ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στέγες που καθαρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδίασαν φοιτητές στις ΗΠΑ...


Ο καθαρισμός του αέρα από τη ρύπανση είναι παραδοσιακά δουλειά των δέντρων, αλλά τον τελευταίο καιρό βοηθούν και τα έξυπνα οικολογικά κτήρια. Αμερικανοί φοιτητές, πρόσφατα παρουσίασαν μοναδικά κεραμίδια που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα γύρω από το σπίτι.

Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) είναι μία ιδιαίτερα ευέλικτη ένωση, που χρησιμοποιείται στα πλαστικά, τα αντηλιακά και τα τρόφιμα. Η έντονη λευκότητα του, το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές σε βαφές, ενώ αποτελεί τη βάση μιας νέας γενιάς των ηλιακών κυττάρων.

Ωστόσο, η ικανότητά του να καταπολεμά τη ρύπανση προέρχεται από την ιδιότητα του ως φωτοκαταλύτη. Οταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως το TiO2 επιταχύνει πολλές χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της οξείδωσης του νέφους που παράγει οξείδια του αζώτου και πτητικές οργανικές ενώσεις (η γνωστή μυρωδιά του φρεσκοβαμμένου).

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ρίβερσαιντ, έθεσαν ως στόχο να δοκιμάσουν κατά πόσο κεραμίδια επικαλυμμένα με TiO2 επηρεάζουν τα οξείδια του αζώτου σε ένα χώρο. Βρήκαν ότι ένα παχύ επίχρισμα θα μπορούσε να αφαιρέσει 97% των αερίων.

Ωστόσο, άλλα κεραμίδια, επικαλυμένα με μόλις 1/12 της στρώσης, αφαιρούν το 88%, γεγονός που υποδηλώνει μια πολύ πιο αποδοτική επιλογή. Εκτιμούν ότι με μόλις 5 δολάρια, καλύπτεται το κόστος της επίστρωσης για μια τυπική στέγη.

Δυστυχώς, για να καθαρίσει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα αυτοκίνητα ή άλλες πηγές χρειάζεται πιο δραστικά μέτρα από απλές στέγες, ωστόσο είναι μία σημαντική αρχή.


Πηγή: Στέγες που καθαρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδίασαν φοιτητές στις ΗΠΑ | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/160101#ixzz367Ie3NQy
Στέγες που καθαρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδίασαν φοιτητές στις ΗΠΑ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: