ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα


Δεν είναι μόνο οι παπαγάλοι που «πιάνουν» λέξεις. Όπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα ωδικά πτηνά είναι σε θέση να καταλάβουν την ανθρώπινη ομιλία και να αντιδράσουν ανάλογα, κατανοώντας γλωσσικές πτυχές όπως ο τόνος και η διάρκεια των συλλαβών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μισέλ Σπίρινγκς από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι σπίνοι ζέμπρα είναι πιο ευαίσθητοι κι από τους ανθρώπους στις αλλαγές της προσωδίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εκπαίδευσαν τα πτηνά να ανταποκρίνονται σε μοτίβα συλλαβών ανθρώπινου λόγου, τα οποία έπαιζαν σε μεγάφωνα επάνω από τα κλουβιά τους.

Ανάλογα με τον ήχο, τα πουλιά έπρεπε να ακουμπήσουν με το ράμφος τους ένα συγκεκριμένο κλειδί, ή να μην κάνουν τίποτα. Οταν αντιδρούσαν σωστά ανταμείβονταν με τροφή, ενώ οι λανθασμένες ενέργειες οδηγούσαν σε 15 δευτερόλεπτα σκοταδιού.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι σπίνοι όχι μόνο αναγνώρισαν τις αλλαγές στα μοτίβα, αλλά εφάρμοσαν τις γνώσεις τους και σε άλλες ακολουθίες, που αποτελούνταν από νέες συλλαβές.


Πηγή: Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/157293#ixzz33aLYh1Fs
Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: