Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέα Διαμαρτυρία ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΕΙ


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ»

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Στο κατατεθέν στην Βουλή πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που συζητήιηκε τις πρηγούμενες ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά θέματα που θίγουν το γνωστικό αντικείμενο σπουδών των γεωπόνων της χώρας, απαξιώνουν τις πενταετείς σπουδές τους στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια και παράλληλα οδηγούν τους συναδέλφους στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν μπορεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που στοχεύει στην τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διασφάλιση της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων να δίνεται βάρος και να προβλέπονται μόνο κυρώσεις για τους παραβάτες, πολλές εκ των οποίων μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν εξοντωτικές για τους ανθρώπους της παραγωγής, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπεται θεσμικά η συνεργασία με γεωτεχνικό επιστήμονα, που ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών του, μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην αποφυγή των κυρώσεων αλλά στην ουσία του νομοσχεδίου που είναι η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων. Προφανώς και είναι σαφές ότι το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν, κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη διάφορα σημεία του σχεδίου όπως το άρθρο 60 αυτού.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, δημιουργείται η εντύπωση ότι το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας ήταν και είναι οι γεωπόνοι καθώς σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου βάλλεται ευθέως η επιστήμη τους και το αντικείμενο εργασίας τους. Συγκεκριμένα:

Υπάρχει έντονη φημολογία και έγινε προσπάθεια κατάθεσης νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 44 με την οποία επιχειρείται να νομοθετηθεί η μη συνεχής και αυτοπρόσωπη παρουσία γεωπόνου στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων (μερική απασχόληση), τα οποία προμηθεύουν με χημικές ουσίες άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επιπλέον και ισοπεδώνοντας πλήρως κάθε έννοια επιστήμης και σεβασμού στον πολίτη – καταναλωτή, θεωρείται ότι ο οποιοσδήποτε παρακολουθώντας ένα ολιγόωρο σεμινάριο είναι σε θέση να είναι πωλητής γεωργικών φαρμάκων. Υπήρξε φημολογία ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται κατά απαίτηση της τρόικας για το άνοιγμα δήθεν κλειστού επαγγέλματος, αυτό του διανομέα γεωργικών φαρμάκων.

Σε αντίθεση με το παραπάνω σκεπτικό και στο άρθρο 60 του ίδιου πολυνομοσχεδίου θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής που αφήνει στο εργασιακό και επιστημονικό περιθώριο τους γεωπόνους ζωοτέχνες και πρακτικά οδηγεί στη σύσταση κλειστού επαγγέλματος καθώς μόνο κτηνίατροι μπορούν να ασκούν τις αναφερόμενες σε αυτό αρμοδιότητες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι των γεωπόνων ζωοτεχνών.

Προκαλεί πολύ δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι μόνο στην περίπτωση των καθαρά γεωπονικών αντικειμένων θεωρείται ότι υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα και ότι όλοι μπορούν να υποκαθιστούν τον εξειδικευμένο γεωπόνο επιστήμονα που αφιέρωσε τουλάχιστον πέντε έτη σπουδών στα Γεωπονικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παραγωγής.

Σήμερα, το πολυνομοσχέδιο αυτό έρχεται και ισοπεδώνει τις σπουδές στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια θεωρώντας τα ισότιμα με αυτές ενός σεμιναρίου ολίγων ημερών και παράλληλα εκτοπίζει εκτός αγοράς εργασίας τους γεωπόνους, ειδικά τους ζωοτέχνες.

Εάν, αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, το πρόβλημα αυτής της χώρας ήταν οι γεωπόνοι, τότε με το πολυνομοσχέδιο που εξετάσατε στην αρμόδια επιτροπή και εφόσον αυτό ψηφιστεί, το έχετε επιλύσει.

Όμως μαζί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ψηφίζετε τόσο την εξόντωση των παραγωγών που θα αναζητούν τεχνική βοήθεια στους κατόχους βεβαιώσεων των κάθε είδους σεμιναρίων όσο και την διάλυση των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και την απαξίωση των Γεωπόνων, κάτι το οποίο δεν νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελεί επιδίωξή σας.

Για το λόγο αυτό και ως Σύλλογοι της ευρύτερης Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αλλά και Ηπείρου ζητάμε την αρωγή σας ως εισηγητών στο υπόψη νομοσχέδιο σχετικά με τα παρακάτω:
Τη συνέχιση της αυτονόητης νομοθετικής πρόβλεψης για την συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα σε κάθε σημείο πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, και
Την αντικατάσταση του όρου «κτηνίατρος εκτροφής» με αυτόν του «γεωτεχνικού εκτροφής» όπου με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες των κτηνιάτρων και των γεωπόνων ζωοτεχνών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


Παναγιώτης Δήμου 

Σύνδεσμος Γεωπόνων Κορινθίας


Παναγιώτης Σταματόπουλος 

Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Κορινθίας


Αλεξία Παναγιώτου 

ΠΕΓΔΥ / Π.Π. Κορινθίας


Δημήτριος Δήμου 

Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας


Θεοφάνης Λάζαρης 

Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας


Αθανάσιος Αθανασόπουλος

Ιωάννης Βορβίλας 

Σύνδεσμος Γεωπόνων Μεσσηνίας

Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας


Φώτης Θεοδωράτος 

Σύλλογος Γεωπόνων Αχαϊας, Κεφαλληνίας & Ζακύνθου


Χαράλαμπος Δρόσος 

Σύλλογος Γεωπόνων Αιτωλοακαρνανίας


Γεώργιος Κοντογιάννης 

ΠΕΓΔΥ / Π.Π. Αιτωλοακαρνανίας


Χρήστος Ρούκος 

Σύνδεσμος Γεωπόνων Ιωαννίνων


Σπυρίδων Χριστόγλου 

Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας

www.thessalikigi.gr
Νέα Διαμαρτυρία ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΕΙ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: