ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι δράσεις και το έργο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντοςοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδος διοργάνωσαν πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος:

Αναλυτικότερα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών διοργάνωσε στις 5 Ιουνίου εθελοντικό καθαρισμό των παραλίμνιων περιοχών Κούλας, Μικρολίμνης, Αγίου Αχίλλειου & Ψαράδων. Μία πρωτοβουλία που επιλέχθηκε για να τονιστεί και να δημοσιοποιηθεί η κρισιμότητα του προβλήματος των σκουπιδιών στο Εθνικό Πάρκο και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς.

Στην παραλίμνια περιοχή της Μεγάλης Πρέσπας συλλέχθηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών, ένα μέρος των οποίων φέρνει η λίμνη και από τα γειτονικά κράτη, γεγονός που υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της προώθησης της διασυνοριακής συνεργασίας προκειμένου να είναι αποτελεσματική η διαχείριση και η προστασία του Πάρκου.

Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, με έκταση 1.519 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτέλεσε την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια και ιδρύθηκε το 2000, με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών των τριών χωρών Ελλάδος, Αλβανίας και πΓΔΜ. Στοχεύει στην προστασία των 2 οικολογικών αξιών της περιοχής μέσω της τριεθνούς συνεργασίας, αλλά και στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων και των τριών χωρών. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα ανήκουν στους μεγαλύτερους υδάτινους όγκους των Βαλκανίων και στις παλαιότερες λίμνες στον κόσμο!

Τηλ: 23850 51870 και 23850 51433, Φαξ: 23850 51871, E-mail: fdedp@otenet.gr, Web: www.fdedp.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τα σημαντικά στοιχεία βιοποικιλότητας που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου έκτασης 196.974 εκταρίων, διοργάνωσε την Κυριακή 1η Ιουνίου, πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή των Γρεβενών αλλά και κοινή εκδήλωση για παιδιά στα Ιωάννινα σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου.

Επίσης την Παρασκευή 6 Ιουνίου επισκέφτηκε και παρουσίασε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Ιουνίου με την διοργάνωση, για πέμπτη συνεχή, χρονιά πεζοπορικής διαδρομής στην περιοχή του Ζαγορίου.

Τηλ./Φαξ: 26530 22245 & 22241 E-mail: pindos.np@gmail.com, Web: www.pindosnationalpark.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου με έκταση 81.809,88 εκτάρια και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων με έκταση 2.690 εκτάρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουνίου και απευθυνόταν σε παιδιά, έχοντας ως στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση με θέματα που αφορούν την βιοποικιλότητα των τριών Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν με πηλό και χαρτί διάφορα είδη των τριών περιοχών, να λάβουν μέρος σε μουσικο-κινητικά παιχνίδια και ζωγραφική προσώπου, να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο και κιάλια τα πτηνά της λίμνης Παμβώτιδας και να παρακολουθήσουν το θεατρικό «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ε. Τριβιζά.

Τηλ: 26510 43663 Φαξ: 26510 43575 Web: www.tzoumerkaparko.gr E-mail: park.tzoumerka@gmail.com

Τηλ: 26510 21834 Φαξ: 26510 31867 Web: www.lakepamvotis.gr E-mail: malpi@otenet.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κοινού. Την Τετάρτη 4 Ιουνίου πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, ημερίδα στην Κόπραινα με θέμα «Γνωρίζουμε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού…φροντίζουμε για την προστασία του».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκαν οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού από τις παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν ανατρέψει την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με την σπάνια σε ομορφιά χλωρίδα και ορνιθοπανίδα, καθώς και την αλιευτική παράδοση της περιοχής, περιήγησε τους παρευρισκόμενους στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, που καταλαμβάνει έκταση 1.779.907 στρεμμάτων.

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΠΕ Ζηρού. Οι μικροί μαθητές που συμμετείχαν έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τηλ: 2681071919, Φαξ: 2681023593, E-mail: foreas_amvrakikou@yahoo.gr, Web: www.amvrakikos.eu 4

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, με έκταση 19.835 εκτάρια, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή με το Δημοτικό Σχολείο Γοργοποτάμου στο γραφικό χωριό της Παύλιανης Ν. Φθιώτιδας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν την Φωτογραφική Έκθεση του Φορέα Διαχείρισης με θέμα τη βιοποικιλότητα του βουνού της Οίτης, ενώ περπάτησαν, μαζί με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, και συμμετείχαν σε παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα και βιωματικές δραστηριότητες στο Νερόμυλο και στο φυσικό πάρκο αναψυχής, κοντά στις πηγές του Ασωπού.

Τηλ/Φαξ: 22310 59007, E-mail: oiti@otenet.gr, Web: www.oiti.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου με έκταση 12.600 εκτάρια, γιόρτασε την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και «Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών» αντίστοιχα, δημιουργώντας δεσμούς γνώσης και ευθύνης με τη νέα γενιά.

Την Πέμπτη 5η Ιουνίου, στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας του Καλαμακίου, ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. σε συνεργασία με την Α/βάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς, διοργάνωσαν εκδήλωση, στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος», στην οποία συμμετείχαν 70 μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου.

Οι μαθητές δημιούργησαν και εικονογάφησαν το δικό τους παραμύθι για την χελώνα και στη συνέχεια, μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή σε παιγνίδια γνώσης, κατανόησαν τη δυσκολία που έχουν οι θαλάσσιες χελώνες όταν κινούνται στην άμμο για να σκάψουν τη φωλιά τους και να αφήσουν τα αυγά τους.

Ανάλογες εκδηλώσεις και βιωματικά παιχνίδια γνώσης πραγματοποιήθηκαν και την 6η Ιουνίου, στην ίδια παραλία Καλαμακίου, με μαθητές των Νηπιαγωγείων Αγ. Δημητρίου, Πηγαδακίων, Αγ. Κήρυκα και του 6ου Νηπιαγωγείου.

Τηλ: 2695029870/25358, Φαξ: 2695023499, Web: http://www.nmp-zak.org, E-mail: info@nmp-zak.org

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα θέτοντας ως γνώμονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, σε μία έκταση 1.297 εκταρίων, προέβη στην αποκομιδή σκουπιδιών εντός του πευκοδάσους και στην περίφραξη νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς (Pinus pinea) με σκοπό την προστασία της φυσικής αναγέννησης του είδους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμβολίζει την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Θα συνεχίσει τις δράσεις αυτές σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Τηλ: 22940 99158, E-mail: fdschnias@gmail.com

Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου καταλαμβάνει έκταση 1.218 τετ. χιλ. με σημαντική οικολογική, οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αξία. Η προστατευόμενη περιοχή Κα.Μα.Κε.Βε. είναι στενά συνδεδεμένη, τόσο με τη μυθολογία, όσο και με την αρχαία και νεότερη ιστορία της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε έναν μοναδικό λαϊκό πολιτισμό, εξαιτίας της άρρηκτης σχέσης της με το υγρό στοιχείο.

Στην περιοχή της Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου υπάρχουν περισσότεροι από 24 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό χώρο, όπως είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με οξιά, με πλατύφυλλο δρύ, καστανιά και αριά, οι παράκτιοι και αλοφυτικοί οικότοποι με εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι και γεωλογικά μνημεία της περιοχής όπως οι θαλάσσιες σπηλιές του Βένετου, το σπήλαιο του Αγ. Αθανασίου, το φαράγγι του Πολυδενδρίου κ.ά.

Ο αριθμός των σπάνιων και απειλούμενων ειδών θηλαστικών που απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή Κα.Μα.Κε.Βε. είναι μεγάλος. Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά είναι ο αγριόγατος, το ζαρκάδι και το ελάφι στο όρος Μαυροβούνι. Ενώ, στους ταμιευτήρες της Κάρλας αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της βίδρας και του ήταυρου, τα οποία απειλούνται στην Ελλάδα με εξαφάνιση.

Στην περιοχή της Κάρλας, φωλιάζουν ορισμένα προστατευόμενα είδη υδρόβιων και στρουθιόμορφων πουλιών αλλά η περιοχή είναι σημαντική κυρίως για την διαχείμαση και τη μετανάστευση των υδρόβιων, παρυδάτιων και αρπακτικών ειδών των ανοιχτών εκτάσεων.

Τηλ: 24250 41403, Φαξ: 2425041121, E-mail: info@fdkarlas.gr, Web: www.fdkarlas.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου με έκταση 81.809,88 εκτάρια, διοργάνωσε κοινή εκδήλωση με τους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και Λίμνης Παμβώτιδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουνίου και απευθυνόταν σε παιδιά, έχοντας ως στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση με θέματα που αφορούν την βιοποικιλότητα των τριών Προστατευόμενων Περιοχών. Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν με πηλό και χαρτί διάφορα είδη των τριών περιοχών, να λάβουν μέρος σε μουσικο-κινητικά παιχνίδια και ζωγραφική προσώπου, να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο και κιάλια τα πτηνά της λίμνης Παμβώτιδας και να παρακολουθήσουν το θεατρικό «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ε. Τριβιζά.

Τηλ: 26510 43663, Φαξ: 26510 43575, Web: www.tzoumerkaparko.gr , E-mail: park.tzoumerka@gmail.com 6

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης, Δέλτα Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2014, στο 4ο Green Party που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Πεδίο του Άρεως (Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής ΕΤ 3) στη Θεσσαλονίκη από 6 έως 8 Ιουνίου 2014, και είχε σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για τις Προστατευόμενες Περιοχές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μέσα από παρουσιάσεις, ενημερωτικά έντυπα, παιχνίδια, ζωγραφιές και περιβαλλοντικά εργαστήρια (οικοτεχνίες), πόσο σημαντικές και πολύτιμες είναι οι προστατευόμενες περιοχές για την άγρια ζωή και για τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τα προγράμματα και τις δράσεις των Φορέων Διαχείρισης στις περιοχές ευθύνης τους.

Η χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ανέρχεται σε 233.561 στρέμματα, δηλαδή 23.356 εκτάρια, Λίμνης Κερκίνης σε 131.292 εκτάρια, Λιμνών Κορώνειας Βόλβης-Μακεδονικών Τεμπών σε 45.524 εκτάρια και Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σε 47.136.

Τηλ: 23520 83000, Φαξ: 23520 83974 e-mail: fedolymp@otenet.gr _- info@olympusfd.gr Web:

www.olympusfd.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης με έκταση του Εθνικού Πάρκου 831.000 στρέμματα συμμετείχε από τις 3-5/6/2014 στο Eco-Festival του δήμου Σερρών.

Έγινε ενημέρωση στους επισκέπτες σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης και πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια με μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης.

Παράλληλα στις 5/6/2014 στην έδρα του Φορέα έγινε παρουσίαση σε μαθητές σχετικά με το Εθνικό Πάρκο στην αίθουσα προβολών του Φορέα και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια στο λιμανάκι της Κερκίνης.

Στις 8/9/2014 ο Φορέας συμμετείχε στο Green Party του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο και τους δόθηκε έντυπο υλικό (βιβλία και αφίσες).

Τηλ: 23270 28004, Φαξ: 23270 28005, E-mail: info@kerkini.gr, Web: www. Kerkini.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας το διάστημα από 5 έως και 8 Ιουνίου πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ. και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ειδικότερα:

Στις 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του σχολικού διαγωνισμού ζωγραφικής, με θέμα «Η μετανάστευση των πουλιών και των ψαριών» που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία φέτος με την Περιφερειακή Δ/νση Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ.

Συμμετείχε στις γιορτές νεολαίας, που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, στις 5 Ιουνίου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δράσεις του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, να ενημερωθούν για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και να περάσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους με εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Την ίδια ημέρα (5 Ιουνίου) στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή της Καβαλάς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του δημοτικού σχολείου Βώλακα-Δράμας. Η επίσκεψη είχε βιωματικό χαρακτήρα, καθώς περιελάμβανε περίπατο των παιδιών στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μπόρεσαν να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του υγροβιότοπου, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την διάσωσή τους.

Μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μικροί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της φύσης και μπόρεσαν να αισθανθούν αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου τους!

Τηλ: 25410 96646, Email: info@fd-nestosvistonis.gr, Web: www.epamath.gr , www.facebook.com/fdnestos

Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας ιδρύθηκε με το Ν. 3044/2002 (ΦΕΚ 197Α/27-08-2002) με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Β. Καρπάθου & Σαρίας. Αντικείμενο του Φορέα Διαχείρισης είναι η προστασία και διαχείριση της περιοχής ευθύνης του.

Μερικές από τις δράσεις που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας το έτος 2013, ήταν οι ακόλουθες:

*Εκπαιδευτική ημερίδα στο Διαφάνι Καρπάθου

*Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

*Περιβαλλοντική ενημέρωση μαθητών Δημοτικών Σχολείων Καρπάθου και Κάσου

*Καλοκαιρινές απογευματινές συναντήσεις με παιδιά

*Λειτουργία Κέντρων Ενημέρωσης κατά τη θερινή περίοδο του 2013

*Προμήθεια ενημερωτικών banner για τα θαλασσοπούλια

*Διανομή έντυπου υλικού ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης

*Συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού (ΦΔΟΠΥΜ) που καταλαμβάνει έκταση 114.089,2 εκτάρια, μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία, καθώς εκτιμάται ότι η χλωρίδα του Πάρνωνα υπερβαίνει τα 1000 είδη.

Τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας που φύονται στην περιοχή υπερβαίνουν τα 125. Πολλά από αυτά είναι ενδημικά της Πελοποννήσου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επτά αποκλειστικά ενδημικά φυτά του Πάρνωνα.

Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης των πολιτών για τη σημαντικότητα και την αξία της Προστατευόμενης Περιοχής και η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η ανάπτυξη και η δημιουργία οικολογικής σκέψης και συνείδησης αποτελεί βασική επιδίωξη, μιας και συμβάλουν σε καλλιέργεια στάσεων -συμπεριφορών για την επίτευξη της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη οικονομία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί για τον άνθρωπο τη φυσική του προέκταση, καθώς οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους είναι ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΦΔΟΠΥΜ θέλοντας να προάγει την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποίησε επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου Αρκαδίας, η οποία συνδυάστηκε με συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό εντός του οικισμού του Αγίου Πέτρου.

Ο ΦΔΟΠΥΜ θα συνεχίσει την προσπάθεια περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της ενδυνάμωσης του θεσμού του εθελοντισμού. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο πλανήτης μας είναι κάτι που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους τον παραδώσουμε αλώβητο.

Τηλ: 27550 22021, Φαξ: 27550 22806, E-mail: info@fdparnonas.gr, Web: www.fdparnonas.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου κοινή εκδήλωση στο Πρώτο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Προσήλθαν συνολικά 250 περίπου μαθητές από τα δημοτικά της πόλης, οι οποίοι αρχικά ενημερώθηκαν μέσα από παρουσιάσεις για την οικολογική αξία και τον ρόλο των δύο προστατευόμενων περιοχών για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο.

Κατόπιν μέσα από παιχνίδια μίμησης και αντιστοίχισης, ζωγραφιές και άλλες δραστηριότητες τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εμπνευστούν, να διασκεδάσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τους δύο σημαντικούς βιότοπους του Δάσους της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου.

Το Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στο κέντρο του Ν. Έβρου και καταλαμβάνει έκταση 42.800 εκτάρια. Ορίζεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης.

Είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Συμβιώνουν διαφορετικά είδη αρπακτικών, συναντάμε δε τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Ασπροπάρης και Όρνιο).

Ο Φορέας Διαχείρισης οροσειράς Ροδόπης δραστηριοποιείται στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, με έκταση 173.115 εκτάρια, που αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, από οικολογική άποψη, περιοχές της Ελλάδας, αφού εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει όλες τις ζώνες βλάστησης της Ευρώπης: από την ευρωμεσογειακή των αειφύλλων πλατυφύλλων μέχρι τη σκανδιναβική ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων, της ερυθρελάτης, δασικής πεύκης και της σημύδας.

Παράλληλα, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία των πλέον εκτεταμένων και παραγωγικών δασών της Ελλάδας, τα οποία, μεμονωμένα, χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, το μοναδικό στην Ελλάδα αμιγές δάσος Σημύδας, το δάσος της Τσίχλας και της Χαϊντούς και το δάσος της Ελατιάς που, με κυρίαρχο είδος την ερυθρελάτη, παραπέμπει σε τοπία της Βόρειας Ευρώπης.

Ο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, με έκταση 2.862 εκτάρια, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» συνδιοργάνωσε με την Ελληνική ομάδα Θεωρίας και Δράσης «Μαθητεία», απογευματινή συνάντηση με τίτλο: «Η πύλη Κούταβος», καθώς και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κούταβος: Σκουπίδια και όνειρα» στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι.

Τηλ/Φαξ: 26710 29258, E-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr, Web:www.foreasainou.gr

Η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπως ορίζεται στο Ν. 3044/2002 αποτελεί μέρος του ορεινού όγκου Πάρνηθας και καλύπτει έκταση 180.000 στρεμμάτων.

Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθα ιδρύθηκε το 1961 με το ΒΔ 644/1961, ενώ το 2007 καθορίστηκαν με ΠΔ οι Ζώνες Προστασίας που ορίζουν τις επιτρεπόμενες δράσεις και χρήσεις σε κάθε Ζώνη (ΦΕΚ 336/Δ΄/24.07.2007) για την προστασία και διατήρηση των ιδιαίτερων οικολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας έχουν καταγραφεί 1.116 φυτικά είδη, εκ των οποίων τα 92 είναι ενδημικά της χώρας και 4 αποκλειστικά ενδημικά της Πάρνηθας. Επίσης, Υπάρχουν 158 είδη πουλιών από τα οποία τα 28 περιλαμβάνονται στην οδηγία 79/409 Παράρτημα Ι, 102 είδη περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Βέρνης Παράρτημα ΙΙ, 58 είδη στη Σύμβαση της Βόννης και 18 είδη στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο.

Επίσης υπάρχουν 39 είδη θηλαστικών από τα οποία 25 περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο και 32 στη Σύμβαση της Βέρνης. Τέλος έχουν καταγραφεί 29 είδη ερπετών και αμφίβιων, από τα οποία 24 είδη περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Βέρνης και 4 στην Οδηγία 92/43.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2003 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (Ε.Π.ΠΕΡ.). Ουσιαστικά όμως η έναρξη λειτουργίας του Φορέα ήταν το 2006 με την πρώτη πρόσληψη προσωπικού και την υλοποίηση έργων σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία.

Tα έργα και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Φορέα από την έναρξη λειτουργίας του (2006) έως σήμερα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είναι τα εξής:

• Αντιπυρική προστασία – φύλαξη

• Έργα: Τα περισσότερα έργα που εκτελέστηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αφορούν στην αναδημιουργία του καμένου ελατοδάσους από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007 και στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος (αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αναδασωτικές επεμβάσεις, έργα προστασίας του Εθνικού Δρυμού, κλπ).

• Μελέτες: Αφορούν έργα αποκατάστασης και διάφορα τεχνικά έργα (π.χ. σήμανση, συντήρηση οδικού δικτύου, εξυγίανση πηγών, έργα χώρων αναψυχής, κ.α.)

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση

• Ερευνητικά προγράμματα

• Πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης (συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού του ελαφιού Cervus elaphus και του οικοτόπου της Κεφαλληνιακής ελάτης από το προσωπικό του Φορέα)

• Εθελοντισμός

• Ημερίδες – εκδηλώσεις

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου Ν. Φωκίδας. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική εκπαίδευση, από στελέχη του φορέα και αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το Δάσος, τις Προστατευόμενες Περιοχές-Περιοχές Natura, το Πρόγραμμα Παρακολούθησης και τα Μανιτάρια του Παρνασσού.

Τέλος, οι μαθητές της Γ΄ και Δ’ τάξης δημιούργησαν ένα «χάρτινο δάσος» αποτυπώνοντας πάνω σε αυτό τις σκέψεις τους για ένα υγιές περιβάλλον!

Τηλ/Φαξ: 22340 23529, Web: www.parnassosnp.gr

econews
Οι δράσεις και το έργο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: