια συνεργασία και με τους εκπροσώπους των αγροτών να ληφθούν υπ’ όψιν όλες αυτές οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις».Με τα βιβλία εσόδων-εξόδων κερδισμένοι θα βγούνε οι αγρότες

«Πρώτον, καλώ τους αγρότες να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους που κρατάνε μέχρι σήμερα βιβλία, εάν είναι κερδισμένοι από τα βιβλία που κρατούν ή είναι χαμένοι. Δεύτερον, να τους διαβεβαιώσω, γιατί ήρθα σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν ισχύει η φήμη που διακινούν στα καφενεία κάποιοι ότι όσοι κρατήσουν βιβλία, θα φύγουν από τον ΟΓΑ και θα υπαχθούν στον ΟΑΕΕ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι ξεκάθαρο. Με τα βιβλία εσόδων- εξόδων, πιστεύω ότι θα βγούνε κερδισμένοι οι αγρότες. Μην δαιμονοποιούμε λοιπόν αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρείται. Από κει και πέρα εάν το όριο δεν θα έπρεπε να είναι 10 και να είναι 20.000 ευρώ, όπως το είχαμε εισηγηθεί εμείς είναι κάτι άλλο. Δεν έχει σημασία να κλαίμε απάνω από το «χυμένο γάλα». Να δούμε τι διευκρινήσεις πρέπει να δοθούν και οι εγκύκλιοι να εκδοθούν γρήγορα, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση».Γ. ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΚαθοριστική και ωφέλιμη η παρέμβαση βουλευτών για τον φόρο ακινήτων

«Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έγινε αρκετή συζήτηση, κατέθεσαν και οι βουλευτές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Χαίρομαι γιατί αυτή η βουλή νομοθετεί ουσιαστικά με παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και προτάσεις των βουλευτών, γίνεται εξαντλητικός διάλογος. Νομίζω ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε δεν έχει καμία σχέση με την αρχική πρόταση. Από κει και πέρα, λόγω της δύσκολης συγκυρίας που περνούμε, καλούνται όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους να συνεισφέρουν. Οι αγρότες θα πληρώσουν ένα τίμημα της τάξεως 2 ευρώ το στρέμμα. Θυμόσαστε όμως πόσοι συντελεστές υπήρχαν που έφθαναν να περνούν και τα 20 ευρώ το στρέμμα; Νομίζω το τίμημα των 2 ευρώ το στρέμμα, δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως υπερφορολόγηση. Μακάρι να μην υπήρχε καθόλου φόρος. Θα συμφωνήσω, να φορολογούνται οι αγρότες μόνο με τα εισοδήματά τους. Η χώρα όμως περνάει μια ιδιαίτερη κατάσταση, είναι εμπερίστατη, όλοι καλούμαστε στις έκτακτες αυτές συνθήκες να συμβάλλουμε».Δ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑΗ ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι συνέχεια της ρύθμισης για τα πανωτόκια της κυβέρνησης Καραμανλή

«Αναμφίβολα, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι γενναία. Δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Ακόμη και η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή, δεν ήταν για την ουσία της υπόθεσης αλλά για τη διαδικασία, για την καθυστέρηση που υπήρχε. Νομίζω ότι ουσιαστικά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε συνέχεια της προηγούμενης γενναίας ρύθμισης που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση Καραμανλή για τη διαγραφή των πανωτοκίων σε 68.000 αγρότες».

Με τη ρύθμιση μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς

«Η Αγροτική Τράπεζα είχε το προνόμιο να δεσμεύει υπερβολικές υποθήκες για τη διασφάλιση των δανείων της. Για τα 17.000 αυτά δάνεια αγροτών ήταν δεσμευμένα πάνω από 500.000 στρέμματα αγροτικής γης, χωράφια που κινδύνευαν με πλειστηριασμούς. Με αυτή τη ρύθμιση μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς και δίνεται μια δυνατότητα διευκόλυνσης στην αποπληρωμή τους. Δηλαδή τι κάνουμε; Απελευθερώνουμε υποθήκες και διαγράφουμε πανωτόκια. Δεν χαρίζονται δάνεια, γιατί ξέρετε υπάρχει μια αντίληψη ότι χαρίζουμε δάνεια στους αγρότες. Δεν χαρίζονται δάνεια στους αγρότες. Αλλά όταν είχαν τόκους υπερημερίας 36% το προηγούμενο διάστημα, το κεφάλαιο έφθανε να είναι το 1/5 ή το 1/7 του δανείου. Είχαμε υπερβολικούς τόκους που καθιστούσαν πια αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους. Τώρα, λοιπόν, εάν ένας αγρότης έλαβε 1.000 ευρώ και σύμφωνα με την τράπεζα οφείλει κάτω από 2.000 ευρώ, με 1.200 ευρώ ξεχρεώνει το χρέος του άπαξ σε διάστημα 5 ή 7 ετών. Εάν το χρέος του, τα 1.000 ευρώ έχουν γίνει 5.000, 7.000, θα πληρώσει το διπλάσιο, 2.000 ευρώ και ξεχρεώνει. Ομοίως απελευθερώνονται και οι υποθήκες».

agronews

Ποιοι Ωφελούνται από την απελευθέρωση στο Γάλα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: