ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΗΜΟΣΙΟ: «Κλείστε τις ζημιογόνες δημοτικές εταιρείες»....

Επανέρχονται οι «ξαφνικοί θάνατοι» 
Θα γίνουν οι 6.500 απολύσεις λέει το ΥΔΜΗΔ


Το 3% του τακτικού προσωπικού που εργάζεται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στον δημόσιο τομέα παραμένει «αχαρτογράφητο».Υπολογίζεται ότι αυτό είναι το ποσοστό των εργαζομένων σε εκείνα τα ΝΠΙΔ τα οποία δεν έχουν δώσει στοιχεία για την «ακτινογράφηση» των υπαλλήλων τους, παρά το ότι στις 15 Ιουλίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί για την απογραφή τους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι ως την προβλεπόμενη ημερομηνία για την απογραφή, είχαν δώσει στοιχεία 930 ΝΠΙΔ, τα οποία απασχολούν 33.000 εργαζόμενους (αντιστοιχούν στο 97% του συνολικού αριθμού του του τακτικού προσωπικού των ΝΠΙΔ).

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα», ήδη η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη, βάσει της νομοθεσίας, να διακόψει κάθε είδους κρατική οικονομική ενίσχυση σε όσα ΝΠΙΔ δεν απεγράφησαν και να αναστείλει την καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν απογραφεί οι 109 από τις 127 ΔΕΥΑ, ενώ υπάρχει ανοικτό το ζήτημα για τις αναπτυξιακές εταιρείες.

Η ισχύς των ψηφισμένων νόμων αλλά και η θεσμική εφαρμογή κυρώσεων σε όσους δεν τηρού την νομιμότητα είναι το «αντίδοτο» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισηης, απέναντι σε αντιδράσεις στην υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης που αοφορύν τη συμφωνία με την τρόικα. Σε αυτό το μοτίβο, συνεχίζεται και η κυβερνητική προσπάθεια για ανακατανομή/μείωση δομών και προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ξαφνικός Θάνατος»

Ακόμα και το ζήτημα του (όχι τόσο) «ξαφνικού θανάτου» δημοτικών επιχειρήσεων και ανώνυμων εταιρειών των ΟΤΑ, μέσω της νομοθεσίας επανέρχεται, όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του το «Βήμα». Βάσει νόμου, οι ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ λύονται υποχρεωτικά αν δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες για τρεις συνεχείς χρήσεις ή αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κάτω του 50% του εταιρικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, είχε ζητήσει να εξαιρεθούν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, λόγω του πολιτιστικού τους έργου, από τη διάταξη που οδηγεί σε οριστική λύση.

Επίσης, είναι ενδιεκτικό ότι μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την πορεία προς το κλείσιμο της αναπτυξιακής εταιρείας ΕΝΑ Χίου, η οποία ύστερα από καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, θα επανεξεταστεί μετά το Σεπτέμβριο από το νέο περιφερειακό Συμβούλιο.

«Οι 6.500 απολύσεις θα γίνουν»

Την ίδια ώρα από το ηγετικό επιτελείο του ΥΔΜΗΔ, σημειώνουν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία με την τρόικα αναφορικά με τις 6.500 απολύσεις που απομένουν ωστε να συμπληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές δεν εγείρου ζήτημα νέου ποσοτικού στόχου απολύσεων για το 2015.

Ωστόσο, τριβές στο ενδοκυβερνητικό πεδίο προκάλεσαν διαρροές για συγκεκριμένους φορείς -π.χ. συγκοινωνίες- και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία, από όπου θα γεμίσει εν μέρει η «δεξαμενή» των απολύσεων.

Στελέχη από το επιτελείο του ΥΔΜΗΔ δεν υπεισέρχονται σε συγκεκριμένες αποτυπώσεις. Μόνο θυμίζουν επί του θέματος ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και σε συμφωνία με την Τρόικα, υπάρχει υπάρχει δέσμευση για μείωση προσωπικού 1.000 ατόμων από ΝΠΙΔ τα οποία εποπτεύονται από τα υπουργείο Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/kleiste-tis-zimiogones-dimotikes-etaireies-epanerxontai-oi-xafnikoi-thanatoi-tha-ginoun-oi-6-500-apoliseis-leei-to-idmid
ΔΗΜΟΣΙΟ: «Κλείστε τις ζημιογόνες δημοτικές εταιρείες».... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: