ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μαθητές κατασκεύασαν Φωτοβολταϊκό Αρδευτικό Σύστημα για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο Συκεών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αρδεύει τον δημοτικό λαχανόκηπο της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης-Συκεών κατασκεύασαν μαθητές του ΕΠΑΛ Συκεών, ως πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που αποκόμισαν στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος.Ο δημοτικός λαχανόκηπος αποτελεί μια από τις κοινωνικές δράσεις του δήμου κατά της φτώχειας και υλοποιείται από το Κέντρο «Εργάνη» για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στον λαχανόκηπο έκτασης δύο στρεμμάτων, στην περιοχή Κρυονερίου, 30 άνεργοι πολίτες καλλιεργούν τα λαχανικά τους σε κηπάρια των 50 τ.μ. που τους παραχώρησε ο δήμος δωρεάν για δύο χρόνια μετά από κλήρωση. Τα απαιτούμενα υλικά για τα μποστάνια χορήγησε η «Εργάνη».

Ο λαχανόκηπος αρδεύεται από γεώτρηση του δήμου. Χάρη στο νέο φωτοβολταϊκό σύστημα για την άρδευση δεν θα απαιτείται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σύστημα άντλησης αποτελείται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ και μια αντλία νερού, η οποία τροφοδοτείται από παρακείμενο ρέμα που προέρχεται από την πηγή του Μπάρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου. Τα πάνελ εγκαταστάθηκαν στην οροφή της αποθήκης που υπάρχει στο χώρο, τα οποία θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της αντλίας νερού, το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο του λαχανόκηπου για την άρδευση των καλλιεργούμενων λαχανικών.

—Η δράση

Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι 16 μαθητές της Β΄ τάξης ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών του ΕΠΑΛ Συκεών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Τάσου Γεωργουλά (ηλεκτρονικός-μηχανικός) και Κώστα Μαυρίδη (ηλεκτρολόγος-μηχανικός).

Αφού εγκατέστησαν το φωτοβολταϊκό στο λαχανόκηπο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική του λειτουργία σε λίγες μέρες.

“Πρόκειται για μια δράση που ξεχωρίζει όχι τόσο για την όποια οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται σε επίπεδο ενέργειας ή υδάτινου πόρου, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών. Η σύνδεση του μαθήματός τους με τη λειτουργούσα πραγματικότητα πολλαπλασιάζει τη γνώση και την εμπειρία τους πάνω σε θέματα αιχμής περιβάλλοντος, αειφορίας και τεχνολογικών εξελίξεων” δήλωσε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Photo: voria.gr

econews
Μαθητές κατασκεύασαν Φωτοβολταϊκό Αρδευτικό Σύστημα για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο Συκεών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: