ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ο Κήπος του Όζοντος...

Προειδοποιεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση 
Ποια φυτά περιλαμβάνει


Γνωρίζετε ότι θα μπορούσατε να διαπιστώσετε εάν ο αέρας που αναπνέετε είναι καθαρός κάνοντας μια απλή βόλτα στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας;
Επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ στο Μπούλντερ του Κολοράντο δημιούργησαν έναν “Κήπο του Όζοντος”.Πρόκειται για έναν ιδιότυπο κήπο που αποτελείται από φυτά που αντιδρούν εμφανώς όταν τα επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά και κυριολεκτικά προειδοποιεί για την κακή ποιότητα του αέρα.


Στον Κήπο του Όζοντος έχουν καλλιεργηθεί τέσσερα φυτά: το χόρτο ασκληπιάς, φασολάκια φρέσκα, πατάτες και τα λουλούδια ρουδβεκίες (rudbeckia laciniata).Τα φυτά αυτά είναι τόσο ευαίσθητα που δείχνουν ότι η ρύπανση έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά επίπεδα με συγκεντρώσεις όζοντος της τάξης των 40 μερών ανά εκατομμύριο τη στιγμή που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ορίζει ως επίπεδο ασφαλείας τα 75 μέρη ανά εκατομμύριο.

Εξυπακούεται ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα φυτά δεν φαίνονται άμεσα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με το πέρας του χρόνου η καταστροφή στο φύλλωμά τους γίνεται ορατή: όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρων θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization-WHΟ) το 2012 περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο απολογισμός αυτός –διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις- σημαίνει ότι ένας στους οκτώ θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και δείχνει πως μειώνοντας τη ρύπανση μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές, αναφέρει σε έκθεσή του ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.

Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να καταναλώνουμε λιγότερα βρώμικα καύσιμα για τις μετακινήσεις μας, να επενδύσουμε και να ασκήσουμε πίεση για τη διάδοση των ΑΠΕ, αλλά και να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο σαν τον Κήπο του Όζοντος στο μπαλκόνι η την αυλή μας.

Άλλωστε τα φύλλα των δέντρων “εγκλωβίζουν” τη σωματιδιακή ρύπανση σε ποσοστό που φτάνει και το 50%.

econews
Ο Κήπος του Όζοντος... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: