ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου


ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


ΔΕΠΑ και Gazprom κατέληξαν σε συμφωνία για αναδρομική μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του φυσικού αερίου. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013 και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Το υπουργείο αποδίδει τη σημερινή συμφωνία στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, και τονίζει ότι η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη τιμή σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Επίσης το υπουργείο επισημαίνει ότι η νέα τιμή θα έχει σαν αποτέλεσμα εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Τέλος το ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζει ότι ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση.

«Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

aftodioikisi
Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: