ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Ανακύκλωση: Μαθαίνοντας από τους ξένους


Σας παρουσιάζουμε πέντε μεθόδους ανακύκλωσης, τις οποίες θα μπορούσαμε να “εισάγουμε” από άλλες χώρες και να ανακυκλώνουμε αποτελεσματικότερα στη χώρα μας.Οι τρόποι ανακύκλωσης διαφέρουν ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα “πρωτάρηδες” σε αυτού του είδους τις τεχνολογίες , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε περιθώρια να εξελιχθούμε και να μάθουμε… από άλλους.

Διαβάστε παρακάτω για ορισμένες πρακτικές ανακύκλωσης που ακολουθούν πολίτες και Αρχέςσε πέντε διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Σουηδία

Γνωστοί για το πάθος τους για την ανακύκλωση, οι Σουηδοί προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, ζεσταίνοντας το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου σπιτιών με καμμένα απορρίμματα.

Τα σκουπίδια των πόλεων χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, αν και τελευταία παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στη διαδικασία αυτή όταν η χώρα ξέμεινε από σκουπίδια.


—Ιαπωνία

Οι αρχές στην Ιαπωνία έχουν θεσπίσει πάνω από δέκα χρόνια έναν νόμο για τις οικιακές συσκευές, ο οποίος απαιτεί από όλους -κατασκευαστές και καταναλωτές- να αναλάβουν την ευθύνη για τηνανακύκλωση των παλαιών σπιτικών συσκευών.

Εάν κάποιος θέλει να απαλλαγεί από μια μεγάλη συσκευή, θα του ζητηθεί να καταβάλλει ένα “Τέλος Ανακύκλωσης” και να αγοράσει ένα εισιτήριο. Τα Τέλη εξαρτώνται από τη συσκευή, το εμπορικό σήμα και το μέγεθος της μονάδας. Το κόστος της ανακύκλωσης για μια μικρή τηλεόραση, για παράδειγμα, είναι περίπου 14 ευρώ, ενώ το ψυγείο έχει λίγο υψηλότερο κόστος στα 24 ευρώ.

Υπηρεσίες όπως η Panasonic Eco Technology Centre, τεμαχίζουν στη συνέχεια τις συσκευές σε μικρά κομμάτια για ανακύκλωση. Όσοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη διαδικασία επιτρέπεται να την παρακολουθήσουν!

—Ιταλία

Η Ρώμη έχει γίνει αρκετά αυστηρή όσον αφορά την ανακύκλωση. Εάν δεν διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα από τα υπόλοιπα σκουπίδια και έχετε σε απόσταση των 500 μέτρων από την πόρτα σας έναν κάδο ανακύκλωσης, μην εκπλαγείτε αν σας επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 619 ευρώ!

—Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει επιτύχει ένα ποσοστό ανακύκλωσης στο 91% στη διάλυση αυτοκίνητων, χάρη στις τεχνολογίες μετατεμαχισμού που χρησιμοποιεί, ενώ σκοπεύει να φτάσει στο 95% μέχρι το 2015.

Μόλις ένα αυτοκίνητο ανακυκλωθεί, τα απόβλητα του τεμαχισμού του αποτελούν ένα δύσκολο στην επεξεργασία του υλικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά.

Η τεχνική μηχανικού διαχωρισμού είναι αυτή που καθιστά δυνατή την ανάκτηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απόβλητα παλιών αυτοκινήτων.

—Καναδάς

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους με τον οποίο ο Καναδάς ανακυκλώνει τα υλικά, είναι το πώς μεταχειρίζονται τα λάστιχα: επαναχρησιμοποιούνται σε παιδικές χαρές ή αναμειγνύονται με άσφαλτο για επανακατασκευή του οδοστρώματος.

Επιπλέον, στο Βανκούβερ έχει μόλις ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων! Αυτοί οι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν γύρω από την πόλη. Τα αποτσίγαρα που θα συλλέγονται θα μετατρέπονται σε διαφορετικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε να πετάμε τα αποτσίγαρα σε συγκεκριμένους κάδους και όχι στον δρόμο.

econews
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: