ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΠΠΕΡΑΑ: έργα προϋπολογισμού €620 εκ.

Σε ποιους τομείς θα γίνουν


Στην επιτακτική ανάγκη απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην ημερίδα παρουσίασης των έργων του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, το ΕΠΠΕΡΑΑ κατάφερε να ενεργοποιήσει όλα τα έργα του μενομικές δεσμεύσεις στο 100% και με απορροφήσεις στο 65% του Προϋπολογισμού «κλειδώνοντας» την αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ που δίδεται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Όπως προανήγγειλε για τη νέα προγραμματική περίοδο η έμφαση δίνεται σε διαπεριφερειακά έργα προτεραιότητας και μέγιστης περιβαλλοντικής σημασίας και με γενική κατεύθυνση την προστασία των φυσικών πόρων μέσα από την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης.

Οι τρεις τομείς, στους οποίους θα επικεντρωθούν τα νέα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι:

*Πρώτον, τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. “Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης” ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Δεύτερον, οι βιοκλιματικές αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια.

Τρίτον, η εξοικονόμηση ενέργειας με σκοπό τη μείωση του ενεργητικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ο προϋπολογισμός των παραπάνω δράσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ υπερβαίνει τα 620 εκατομμύρια ευρώ ενώ σημαντικό μέρος θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τα παρακάτω έργα:

Α. Για την εξοικονόμηση ενέργειας
Πρώτον, με την υλοποίηση προτύπων έργων επιδεικτικών για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η παρέμβαση σε Σχολεία της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και στο Ελληνοβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ και βιοκλιματικών αναπλάσεων προϋπολογισμού 73 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερον, με την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων Ευρώ. Επιτυγχάνοντας παράλληλα αύξηση του προϋπολογισμού και παράταση του προγράμματος.

Β. Για σημαντικά μεγάλα έργα.
Όπως ο Κεντρικός Αποχετευτικός αγωγός και η επέκταση του Διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη και των μελλοντικών αναγκών υδροδότησης της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών με υλοποίηση έργων 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάνοντας το επόμενο βήμα στην οριζόντια διαχείριση των απορριμμάτων με την επικείμενη ένταξη της ΣΔΙΤ των Σερρών.

Δ. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση υγρών αποβλήτων και σε έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 560 εκατομμυρίων ευρώ.

Και φυσικά, για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Με τα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και τις μελέτες των μορφολογικών κανόνων δόμησης.

Και για την προστασία της βιοποικιλότητας με οριζόντιες δράσεις σε περιοχές NATURΑ.

Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε τέλος την ανάγκη συντονισμού κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο, αφενός να υπάρξουν οι υποδομές για να λυθούν με πιο ορθολογικό τρόπο και αφετέρου να εξοικονομούνται πόροι για τις Περιφέρειες, ώστε να εξυπηρετήσουν την στρατηγική τους.

econews
ΕΠΠΕΡΑΑ: έργα προϋπολογισμού €620 εκ. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: