ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επενδύσεις στα δάση της Ελλάδας

Τουριστικά χωριά, πίστες μοτοκρός και αναζήτηση θησαυρών


Το σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή περιλαμβάνει πλήθος γενικών και σημειακών τροποποιήσεων της δασικής νομοθεσίας υπέρ της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων -και ιδίως των τουριστικών χωριών μέσα σε δάση.


Σύμφωνα με το σχέδιο διευρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες σε δάση και δασικές εκτάσεις, επιτρέποντας από τουριστικά χωριά και πολεοδομήσεις οικοδομικών συνεταιρισμών έως μοναστήρια, πίστες μοτοκρός και... εργασίες για την αναζήτηση θησαυρών. Επιτρέπεται σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κατασκευή τουριστικών χωριών. Η κάλυψη φτάνει το 10% της προστατευόμενης έκτασης, ενώ ο συντελεστής δόμησης κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του «οικοπέδου». Επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις πολλές νέες δραστηριότητες, όπως εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Εφόσον μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα προγραμματίζεται μέσα σε δάσος ή δασική έκταση, της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει ξεκαθαριστεί, τότε η επένδυση προχωρά κανονικά και, εάν τελικά κριθεί ότι η έκταση ήταν δημόσια, τότε «ο επενδυτής καταβάλλει το οφειλόμενο αντάλλαγμα χρήσης».

Διευρύνονται οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνει άρση της αναδάσωσης.

Επιχειρείται εκ νέου η επίλυση του προβλήματος οικισμών που δημιουργήθηκαν μέσα σε δάση, αλλά με νόμιμες οικοδομικές άδειες (λ.χ., Αγιος Στέφανος). Επίσης, με άλλες διατάξεις:

Επιτρέπεται η πολεοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς (υπό κάποιους όρους), παρά την περί του αντιθέτου πλούσια νομολογία του ΣτΕ. Οπως ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Αττική υπάρχουν 10-20 τέτοιοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, επομένως θα αδειοδοτηθεί μια νέα πόλη σε εκτός σχεδίου περιοχή, κάτι που σίγουρα δεν διευκολύνει την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο και την προστασία των περιαστικών περιοχών.

www.iefimerida.gr/news
Επενδύσεις στα δάση της Ελλάδας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: