ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Περιβάλλον σε Αδριατική και Ιόνιο στο επίκεντρο κορυφαίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Σε τέσσερις βασικούς τομείς θα πρέπει να στοχεύσει η νέα στρατηγική των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: στην καινοτόμο θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη, στις μεταφορές και στην ενέργεια, στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και στον τουρισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική κυβέρνηση διοργανώνει σήμερα και αύριο (6-7/2) Ειδική Εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Αδριατική και το Ιόνιο στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, με σκοπό να προωθήσει την περιφερειακή της στρατηγική για τη θαλάσσια ανάπτυξη.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηχεί το τρίπτυχο ανάπτυξη – απασχόληση – συνοχή που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας και παράλληλα, συνδέεται με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που είναι οριζόντια θεματική της ελληνικής Προεδρίας.

Την έναρξη των εργασιών της διήμερης εκδήλωσης (6-7/2) θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Θα μιλήσουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, οι επίτροποι Θαλασσίων Υποθέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής, Μαρία Δαμανάκη και Γιοχάνες Χαν αντιστοίχως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάρτα Ντασού. Πριν από την ειδική εκδήλωση, θα διεξαχθεί και η υπουργική σύνοδος της πρωτοβουλίας, υπό την προεδρία του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Η επίτροπος Μ. Δαμανάκη, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη γύρω από την Αδριατική και το Ιόνιο έχουν ήδη αποδείξει ότι έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της περιοχής: από το 2007 έχουν υλοποιηθεί 135 έργα συνεργασίας σε θέματα του τομέα της θάλασσας και της ναυτιλίας, με συνολική αξία σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Περιμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση με τα κράτη-μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιτυχία αυτή και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν».

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάντηση με τον κ. Χαν, αποφασίστηκε η εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής για την περιφέρεια αυτή (EUSAIR).

Η απόφαση αυτή μάλιστα επικυρώθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου. Το γεγονός δε ότι μετά την Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου η Ιταλία σημαίνει ότι η προσπάθεια για προώθηση της στρατηγικής αυτής θα συνεχιστεί.

econews
Το Περιβάλλον σε Αδριατική και Ιόνιο στο επίκεντρο κορυφαίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: