ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Greenpeace: η θετική πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας και το μεγάλο λάθοςΤον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ εστιάζοντας στα ζητήματα των μεταλλαγμένων και των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών κατέθεσε η ΜΚΟ Greenpeace.Όπως αναφέρει η Greenpeace “στην περίπτωση της ενέργειας, τα καλά λόγια πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα φιλόδοξες δεσμεύσεις. Στο θέμα των μεταλλαγμένων όμως τα μεγάλα λόγια προδόθηκαν από το τελικό συμβιβαστικό αποτέλεσμα, προς όφελος των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων”.

—Κλίμα και ενέργεια: Πόσο συνεπής είναι η ελληνική πολιτική

Η Ελληνική Προεδρία διασφάλισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας και περιβάλλοντος συζήτησαν σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις για τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2030. Δυστυχώς, αυτές οι συζητήσεις βασίστηκαν στις αδύναμες προτάσεις της Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2014. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα να παρεκκλίνουν από τα σχέδια της Επιτροπής και να υιοθετήσουν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κρίνεται θετική η πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη να συνυπογράψει με έξι κράτη-μέλη επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία εκφράζει “την πεποίθηση ότι οιφιλόδοξες πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2030, θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν σε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Επομένως η αξιολόγηση της προόδου των κρατών-μελών προς την επίτευξη του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας τον Ιούλιο του 2014, θα πρέπει να παρουσιάσει μία πρόταση για ένα δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας”.

Ωστόσο η στάση του κ. Μανιάτη στο εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά απογοητευτική καθώς δεν έχει ανακοινώσει κανένα απολύτως φιλόδοξο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

—Μεταλλαγμένα: Το μεγάλο λάθος της Προεδρίας

Η Ελλάδα έχει υπάρξει ιστορικά από τις χώρες που συστηματικά εναντιώνονται στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο ώστε να διασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία παραμένει πιστή στην αρχή της προφύλαξης. Παρά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάστηκε στη αρχή της Προεδρίας, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες εγκρίνονται στην Ευρώπη. Το πιο αρνητικό ωστόσο σημείο ήταν ότιαγνόησε το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του Ευρωκοινοβουλίου και 19 κράτη απέρριψαν ανοιχτά την πρόταση της Επιτροπής για έγκριση νέου μεταλλαγμένου ζιζανιοκτόνου καλαμποκιού και αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Η στάση του υπουργού ξεσήκωσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να του ζητήσουν τηδραστική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον αντί για μικρο-αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.

Αντίθετα, η Ελληνική Προεδρία επένδυσε τις προσπάθειές της σε ένα προσχέδιο νόμου το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην επικράτειά τους. Μετά από τρία έτη αδιεξόδων, οι υπουργοί περιβάλλοντος κατέληξαν σε μία κοινή θέση τον Ιούνιο. Δυστυχώς το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, μετατράπηκε σεγρίφο με σοβαρά νομικά κενά και έχει μετατοπιστεί σημαντικά από την πολύ πιο προοδευτική θέση του Ευρωκοινοβουλίου.

Προς το παρόν, η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα των μεταλλαγμένων και να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει η ουσιαστική αλλαγή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πήγε χαμένη.

econews
Greenpeace: η θετική πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας και το μεγάλο λάθος Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: