ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εύα Καϊλή:η προοπτική του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου για τα επόμενα χρόνιαΣε μία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στο agrocapital.gr, διαφορετική από όλες όσες έχει δώσει η Εύα Καϊλή,  μίλησε για την προοπτική του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου τα επόμενα χρόνια μέσα στο διεθνές περιβάλλον και τη σκέψη της ως υποψήφιας Ευρωβουλευτού με την ΕΛΙΑ για τα συγκεκριμένα θέματα.

Ποια Είναι η θέση σας απέναντι στην νέα ΚΑΠ που ξεκινά από την Ελληνική Προεδρεία; Υπάρχει μέλλον για του Έλληνες αγρότες;

ΕΚ: Η νέα ΚΑΠ και οι προγραμματικές της υποχρεώσεις έχουν ένα μεγάλο κίνητρο που πιστεύω ότι θα αναδείξει πολλές δυνάμεις στο «αγροτικό» χώρο ευρύτερα τα επόμενα χρόνια: έχει δώσει έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση και αποκαλείται «πράσινη». Αυτό σημαίνει ότι θα αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών διατροφικών αγαθών , ιδιαίτερα των ΠΟΠ και αυτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , ιδιαιτέρως τα βιολογικά. Ελπίζω πολύ σε αυτό, η σωστή αγροτική πολιτική θα μας βγάλει σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Εξάλλου, αν σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάπως αρχίσει να ανακάμπτουμε, αυτό το οφείλουμε κατά πολύ στον πυλώνα της εξαγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κλάδου. Η νέα ΚΑΠ, βοηθά πολύ στην ανάδειξη τέτοιων ενεργειών.

Υπάρχει δεδομένα μία στροφή ανθρώπων προς την ευρύτερη «αγροτική επιχειρηματικότητα». Πως το διαχειρίζεστε αυτό στα πλαίσια της συμμετοχής σας στο ευρωψηφοδέλτιο και εφόσον εκλεγείτε , από το μετερίζι του Ευρωβουλευτή;

ΕΚ: Είναι πολύ ευχάριστο αυτό το «κινηματικό» που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, για να αναπτυχθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα και πολύ περισσότερο ότι σε πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις έχει συμβεί μέσα από δομές κοινωνικής οικονομίας. Δικός μου στόχος είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αξιοποίηση στρατηγικών συμφωνιών που θα αφορούν τους αγρότες και πολύ περισσότερο τους νέους και τις γυναίκες. Κάθε προϊόν που εξάγεται, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι «πρεσβεύει» την Ελλάδα, την Ελλάδα που παράγει, ποιοτικά και ασφαλή. Είμαι αποφασισμένη να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο.
Άλλωστε ήδη μέσα απο την σύντομη θητεία μου ως Πρόεδρος στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ επιδιώξαμε να συνδεθούμε με γυναικείους συνεταιρισμούς και να ενθαρρύνουμε την αλληλοεπικοινωνία καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών για την δραστηριοποίηση των γυναικών εκτός των αστικών κέντρων και την επιστροφή των νέων σε μια παραγωγική και αυτοδύναμη επιχειρηματικότητα, μέσα απο την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, με βάση την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.


Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να κάνει ο αγροτικός κόσμος για να παρουσιαστεί ισχυρός «παίκτης» μέσα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια συγκυρία τα επόμενα κρίσιμα χρόνια;


ΕΚ: Εκτιμώ ότι μέσα από συνέργειες και ομάδες αγροτών, πάντα όμως κρατώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε στα προϊόντα μας, να βγουν προς τα έξω, αφού πρώτα έχουν δυναμική ανταγωνιστικότητας στην εσωτερική αγορά, γεγονός το οποίο οφείλουμε να στηρίζουμε εμείς, οι νέοι Έλληνες πολιτικοί και είναι μέσα στις δικές μου αρχές. Να δοθεί έμφαση στο θησαυρό μας, τα αρωματικά φυτά , να προαχθούν οι ντόπιες ποικιλίες και να αναπτυχθεί περισσότερο η Βιολογική Γεωργία.
Με ενδιαφέρει η παρακολούθηση και ενεργή συμμετοχή στον IFOAM (International Federation for Organic Agricultural Movements) γιατί θεωρώ ότι μέσα από τέτοιες συμμετοχικές διαδικασίες και κινήσεις , μπορεί κάποιος πολιτικά να συμβάλλει στη βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και στην προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον , που σίγουρα περνά μέσα από την αειφορική ανάπτυξη.

Κλείνοντας τη συνέντευξη και αφού θα ήθελα να ευχαριστήσω το agrocapital.gr για το χώρο που μου δίνει να εκφράσω τη θέση μου και τις σκέψεις μου , θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας εν’ όψει των Ευρωεκλογών: να είναι σίγουροι ότι θα είμαι κοντά τους σε κάθε νέα διεκδίκηση θέσεων για τις διεθνείς αγορές προκειμένου να προχωρήσει όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε , κυρίως κάποιοι νέοι άνθρωποι που μπήκαμε στην πολιτική με όραμα και φιλοδοξία, να δούμε την Ελλάδα στη θέση που της αρμόζει και τους νέους ανθρώπους να μένουν κοντά στη γη μας, θεματοφύλακες της παράδοσης και αναπτυξιακούς παράγοντες της οικονομίας συνολικά τα επόμενα χρόνια μέσα από καινοτομία, άριστη ποιότητα και προστατευμένο περιβάλλον.

.agrocapital.gr/
Εύα Καϊλή:η προοπτική του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου για τα επόμενα χρόνια Reviewed by avs-tri on 11:53 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: