ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Φεβρουάριο τίθεται σε διαβούλευση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης


ΥΠΕΚΑΕυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρόςκαι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με θέμα το Σχέδιο ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το κέντρο της Αθήνας.Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα το ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας, που θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια προγραμματίζεται η θεσμοθέτησή της μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2014.

Ο πριφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας. Όπως τονίσαμε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Επίτροπο Χαν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 θα χρηματοδοτούνται δράσεις που θα εντάσσονται σε στρατηγικό σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω είναι το ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας. Η Αθήνα βιώνει έντονα προβλήματα, πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά.

Με την ολοκλήρωση και εφαρμογή του ΣΟΑΠ ξεπερνάμε την αναντιστοιχία της κεντρικής διοίκησης με την κοινωνία και τις ανάγκες που υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σήμερα είναι ιδιαίτερα έντονες. Η βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας έχει ευρύτερη σημασία για τη χώρα, αφού εδώ δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον ευρύτερο σχεδιασμό και τις δράσεις που αναπτύσσει για την Αττική, ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι:

«Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί με τρόπο αποτελεσματικό τις απαραίτητες υποδομές στους τομείς των στερεών και υγρών αποβλήτων, στην αντιπλημμυρική προστασία, των αστικών αναπλάσεων και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Παράλληλα, προωθεί τον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό για το σύνολο της Αττικής, το νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Τέλος, ο κ. Σγουρός σημείωσε:

«Πέραν όλων των άλλων επισήμανα την άμεση ανάγκη πεζοδρόμησης και ανάπλασης της Οδού Αθηνάς και της ανάδειξης της Βαρβακείου Αγοράς, ώστε να τονωθεί η αγορά και να βελτιωθεί η αισθητική της πόλης».

Για το θέμα ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Ξεκινούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κέντρου της Αθήνας. Να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξει η πρωτεύουσας της χώρας. Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε και εφαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ενιαία και ταυτόχρονα τόσο τη συνοχή του χώρου, όσο κυρίως την κοινωνική συνοχή. Πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, αρχιτεκτονικά, επιχειρηματικά προβλήματα σε συνδυασμό με την καθημερινή διαβίωση των πολιτών, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση στην οποία απαντάμε θετικά. Με ρεαλισμό, αλλά και με όραμα. Με ανοικτή-δημόσια διαβούλευση, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχη χρηματοδότηση.»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης σημείωσε: «Είναι περίπου ένας χρόνος που ξεκινήσαμε και δουλεύουμε γι’ αυτή τη μεγάλη παρέμβαση. Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο και εργαλείο για έργα μεγάλα μακράς πνοής. Δεν αρκούν πια απλές αποσπασματικές δράσεις, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση που όλοι βιώνουμε. Κι όλη αυτή τη δουλειά πρέπει να την βάλουμε σε ένα πλαίσιο φιλικό προς το περιβάλλον, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα εμπεδώνει την κοινωνική συνοχή. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα δρομολογήσει την εξέλιξη των παρεμβάσεων. Το κρίσιμο όμως είναι η συνεργασία όλων των φορέων και των υπουργείων, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του σχεδίου, για να ενταχθούν σε μία κοίτη που θα σχεδιάσει το μέλλον της πόλης και του λεκανοπεδίου. Κι αυτό γιατί το όραμα για την Αθήνα, είναι το όραμα για τη χώρα. Κι όλοι μαζί μόνο, μπορούμε να το καταφέρουμε.»

aftodioikisi
Το Φεβρουάριο τίθεται σε διαβούλευση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: