Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Με Nέες Bελτιώσεις ψηφίζεται στη Βουλή την Πέμπτη το Nομοσχέδιο Τσαυτάρη

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Η συνταγογράφηση, δηλαδή το ποιος θα γράφει τη συνταγή και ποιος θα πουλά το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών, η ρύθμιση για την ένταξη της ακαρπίας στους ασφαλίσιμους κινδύνους του ΕΛΓΑ – αλλά με... αστερίσκο – και η απαλοιφή της διανυκτέρευσης ως προϋπόθεσης για τον ορισμό του «Πολυ-αγροκτήματος», είναι μερικές από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροπολογίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Στο νομικό κείμενο γίνονται συνεχείς διορθώσεις ως την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του επί του συνόλου, αργά την Πέμπτη.

Σε συνεχείς διορθώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του επί του συνόλου, την Πέμπτη αργά το βράδυ, βρίσκεται το νομικό κείμενο. Οι υπάλληλοι της Βουλής διορθώνουν, προσθέτουν και αφαιρούν συνεχώς διατάξεις, ώστε να είναι ολοκληρωμένο το κείμενο μέχρι την Πέμπτη το πρωί και να μοιραστεί στους βουλευτές.

Βέβαια, δεν αποκλείονται και οι τροπολογίες λίγο πριν την ψήφισή του, όπως συνηθίζεται στην ελληνική Βουλή. Πάντως, από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου κατ' άρθρο τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, φάνηκε ότι ούτε αυτή τη φορά θα κατατεθούν ρυθμίσεις σχετικά με το νόμο 4015/2011 και την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών.

Χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ομάδα βουλευτών, την οποία δήλωσε ότι θα υποστηρίξει και το ΚΚΕ, κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της χρηματοδότησης των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) και της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις εισφορές του ΕΛΓΑ και την ισόποση ενίσχυση με τους ίδιους πόρους πολύτεκνων οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση παλιότερα. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Αρμοδιότητες ΕΦΕΤ

Ο κ. Τσαυτάρης, σχετικά με την κεντρική αρμόδια αρχή για τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, εξήγησε τα παρακάτω από το βήμα της Βουλής: «Για τα θέματα των τροφίμων, στο άρθρο 2, θυμηθείτε ότι σας εξήγησα ότι η έλευση του ΕΦΕΤ σε εμάς, που ήταν μια αρμόδια αρχή και η έλευση της αρμόδιας αρχής, που ήταν οι υπηρεσίες για τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούν δύο αρμόδιες αρχές κάτω από την κεντρική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί μια κεντρική αρμόδια αρχή.

Άρα, λοιπόν, δημιουργείται στο Υπουργείο μια κεντρική αρμόδια αρχή και υλοποιεί αυτή την προσπάθειά της με δύο αρμόδιες επιμέρους αρχές, την υπηρεσία της και τον εποπτευόμενο από το Υπουργείο Γεωργίας ΕΦΕΤ, αφού ήρθε ο ΕΦΕΤ σε εμάς. Τι λέει, όμως; Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται άλλες αρμόδιες αρχές που λειτουργούν στο Υγείας και αλλού. Μάλιστα, το διευκρινίζω, γιατί νομίζουν ότι αυτές καταργούνται. Καθόλου δεν καταργούνται. Εξακολουθούν να λειτουργούν για τα δικά τους θέματα αρμοδιότητας, όπως αυτό της υγείας. Απλά δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο Υπουργείο δύο κεντρικές αρμόδιες αρχές. Υπάρχει μόνο μία.»

Ακαρπία και κάλυψή της από τον ΕΛΓΑ

Για τη ρύθμιση σχετικά με την ακαρπία και τις νέες αλλαγές που προωθούνται, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι: «Σε ό,τι αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 1084 -που αφορούσε μία τροπολογία που ερχόταν να ρυθμίσει τα θέματα της ακαρπίας- όπως είπα και όταν κατετέθη, είναι καλή, είναι σωστή στην αρχή της, γιατί λέει δύο πράγματα μέσα: Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της ακαρπίας που αρχίζουν να δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές σιγά-σιγά. Ήδη από φέτος νιώθουμε αυτές τις αλλαγές στα οπωροφόρα δέντρα μας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, λέει ότι πρέπει να γίνει επιστημονική επιτροπή. Εμείς την έχουμε κάνει πριν έρθει αυτή η τροπολογία. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μας ξεκαθαρίσουν τι είναι αυτή η ζημιά που οφείλεται στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Άρα, λοιπόν, αυτό λένε και αυτό το δεχόμαστε. Τι πρέπει να κάνουμε όμως; Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί για να πληρωθεί αυτό από το 2014 και μετά. Διότι σας θυμίζω ότι για το 2013 ήδη, αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια, ανακοινώσαμε ότι θα καλύψουμε μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ αυτούς τους ανθρώπους. Πάμε τώρα για το 2014. Τι λέει; Λέει ότι για να το κάνει αυτό ο ΕΛΓΑ, πρέπει να κάνει αναλογιστική μελέτη -έτσι είναι ο νόμος του 2010 που πέρασε από τη Βουλή- και βάσει αυτής της μελέτης να προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ το ασφάλιστρο -θα είναι 1 ευρώ, μισό ευρώ;- για να μπορεί να το αποζημιώνει. Σας λέω, λοιπόν, ότι η τροπολογία αυτή γίνεται δεκτή μόνο με αυτή τη συμπλήρωση. Στην τροπολογία, έτσι όπως είναι, μετά τις λέξεις «κατά νόμο» προστίθεται η φράση «σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου». Η παράγραφος 4 λέει ακριβώς αυτό το πράγμα.»

Αυθαίρετοι σταύλοι

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 27ης Ιανουαρίου, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι «από την εφαρμογή του νέου νόμου, ωστόσο, ανέκυψαν τυπικά θέματα που προκάλεσαν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και νομιμοποίησης αυθαιρέτων εγκαταστάσεων αποκλειστικά για τις αποφάσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση που εκδόθηκαν μετά τις 30 Ιουνίου 2012 και αφορούσαν σε εμπρόθεσμες αιτήσεις κτηνοτρόφων. Το πρόβλημα ρυθμίζεται, κύριε Υπουργέ, στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά το ξέρετε πολύ καλά ότι ρυθμίζεται εν μέρει μόνο και όχι πλήρως. Με την εν λόγω ρύθμιση ωστόσο δεν αντιμετωπίζονται εκείνες οι περιπτώσεις των κτηνοτρόφων οι οποίοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα αιτήσεις, αλλά δεν εκδόθηκαν οι ανάλογες αποφάσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της κατάργησης του νομικού πλαισίου.

Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δείτε και αυτό το θέμα διασταλτικά». Σε αυτό το θέμα ο κ. Τσαυτάρης απάντησε ότι προβλέπεται η λύση του προβλήματος στις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Ρύθμιση δανείων

Δεκτή έγινε η τροπολογία για τα ενυπόθηκα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, καθώς ο κ. Τσαυτάρης είπε στη Βουλή: «Θα κάνουμε δεκτή, όπως ήδη είχα προαναγγείλει, την τροπολογία που κατέθεσαν πάρα πολλοί Βουλευτές και αφορά τα «κόκκινα», όπως τα λέτε, δάνεια. Θα πω με ακρίβεια ποιοι είναι οι αριθμοί τους για να μη γίνουν λάθη: Είναι η τροπολογία 1109/27/23.1.2014, η οποία σας θυμίζω ότι είναι ταυτόσημη -γιατί απλά συγκεντρώθηκαν υπογραφές σε δύο κείμενα- με την τροπολογία 1116/28/27-1-2014. Άρα, λοιπόν, αυτή την τροπολογία την κάνουμε δεκτή».

Η αντιπολίτευση καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία και ο λόγος, σύμφωνα με τους βουλευτές, είναι ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Μάλιστα, ο Βαγγέλης Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί, δίνοντας ένα παράδειγμα: «Αν η αγροτική γη ενός μέσου αγρότη που μπαίνει στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σαράντα πέντε στρέμματα -όσος είναι ο μέσος κλήρος σε όλη την Ελλάδα- και το ποσό που πρέπει να υπηρετηθεί είναι ένα δάνειο των 30.000 ευρώ -που είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο των συγκεκριμένων δανείων- ξέρετε πόσο είναι το ετήσιο μίσθωμα που μπορεί να υπηρετήσει αυτό το δάνειο; Περίπου 4.000 ευρώ, δηλαδή 90.000 ευρώ το στρέμμα. Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος από εσάς δραστηριότητα της φυτικής παραγωγής που μπορεί να επιτρέψει την καταβολή ενός τέτοιου μισθώματος; Καμία.»

Ο Νίκος Τσούκαλης, με τη σειρά του είπε: «Διαβάστε την πρώτη παράγραφο της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρώτη αυτή παράγραφος είναι είκοσι τέσσερις γραμμές. Λίγο-πολύ δεν έχει ούτε κόμμα. Μέσα σε αυτήν την παράγραφο εμπλέκονται οι υποθήκες και εμπλέκονται και τα δάνεια.

Σας πληροφορώ ότι σύντομα, στην επόμενη συνεδρίαση, θα έρθει τροπολογία, γιατί κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει από δω εάν εννοείτε περιορισμό των υποθηκών ή των δανείων. Δεν χρειάζεται. Φαντάζομαι ότι δεν τη συντάξατε εσείς αυτήν την τροπολογία και δεν βάλατε το χέρι σας ούτως ώστε να γίνει σαφέστατη. Θα έρθει, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να την κατανοήσει.»

Πολυ-αγρόκτημα

Την εξήγηση για την απαλοιφή της διανυκτέρευσης από τις δραστηριότητες του πολυ-αγροκτήματος έδωσε ο υπουργός: «Βγάλαμε τη λέξη «διανυκτέρευση», γιατί αυτό θα ρυθμιστεί από τον Οργανισμό Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί αυτό είναι αρμόδιο να ρυθμίσει τα των διανυκτερεύσεων. Θα τα καταθέσω και θα τα δείτε. Είναι βελτιώσεις που πιστεύω ότι θα απλουστεύσουν τα πράγματα.

agronews
Με Nέες Bελτιώσεις ψηφίζεται στη Βουλή την Πέμπτη το Nομοσχέδιο Τσαυτάρη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: