ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καλύτερους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων ζητούν οι Ευρωβουλευτές


Αγροτική Οικονομία

Οι πρόσφατες υποθέσεις απάτης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης κρέατος αλόγου ως βόειο, θα πρέπει να οδηγήσει την ΕΕ να επανεξετάσει τη λειτουργία της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, να ενισχύσει τους ελέγχους και να αναθεωρήσει την νομοθεσίας για την επισήμανση, επισημαίνει ένα μη νομοθετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση της απάτης στα τρόφιμα, η οποία εκμεταλλεύεται τις διαρθρωτικές αδυναμίες της παραγωγικής αλυσίδας. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι απάτης τροφίμων επιδεινώνονται από την πολυπλοκότητα και τον διασυνοριακό χαρακτήρα αυτής της αλυσίδας, σε συνδυασμό με την κατ 'ουσία εθνικό χαρακτήρα των ελέγχων, τις κυρώσεις και τα μέτρα επιβολής.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη συγκρίσιμων στοιχείων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να έχουμε μια ακριβή εικόνα του προβλήματος. ( ... ) Ωστόσο , ξέρουμε ότι μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ εδώ. Το οργανωμένο έγκλημα έχει σαφώς ενδιαφέρον από αυτό » δήλωσε ο εισηγητής του Esther De Lange ( ΕΛΚ, Ολλανδία ). «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να μην έχει κοινό ορισμό της «απάτης τροφίμων», παραμένοντας για καιρό ένα τυφλό σημείο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι περιπτώσεις απάτης τροφίμων είναι τα σάπια μήλα που πλήττουν τους αγρότες και τους μεσάζοντες, από άτομα που δεν σέβονται τους κανόνες και να καταστρέφουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τρόφιμα και τις πληροφορίες για αυτά », πρόσθεσε.

Η εν λόγω έκθεση πρωτοβουλίας της εγκρίθηκε με 659 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 8 αποχές.

Τεστ DNA για τη χώρα προέλευσης

Το κείμενο ζητεί την εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ του ορισμού της απάτης τροφίμων και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει το Γραφείο της ΕΕ για τα τρόφιμα και τα κτηνιατρικά θέματα (ΓΤΚΘ), το οποίο διενεργεί επιθεωρήσεις. Καλεί, επίσης, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου καταπολέμηση της απάτης των τροφίμων και προτείνει εξετάσεις DNA να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, για την εξάλειψη κάθε είδους απάτης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους ελέγχους των κατεψυγμένων τροφίμων και ένα σχέδιο νόμου για υποχρεωτική επισήμανση στο κρέας και τα ψάρια . Η ιχνηλασιμότητα θα πρέπει να βελτιωθεί με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, παρατηρούν, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταποιημένων προϊόντων

με βάση το κρέας.


Αποτρεπτικές κυρώσεις


Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν οικονομικές κυρώσεις τουλάχιστον δύο φορές πάνω από το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος που επιδιώκει ο απατεώνας, και ποινικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις απάτης τροφίμων στις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οι πρόσφατες περιπτώσεις απάτης τροφίμων περιλαμβάνουν κρέας αλόγου που πωλείται ως βόειο κρέας, αλάτι για δρόμους που πωλείται ως αλάτι των τροφίμων, η χρήση αλκοόλ που περιέχει μεθανόλη, μολυσμένα με διοξίνη λίπη που ανακαλύφθηκαν σε ζωοτροφές, οι ετικέτες που δηλώνουν λάθος είδη ψαριών και ακατάλληλη επισήμανση θαλασσινών, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.paseges
Καλύτερους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων ζητούν οι Ευρωβουλευτές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: