ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum)

του Ορέστη Δαβία


Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) είναι ένα χαμηλού ύψους, συνήθως διετές φυτό που κατάγεται από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο για τα πολύ αρωματικά του φύλλα τα οποία, νωπά ή μαγειρεμένα, νοστιμίζουν μυριάδες εδέσματα ή αποτελούν αναντικατάστατο συστατικό άλλων, κυρίως στις αραβικές χώρες.


 Η συνήθεια του να γαρνίρονται στα εστιατόρια πολλά πιάτα και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν σκόρδο με τους βλαστούς του απηχεί την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση του να μασιούνται τα φύλλα του μετά από κάθε γεύμα για να αρωματίζεται το στόμα. Αντιθέτως, η αρχαία πεποίθηση για το ότι λειτουργεί ως αποτρεπτικό των δυσάρεστων συνεπειών της μέθης, αρκεί να τρώγεται σε αφθονία ή να στολίζονται οι κεφαλές με τα στεφάνια του, ασφαλώς και δεν ευσταθεί. 

Στις μέρες μας ο μαϊντανός απολαμβάνει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον τίτλο του σπουδαιότερου και πιο δημοφιλούς μυρωδικού, παραδόξως πάντως από την αρχαιότητα και μέχρι τον 16ο αιώνα τον αξιοποιούσαν κατά κύριο λόγο ως θεραπευτική βοτάνη, έχοντας εμπειρική γνώση των πολύτιμων φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. 

Τα φύλλα αλλά και σε μικρότερο βαθμό οι σπόροι του μαϊντανού περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που διαθέτει τονωτικές, διουρητικές, ορεκτικές, χωνευτικές και αντιφυσητικές ιδιότητες, ενώ προσφέρει βοήθεια και σε πολλά παθήσεις του ουροποιητικού. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή βιταμινών A και C, ασβεστίου και σιδήρου, ενώ η τακτική κατανάλωσή του ωφελεί τον οργανισμό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, είναι πάντως φρόνιμο να τον αποφεύγουν οι εγκυμονούσες λόγω των εκτρωτικών του ιδιοτήτων.

http://realfarm.gr/farmakeutika-arwmatika-fita/maintanos.html
Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: