ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Στα 5 εκατ. € ο λογαριασμός για το φαγοπότι με τα σκευάσματα διατροφής

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ.....!!!


Πλοκάμια σε τρία υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Κρήτη είχε απλώσει το κύκλωμα χορήγησης σκευασμάτων διατροφής σε «ασθενείς» με πλαστές γνωματεύσεις. Η ζημιά για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή επτά εταιρειών αλλά και γιατρών και υπαλλήλων του ασφαλιστικού φορέα.

Οι πρώτες αποκαλύψεις αφορούν στο ΙΚΑ Ηράκλειο, όπου η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές εναντίον των εταιρειών, ενώ έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές και σε υπαλλήλους του Ταμείου, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Οι έλεγχοι πλέον διεξάγονται και σε άλλα υποκαταστήματα του ασφαλιστικού φορέα στην Κρήτη, καθώς φαίνεται πως η δράση των επιτηδείων είχε επεκταθεί. Ανάλογα «κρούσματα» έχουν ήδη εντοπιστεί στο υποκατάστημα του ΙΚΑ που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό και κατατέθηκε στις 31 Ιανουαρίου μηνυτήρια αναφορά.

Σε αυτή τη φάση γίνεται έλεγχος στο υποκατάστημα στον Αγιο Μηνά (όπου εκκρεμεί πόρισμα), ενώ από «κόσκινο» θα περάσουν οι παροχές και σε άλλα υποκαταστήματα. Η κομπίνα είχε στηθεί ως εξής: συγκεκριμένα πρόσωπα -τα οποία «εναλλάσσονταν» μεταξύ των εταιρειών- προσκόμιζαν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής (τα οποία είναι απαραίτητα για συγκεκριμένες ασθένειες). Στη συνέχεια εισέπρατταν τα χρήματα από το Ταμείο για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία υποτίθεται πως έπαιρναν οι ασφαλισμένοι.

«Θεραπεία» νεκρών

Ωστόσο, από τον έλεγχο προέκυψε πως οι... δικαιούχοι δεν χρειάζονταν τα σκευάσματα, καθώς είτε δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας είτε η συγκεκριμένη αγωγή δεν ταίριαζε με την πάθησή τους. Μάλιστα σε περισσότερες από 70 περιπτώσεις στο ΙΚΑ Ηρακλείου διαπιστώθηκε πως τα σκευάσματα πήγαιναν για τη «θεραπεία» νεκρών. Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στο τέλος Ιανουαρίου από το υποκατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού -και την οποία παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- αναφέρονται τέσσερα περιστατικά:

1 Σε εργαζόμενο της φαρμακευτικής εταιρείας αποδόθηκε από το υποκατάστημα του ΙΚΑ το ποσό των 130.129 ευρώ για σκευάσματα ειδικής διατροφής. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως προσκομίστηκαν ιατρικές βεβαιώσεις είτε σε απλά φωτοαντίγραφα είτε άλλα έγγραφα που δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα.

2 Σε εργαζόμενο φαρμακευτικής εταιρείας είχε καταβληθεί το ποσό των 63.760 ευρώ για σκευάσματα ειδικής διατροφής. Και σε αυτή την περίπτωση είχαν προσκομιστεί βεβαιώσεις είτε σε απλά φωτοαντίγραφα είτε σε άλλα που δίνουν την εντύπωση πρωτότυπων εγγράφων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες από τις εξουσιοδοτήσεις των ασφαλισμένων ήταν απλά φωτοαντίγραφα.

3 Σε εργαζόμενο φαρμακείου αποδόθηκε το ποσό των 26.404 ευρώ για σκευάσματα ειδικής διατροφής. Ωστόσο, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η γνησιότητα των εγγράφων που έχουν προσκομιστεί (ορισμένα ήταν απλά φωτοαντίγραφα).

4 Σε φαρμακευτική εταιρεία είχε δοθεί το ποσό των 2.210 ευρώ για σκευάσματα ειδικής διατροφής. Επειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως είχαν δοθεί έγχρωμες φωτοτυπίες των ιατρικών βεβαιώσεων.

Υπολογίζεται πως η ζημιά για το ΙΚΑ από τη δράση των επιτηδείων στο υποκατάστημα του Ηρακλείου ανέρχεται σε 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτή τη φάση έχει διαπιστωθεί οικονομική ζημιά 220.000 ευρώ στο υποκατάστημα στη Νέα Αλικαρνασσό, ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ρόλο-κλειδί για την αποκάλυψη ανάλογων περιστατικών διαδραματίζει το σύστημα risk analysis, που έχει πλέον το ΙΚΑ, με το οποίο ελέγχεται η παραβατικότητα σε κάθε περιοχή. Με το σύστημα αυτό ήρθε στο φως η υπόθεση με το ΙΚΑ Καλλιθέας και στη συνέχεια εντοπίστηκαν τα περιστατικά στο Ηράκλειο και στις άλλες περιοχές της Κρήτης. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται οικονομική ζημιά, θα ακολουθείται η δικαστική οδός, ώστε να επιστραφεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

«Kλείνουμε τις διαρροές»

«Είμαστε, ως διοίκηση του ΙΚΑ, σταθερά προσανατολισμένοι στην εξάλειψη κάθε μορφής παραβατικότητας. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα μηχανογραφικά εργαλεία, με διασταυρώσεις και στοχευμένους ελέγχους, οδηγούμαστε μετά από διερεύνηση σε αποκαλύψεις παράνομων χορηγήσεων διαφόρων παροχών. Ολες οι περιπτώσεις παροχών ελέγχονται και εφόσον αποδειχθούν παράνομες χορηγήσεις παραπέμπονται για τα περαιτέρω. Συντάσσονται μηνυτήριες αναφορές, καταλογίζονται και διεκδικούνται να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι έδρασαν παράνομα καθώς και τυχόν επίδοξοι μιμητές τους ότι δεν υπάρχουν πια «ασφαλείς ατασθαλίες» ούτε «αλάνθαστες συνταγές», για να υπεξαιρούν και να λυμαίνονται τα χρήματα των ασφαλισμένων-συνταξιούχων μας. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν όσοι παρασιτικά απομυζούν τις παροχές από τους πραγματικούς δικαιούχους. Κλείνουμε μία μία τις υφιστάμενες διαρροές στο σύστημα» λέει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Πατσούρης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

ethnos
ΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Στα 5 εκατ. € ο λογαριασμός για το φαγοπότι με τα σκευάσματα διατροφής Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: