ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία. Η αύξηση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2014 έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα (€ 2,61/kg), ενώ τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα € 2,49/kg, τιμή η οποία είναι 1% πάνω από το επίπεδο των τιμών της ίδιας περιόδου του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), έχουν ως εξής:

Ισπανία: Μετά τη καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αναβαίνουν πριν από λίγες εβδομάδες, ίσως σε αντίδραση των προβλέψεων μικρότερης συγκομιδής για το επόμενο έτος. Με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να φθάνει τα € 2,16/kg. Αν και αυτή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη κατά 22% των τιμών την ίδιας περιόδου πριν ένα χρόνο, παραμένει 10,2 % πάνω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου (€ 1,96/kg). Σύμφωνα με τις αναλύσεις των τελευταίων ετών οι τιμές παραγωγού κορυφώθηκαν σε € 3,02/kg στις αρχές του Μαρτίου 2013.

Ιταλία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κινούνται σαφώς προς τα πάνω. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (€ 3,67/kg) της τρέχουσας περιόδου εμπορίας, ενώ είχαν μικρή πτώση στα € 3,65/kg την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Αυτό το επίπεδο είναι υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και κατά 38% υψηλότερη από την τιμή που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013 (€ 2,64/kg).Τυνησία: Στο τέλος Οκτωβρίου του 2013 οι παραγωγοί πληρώνονταν με € 2,53/kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν μετά από κάποιες διακυμάνσεις, μόνο για να πέσουν στα τέλη Ιουνίου στα € 2,43/kg, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού του 2012/13 επηρεάστηκαν από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία, προσεγγίζοντας υψηλότερα επίπεδα από ό, τι το 2011/12. Την τρέχουσα σεζόν, ο συνδυασμός καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μιας φτωχής συγκομιδής στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών, οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από τις ισπανικές από τις αρχές του Ιανουαρίου 2014.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, όπως και οι αντίστοιχες του έξτρα παρθένου, έχουν αρχίσει να πηγαίνουν προς τα πάνω τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τα € 2,07/kg μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ακόμα κι έτσι, αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 16% την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Στην Ιταλία, οι τιμές κινούνται παράλληλα με τις τιμές στην Ισπανία, αν και είχαν μια αιχμή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (€ 2,83/kg), μετά την οποία μειώθηκαν σε € 2,00 στα τέλη Ιουνίου του 2014. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΣΕ, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις τιμές για αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Στο τέλος του Μαΐου 2014, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιόλαδου και του έξτρα παρθένο ελαιολάδου στην Ισπανία διέφερε από € 0,09/kg έως € 2,16/kg που καταβάλλονται για την πρώτη κατηγορία και € 2,07/kg για τη δεύτερη. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη από ό, τι στην Ισπανία και βρίσκεται στα € 1.65/kg.

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr
paseges.gr
Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: