ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

To Πεπόνι - Το θρεπτικό φρούτο του καλοκαιριού


Το πεπόνι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, μαζί με το αγγούρι, το καρπούζι και το κολοκύθι και οι ποικιλίες του είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι τα ιταλικής καταγωγής πεπόνια κανταλούπε, το αργείτικο πεπόνι, η ποικιλία κασάμπα ή αλλιώς χειμωνιάτικη και το κοινό πεπόνι, που είναι και αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Δημοφιλές όσο λίγα καλοκαιρινά φρούτα, το πεπόνι δεν έχει μόνον απολαυστική γεύση, διαθέτει και διατροφικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιμο για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα φρούτο με φανατικούς φίλους. Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%).


Προστασία της καρδιάς

Οι ποικιλίες με την πορτοκαλόχρωμη σάρκα, όπως είναι τα μοσχοπέπονα, αλλά και τα καρπούζια, είναι πλούσια στο θαυματουργό λυκοπένιο. Σύμφωνα με αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώθηκε κατά 50% στις γυναίκες που παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου στο αίμα, από εκείνες που εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον, ένα καρπούζι, περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο από μια μερίδα ωμές ντομάτες.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Μια κούπα τεμαχισμένου πεπονιού κασάμπα, περιέχει το 22% της προτεινόμενης ημερήσια δόσης βιταμίνης Β6, που είναι σημαντικός βοηθός στη διατήρηση του καλού μεταβολισμού στον οργανισμό. Οι αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 στον οργανισμό, συνδέονται με την εμφάνιση φλεγμονών, του οξειδωτικού στρες και μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία.Ρίχνει την πίεση

Τα πεπόνια κανταλούπε είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μια κούπα πεπόνι κανταλούπε περιέχει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο. Ο «ξάδελφος» των πεπονιών, το καρπούζι, περιέχει 4% καλίου αλλά οι λίγες θερμίδες του, επιτρέπουν το διπλασιασμό της δόσης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα πεπόνια και τα καρπούζια, που είναι της ίδιας οικογένειας, είναι εξαιρετική πηγή κιτρουλίνης. Η κιτρουλίνη βοηθά τον οργανισμό να παράγει το αμινοξύ αργινίνη, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η αργινίνη βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών.

Πολυβιταμινούχα πεπόνια

Όπως τα καρότα, έτσι και τα πορτοκαλόχρωμα πεπόνια παίρνουν το φωτεινό τους χρώμα από τη βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή όραση, τη σωστή ανάπτυξη των οστών ενώ έλλειψη αυτής είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ποικιλία κανταλούπε, έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.

Επιπλέον, τα πεπόνια κανταλούπε είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μια κούπα με τεμαχισμένο κανταλούπε είναι αρκετή για την ημερήσια δόση της βιταμίνης. Η αξία της βιταμίνης C είναι σημαντική και περιλαμβάνει την αναδόμηση του κολλαγόνου στα οστά, στους χόνδρους των αρθρώσεων, στους μυς και στα αιμοφόρα αγγεία.

Αντικαρκινική δράση

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, οπότε μπαίνει και αυτό στην κατηγορία των φρούτων που έχουν σημαντική δράση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και μειώνουν αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς περιέχει βιταμίνη C και β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

Χωνευτικές ιδιότητες

Το πεπόνι θεωρείται ένα από τα καλύτερα χωνευτικά. Έχει την ικανότητα να κινητοποιήσει και να ηρεμήσει την ίδια στιγμή το έντερο όταν αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, είναι βοηθητική για την πέψη αφού περιορίζει την οξύτητα του στομάχου, που είναι συχνά ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τα στομαχικά προβλήματα.

Διατροφικά στοιχεία

Το πεπόνι αποδίδει μόνο 35 kcal/100 g και μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Το πεπόνι περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες όπως βιταμίνη Β1,Β2,Β3,φυλλικό οξύ αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά που αξίζει να αναφερθούν, τα οποία περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι: οι υδατάνθρακες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η β- καροτίνη και το κάλιο. Το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Τέλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Θρεπτικά συστατικά ανα 100 γραμμάρια 
 • Ενέργεια 35 kcal
 • Υδατάνθρακες 8,36 g
 • Λίπος 0,28 g
 • Πρωτεϊνη 0,88 g
 • Νερό 89,78 g
 • Βιταμίνη Α 322 mcg
 • Βιταμίνη Β1 0,04 mg
 • Βιταμίνη Β2 0,02 mg
 • Βιταμίνη Β3 0,57 mg
 • Βιταμίνη C 42,20 mg
 • Φυλλικό οξύ 17 mcg
 • Ασβέστιο 11 mg
 • Σίδηρος 0.21 mg
 • Μαγνήσιο 11 mg
 • Κάλιο 309 mg
 • Φώσφορος 17 mg
Ευεργετικές ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση πεπονιού βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και στην αύξηση της διούρησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό.

Σε μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει και τη δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Η βιταμίνη C και η β – καροτίνη που περιέχει, του προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιπρόσθετα η β – καροτίνη και η βιταμίνη Α που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην αποφυγή της γήρανσης και στην ενίσχυση της όρασης. Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε β-καροτίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, περιέχει ένα ένζυμο, το λεγόμενο υπεροξειδική δισμουτάση, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Παράλληλα αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνει το στρες και καταπολεμά την αϋπνία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι θετικές επιπτώσεις του πεπονιού στο στρες.

Από την άλλη, είναι περισσότερο σίγουροι ότι το συγκεκριμένο ένζυμο βοηθά στον περιορισμό της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε φρουτοσαλάτα. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε γρανίτα, παγωτό, smoothie, χυμό και σαλάτα με πεπόνι.

Δεν πρέπει να παραμένει κομμένο για αρκετή ώρα γιατί καταστρέφεται η βιταμίνη C που περιέχει.

1 . Φρουτοσαλάτα με πεπόνι, ροδάκινο, γιαούρτι , δημητριακά και μέλι

Μια πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών σε ένα μπωλ. Ένα πλήρες βραδινό για διαιτώμενους και μη.

Υλικά

 • ½ μικρό στρογγυλό πεπονάκι
 • 1 μεγάλο ροδάκινο
 • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
 • 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το πεπόνι και το σκουπίζετε με χαρτί.
Το κόβετε στη μέση, βγάζετε τη φλούδα και το καθαρίζετε καλά από τους σπόρους.
Κόβετε το μισό σε κομμάτια και το ρίχνετε σε ένα βαθύ μπωλ.
Καθαρίζετε ένα ροδάκινο και το κόβετε μέσα και αυτό.
Προσθέτετε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το μέλι και τα δημητριακά και ανακατεύετε 

2 . Σαλάτα με πεπόνι

Κόψτε το σε κύβους, και εμπλουτίστε με τη γλυκιά του γεύση μία πράσινη σγουρή σαλάτα, με γαρίδες, μοτσαρέλα και βασιλικό.

3 . Γρανίτα ή χυμό

Χτυπήστε το στο μίξερ και φτιάξτε γρανίτα, ή χυμό. Μην αφήνεται το φρούτο κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι καταστρέφεται η βιταμίνη C. Καταναλώστε το αμέσως μόλις το κόψετε.
4 . Καλλυντικό για εφήβους

Στην αρχαιότητα, το πεπόνι είχε καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούμε ακόμη και σήμερα, με τις φλούδες πεπονιού ως μάσκες προσώπου : η φλούδα του φρούτου θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

5 . Mιλκσέικ πεπονιού 

Υλικά (Για 4 άτομα)
• 600 γρ. πεπόνι ψιλοκομμένο
• 1/2 σφηνάκι Κουαντρό
• 1/2 σφηνάκι ζάχαρη μαύρη
• 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια
• 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• Λίγο φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση 

Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το παγωτό. Στη συνέχεια, προσθέτετε και το παγωτό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο ομογενοποιημένο μείγμα.

http://www.giatros-in.gr
To Πεπόνι - Το θρεπτικό φρούτο του καλοκαιριού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: