Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νυχτερινή τροπολογία για τις λαϊκές

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ, που αργά χθες το απόγευμα απείλησε να καταψηφίσει βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πριν από τα μεσάνυχτα κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία καταργείται η επίμαχη διάταξη για την κλήρωση θέσεων στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο διαχωρισμός των πωλητών σε παραγωγούς και εμπόρους καθώς και ο τρόπος κατανομής των θέσεων παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κι αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.Με την κίνηση αυτή ο κ. Χατζηδάκης επιδίωξε να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκάλεσε ο εισηγητής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος, αν και το κόμμα του είχε την περασμένη Παρασκευή ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εντούτοις χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής διαφοροποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει δύο από τις βασικότερες διατάξεις, που, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχευαν στο να αντιμετωπίσουν κρούσματα διαφθοράς και παραεμπορίου.

Ο λόγος για την κλήρωση των θέσεων πωλητών στις λαϊκές αλλά και για τον διαχωρισμό των πάγκων των παραγωγών και των επαγγελματιών. Για τις δύο αυτές αλλαγές οι συνδικαλιστές των πωλητών αντιδρούν έντονα ασκώντας μάλιστα αφόρητες πιέσεις στους βουλευτές των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα έχουν σταματήσει και τη διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Εστίες διαφθοράς
Οι ρυθμίσεις αυτές που έφεραν στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς είχαν ως στόχο να κλείσουν τις εστίες διαφθοράς τόσο στην κατανομή των θέσεων όσο και στη δραστηριοποίηση «ψευτοπαραγωγών» οι οποίοι ασκούν παράνομο εμπόριο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή, τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, έχει υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των παραγωγών κι επαγγελματιών πωλητών όσο και των βουλευτών των κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις βασικές του αλλαγές ήταν η μία φορά τον χρόνο κλήρωση των θέσεων στους δρόμους των λαϊκών αγορών, παρουσία δικαστικού, προκειμένου να μην υπάρχουν παράθυρα υπόγειων συναλλαγών ανάμεσα στους πωλητές και τους συνδικαλιστές, όπως έχει καταγγελθεί πολλές φορές.

Αυτή η διάταξη τροποποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 2 Μαΐου, προβλέποντας μία κλήρωση τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια οι πωλητές κάθε χρόνο θα άλλαζαν κυκλικά μία θέση.

Η δεύτερη αλλαγή, που επίσης άλλαξε, ήταν η ποινή φυλάκισης σε όσους δεν είχαν άδεια. Οι διατάξεις όταν κατατέθηκαν στη Βουλή προέβλεπαν έναν χρόνο και αυτό «ψαλιδίστηκε» στους έξι μήνες.

Επίσης, αν και το σχέδιο νόμου όταν μπήκε στην Επιτροπή προέβλεπε ανώτατη χρονική διάρκεια διεξαγωγής των πανηγυριών τις τρεις μέρες, αυτή την περασμένη Παρασκευή στην ολομέλεια ανέβηκε στις πέντε μέρες.

Επίσης, με άλλη διάταξη μπήκε τέλος στην ανασφάλεια των επαγγελματιών, καθώς η τριετής διάρκεια των αδειών επεκτάθηκε σε αορίστου χρόνου.

Με αυτές τις αλλαγές ικανοποιήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Παρασκευή επί της αρχής. Εντούτοις, χθες υπήρξε η αιφνιδιαστική αλλαγή της στάσης του, όταν δηλαδή το νομοσχέδιο ήταν να ψηφιστεί κατ' άρθρον.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης δεν υπαναχώρησε σε άλλες πιέσεις συνδικαλιστών και βουλευτών οι οποίοι δεν ήθελαν οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης να μεταφερθούν στις Περιφέρειες.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου οι παραγωγοί επιτρέπεται να μισθώνουν εκτάσεις και σε άλλες περιοχές, μόνο όταν τα προϊόντα είναι Π.Ο.Π. ή παράγονται σε συγκεκριμένη και μόνο περιφέρεια.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και πωλητές

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των δύο Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο κυριότερος λόγος είναι το άρθρο που προβλέπει την κλήρωση των θέσεων, με απλά λόγια το σημείο στους δρόμους όπου θα στήνει «πάγκο» ο κάθε πωλητής.

Με πρόσφατη γραπτή θέση οι πρόεδροι των παραγωγών και των επαγγελματιών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης επιτροπών, οι οποίες θα αποφασίζουν για τις θέσεις με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: Τις αγορές και τον αριθμό κατεχόμενων θέσεων, το χρόνο κτήσης της άδειας, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία του αδειούχου και την αναπηρία όπως προκύπτει από βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

Υπέρ των προνομιακών θέσεων
Επιπλέον, με δηλώσεις τους τάσσονταν υπέρ της διατήρησης των προνομιακών θέσεων σε παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές τουλάχιστον για 20 χρόνια.

Οι συνδικαλιστές με κινήσεις εντυπωσιασμού τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε δωρεάν διανομές μικρών ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, ενώ προειδοποιούν πως αν περάσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνεχίσουν το μοίρασμα κηπευτικών και φρούτων μέχρι και τις ευρωεκλογές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Θαν. Σκορδάς

Σκόνταψε...στους πάγκους
Την περασμένη Παρασκευή 2 Μαΐου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς από το βήμα της Βουλής και μιλώντας για το επίμαχο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών είχε πει δημόσια πως «βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν πάρει τηλέφωνο στο υπουργείο ζητώντας χάρες για τη βελτίωση θέσεων πωλητών».

Τότε συνάδελφοί του τον επέκριναν και του ζήτησαν να πει ονόματα. Πριν καλά καλά στεγνώσουν οι δηλώσεις του υφυπουργού, ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής προκάλεσε εμπλοκή. Προειδοποίησε να καταψηφίσει τις διατάξεις που καθιέρωναν κληρώσεις για τις θέσεις, δηλαδή έφερναν διαφάνεια και περιόριζαν τις εστίες διαφθοράς. Τελικά η ρύθμιση άλλαξε για «χάρη» βουλευτών αλλά και του καθεστώτος με το οποίο μοιράζονται σήμερα οι θέσεις στις λαϊκές αγορές.

Το θέμα των λαϊκών αγορών, όποιος υφυπουργός Ανάπτυξης τολμούσε στο παρελθόν να το αγγίξει για μεγαλύτερη διαφάνεια, έβγαινε πολιτικά ζημιωμένος. Εχανε στην εκλογική του περιφέρεια, αφού η «λαϊκή ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις...», όπως λένε οι παλιοί.

Ο κ. Σκορδάς, αν και πρόκειται για πρώτη φορά να πολιτευτεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν δίστασε και επιχείρησε βελτιώσεις στον νόμο. Ο ίδιος δεν σκέφτηκε με μικροκομματικές σκοπιμότητες... κι έτσι σκόνταψε... στους πάγκους...

ethnos
Νυχτερινή τροπολογία για τις λαϊκές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: