ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Πόλεμος» ανάμεσα σε Κομισιόν και Αγρότες για τους Eυρωπαϊκούς ΣπόρουςΠόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αγροτικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις για το νέο νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό των χωρών της Ένωσης το οποίο, αν περάσει ανέπαφο από τις επιτροπές Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ε.Ε, τίθεται προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα στο 2014.

Ο νέος κανονισμός της Ε.Ε για την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στην αγορά θα καθορίζει την διατροφική ασφάλεια των πολιτών της.Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει περιορισμούς στην δυνατότητα παραγωγής και πώλησης φυτών, αναγνωρίζει μεν τα δικαιώματα των κηπουρών και αγροτών όμως οι προτεινόμενοι κανόνες του, δεν προστατεύουν επαρκώς τα δικαιώματα των ανθρώπων να καλλιεργούν, να πωλούν και να ανταλλάζουν φυτά.

«Πατώντας» πάνω σε αυτά τα επιχειρήματα, οι οργανώσεις κάνουν λόγο για κρυφά συμφέροντα που μπορεί να κρύβει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για λογαριασμό των μεγάλων διατροφικών εταιριών, με την ιδιοποίηση των σπόρων και με την θέσπιση εμποδίων για την μελλοντική αναπαραγωγή από τους μικρό επαγγελματίες, οι πολυεθνικές θα έχουν το προβάδισμα έναντι των δικαιωμάτων των μικροκαλλιεργητών και αγροτών.

Οι οργανώσεις θεωρούν πως με την μείωση των πόρων, το αυξανόμενο κόστος καυσίμων , την μεταβολή του κλίματος, την απώλεια οικοτόπων και της μείωσης της βιοποικιλότητας που απορρέει από το επίμαχο νομοσχέδιο, απειλείται το μέλλον της επάρκειας τροφίμων, της διατροφικής κυριαρχίας της επισιτιστικής ασφάλειας καθώς και η υγεία και η ελευθερία των ευρωπαϊκών σπόρων.

Ελληνικό αγροτικό δίκτυο «Πελίτι»

Η κ. Έλενα Γκώγκου εθελόντρια δικτύου «Πελίτι» ανέφερε στο protothema.gr ότι εάν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, «θα μειωθεί η πρόσβαση σε παραδοσιακούς σπόρους στους μικρούς καλλιεργητές.

«Σήμερα ο μικρός καλλιεργητής κρατάει τον σπόρο του, τον ανταλλάζει, τον έχει για τον επόμενο χρόνο και έτσι βγάζει την σοδειά του. Οι μεγάλοι καλλιεργητές σπέρνουν σπόρους από τις εταιρείες. Αλλά θα υποχρεώσουν και τους μικρούς καλλιεργητές να αγοράζουν σπόρους από τις εταιρίες. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν και να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά», είπε.


Οι οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα του νομοσχεδίου έχουν προχωρήσει σε διάφορες κινητοποιήσεις Πανευρωπαϊκά και αφορούν περισσότερο την αφύπνιση και ενημέρωση όλων των πολιτών αλλά ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης.

protothema.gr 
«Πόλεμος» ανάμεσα σε Κομισιόν και Αγρότες για τους Eυρωπαϊκούς Σπόρους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: