ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι Συσκευασίες που “αυτοδιαλύονται” λύση στο πρόβλημα Αποβλήτων;

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο Aaron Mickelson, υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Pratt, ισχυρίζεται ότι βρήκε τον τρόπο να διορθώσει το πρόβλημα αποβλήτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.Εάν οι εταιρείες αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής συσκευασιών για τα δημοφιλή προϊόντα τους και αρχίσουν να φτιάχνουν συσκευασίες από υλικά που μπορούν να “αυτοδιαλύονται”, οι ΗΠΑ θα μειώσουν σημαντικά την τεράστια ποσότητα των 70 εκατ. τόνων σκουπιδιών που δημιουργούνται κάθε χρόνο με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή είναι η ιδέα του Αμερικανού φοιτητή, Aaron Mickelson, την οποία υποστηρίζει στη διατριβή του.

Ο Mickelson βάσισε τη μελέτη του σε πέντε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στις ΗΠΑ, μερικά από τα οποία κυκλοφορούν και στην Ελλάδα:

1. Σαπούνι Nivea

Μια μόνο συσκευασία σαπουνιού της γνωστής μάρκας Nivea, αντιστοιχεί σε 7 γραμμάρια χαρτιού, το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 2 τόνους σκουπιδιών ανά φορτηγό που τα μαζεύει.

Η λύση βρίσκεται -κατά τον Mickelson- στιςσυσκευασίες που διαλύονται σε νερό. Ο καταναλωτής, αντί να βγάλει από τη συσκευασία του το σαπούνι, το παίρνει συσκευασμένο μαζί του στο ντους και η συσκευασία διαλύεται από μόνη της.

2. Glad σακούλες σκουπιδιών

Μπορεί να μην έχουμε τη συγκεκριμένη μάρκα στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα (με αντίστοιχες συσκευασίες) που χρησιμοποιούμε και εμείς στη χώρα μας.

Η χάρτινη συσκευασία του προϊόντος αυτού “δημιουργεί” 49 γραμμάρια χάρτινων απορριμάτων, επομένως πρόκειται για πάνω από 1,5 τόνο απόβλητα ανά σκουπιδιάρικο.

Αντ’ αυτού, το χάρτινο “περιτύλιγμα” θα μπορούσε να λείψει, οι σακούλες να τυλιχτούν σε ρολό, πάνω στο οποίο θα εκτυπωθούν οι πληροφορίες για το προϊόν.

3. Απορρυπαντικό ρούχων Tide

Μία συσκευασία “δημιουργεί” 16 γραμμάρια σκουπιδιών, δηλαδή φορτώνει με πάνω από 600 κιλά ένα σκουπιδιάρικο.

Οι μικρές δόσεις του υγρού απορρυπαντικού θα μπορούσαν να κόβονται μαζί με το κομμάτι συσκευασίας που το τυλίγει (σαν μικρές τσέπες) και να διαλύονται όλα μαζί στο πλυντήριο.

4. Oxo προϊόντα υγιεινής διατροφής

Εάν παραβλέψουμε την ειρωνεία ότι πρόκειται για προϊόντα υγιεινής διατροφής, μόνο μία συσκευασία της εταιρείας Oxo σπαταλά 9 γραμμάρια χαρτιού. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 220 κιλά ανά φορτηγό.

Η λύση που προτείνεται είναι οι πληροφορίες του προϊόντος να τυπώνονται με “μελάνι” που διαλύεται με σαπούνι. Με αυτόν τον τρόπο οι συσκευασίες θα πλένονται, θα ξαναχρησιμοποιούνται και δεν θα σπαταλιέται χαρτί.

5. Τσάι Twinings

Μία συσκευασία του γνωστού τσάι που βρίσκουμε και στην ελληνική αγορά, σπαταλά 15 γραμμάρια χαρτιού, το οποίο σημαίνει 1,2 τόνοι ανά σκουπιδιάρικο.

Τα σακουλάκια τσαγιού θα μπορούσαν να σφραγίζονται με κερί και να κολλιούνται το ένα πάνω στο άλλο, σαν ακορντεόν, ώστε απλά το κάθε σακουλάκι -όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε- να ξεκολλάει εύκολα, χωρίς να αφήνει πίσω του περιττά σκουπίδια.

econews
Οι Συσκευασίες που “αυτοδιαλύονται” λύση στο πρόβλημα Αποβλήτων; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: