ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Fitch:ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015

OIKONOMIA


Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Sovereign Snapshot),όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο οίκος προβλέπει, εξάλλου, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,5% του ΑΕΠ το 2015.

Η Fitch σημειώνει ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση "Β-" με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επηρεασθεί το αξιόχρεο και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αντίθετα, ο οίκος αναφέρει, ως παράγοντα που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση, μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη στέρεη εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Θετικά θα επηρεάσει, επίσης, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, θετική θα είναι για το αξιόχρεο και μία διατηρήσιμη μείωση στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι είναι αργή η τάση για αναβάθμιση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία ανάκαμψη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος αναφέρει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ευρώπη παραμένει και ότι παραμένουν σημαντικοί οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή που είναι σε εξέλιξη.

agrocapital
Fitch:ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: