ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανήμπορη η κυβέρνησηΣτην παραδοχή ότι η καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα πραγματοποιηθεί πράγματι σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του προς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς άρχοντες της Κρήτης.

Στην επιστολή, ο κ. Βενιζέλος αφενός κατηγορεί τα υπόλοιπα κράτη της Μεσογείου για απραξία σχετικά με το θέμα, κάνοντας ειδική αναφορά σεενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά από την άλλη σπεύδει να “χρυσώσει το χάπι” αναφερόμενος σε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του περιβάλλοντος της Μεσογείου από τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, οι Κρητικοί ετοιμάζουν “απόβαση” στην Αθήνα την Παρασκευή 11 Απριλίου με το κλίμα να είναι έκρυθμο, ενώ παρέμβαση έκανε για ακόμα μια φορά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

—Η επιστολή Βενιζέλου

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, και τους εκπροσώπους των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου & Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη και άλλους φορείς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει για τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα και παρουσιάζει τις διασφαλίσεις που έχει λάβει η ελληνική πλευρά.

“Η Ελλάδα, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής – με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών – να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή.

“Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη της προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες (Ατλαντικός), αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία (Μεσόγειος) για τη μεταφόρτωση των υλικών. Κυρίως, όμως, δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ/OPCW) καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, στην επιστολή παρατίθενται και οι πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες παρέχονται από τη στιγμή, που δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο. “Η όλη επιχείρηση διεξάγεται σε εκτέλεση σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και αρμόδιο βραχίονα του, τον ΟΑΧΟ. Κανείς δεν μπορεί, διεθνώς, να εγγυηθεί περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον ΟΗΕ”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ακολουθεί η παράθεση των τεχνικών και πρακτικών εγγυήσεων, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του καταλήγει: “Η Κρήτη, όπως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ως προς την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το πρόσφατο περιστατικό στις ακτές της Μυκόνου δείχνει ότι από αλλού μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι από τις επίσημες δραστηριότητες του ΟΗΕ”.

—Οι Κρητικοί στην Αθήνα

Από την πλευρά τους οι Κρήτες δια μέσου των Ενώσεών τους ετοιμάζουν συγκέντρωση δυναμικής διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Την Παρασκευή 11/4/2014 στις 11πμ, κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας νοτίως της Κρήτης. Ολοι οι Κρητικοί της Αττικής, την ίδια ώρα, θα βρίσκονται σε αγωνιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θα κάνει «απόβαση» στην πλατεία Συντάγματος. Η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να ασκηθεί βέτο στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων και να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο. «Σε διαφορετική περίπτωση» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Κρήτες, θα είμαστε όλοι παρόντες στον «τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος».

Στη συνέχεια, στις 15:00 της Παρασκευής, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. από την Παγκρήτια Επιτροπή Αγώνα, στην αίθουσα της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών (Ζαλόγγου 13-15 & Εμμ. Μπενάκη, στον 5ο όροφο). Η ανακοίνωση-αγωνιστικό κάλεσμα των Κρητών καταλήγει χαρακτηριστικά: «Να μην απουσιάσει κανείς! Ο αγώνας είναι ιερός, είναι αγώνας επιβίωσης των Κρητών και όλων των Μεσογειακών λαών».

—Παρέμβαση Αρσένη

Την πλήρη συμπαράστασή του στα κινήματα πολιτών που αγωνίζονται για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά της Κρήτης εκφράζει ο Κρίτων Αρσένης.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, με αφορμή την αυριανή μετάβαση στην Αθήνα των συντονιστικών επιτροπών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων προκειμένου να παρευρεθούν στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που ενώ αδρανεί, προσπαθεί να πετύχει τον εφησυχασμό της κοινωνίας και να αποφύγει εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Με αφορμή τις ενέργειες διαμαρτυρίας των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ο Κρίτων Αρσένης δηλώνει:

«Φτάνουν στην Αθήνα οι επιτροπές αγώνα ενάντια της καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ανοικτά της Κρήτης. Έρχονται για να μεταφέρουν τα αναπάντητα ερωτήματα των πολιτών της Κρήτης που παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία της εξελίξεις στο θέμα.

Τα ΜΜΕ της Κρήτης έχουν σπάσει το σιωπητήριο πληροφόρησης που επιβάλει η κυβέρνηση και μερίδα των ΜΜΕ που αποσιωπούν ακόμη και συγκεντρώσεις πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως η πρόσφατη στο Αρκάδι, στην οποία παρευρέθηκα. Τρεις μήνες αφότου είδε το θέμα το φως της δημοσιότητας, καίρια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και αποσιωπούνται την ίδια στιγμή που οι κενές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης απολαμβάνουν μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ.

Καλώ την κυβέρνηση να απαντήσει:
*Από πότε γνώριζε για το ενδεχόμενο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης;
*Τι συγκεκριμένο έκανε για να το αποτρέψει;
*Πώς αξιοποίησε τον ρόλο της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ;
*Γιατί δεν δημοσιοποιεί τυχόν επιστολές προς διεθνείς οργανισμούς όπου ζητά την αποτροπή της;
*Πώς εξηγεί το γεγονός ότι προκρίνεται ως βέλτιστη και ασφαλέστερη μέθοδος καταστροφής η υδρόλυση εν πλω ανοικτά της Κρήτης, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες προκρίνονταν η ξηρά καταστροφή στο χερσαίο έδαφος της Αλβανίας;
*Τι άλλαξε πέρα από την αντίδραση των κατοίκων της Αλβανίας και την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να τα δεχθεί;
*Γιατί σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Αλβανίας η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου κωφεύει απέναντι στις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών της Κρήτης;
*Για ποιο λόγο δεν γίνεται αποδεκτή καν η παρακολούθηση από ανεξάρτητους επιστήμονες των επιπτώσεων της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου;

Ζητώ από την κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμόδιους υπουργούς να χρησιμοποιήσουν την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να πιέσουν να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και, επιτέλους, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία.»

econews
ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: