ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κύπρος- Περιορισμοί στη χρήση αρδευτικού νερού


Δεν θα δοθούν επιπρόσθετες ποσότητες νερού στους αγρότες, πέραν από αυτές που τους έχουν εγκριθεί, λόγω των πολύ χαμηλών αποθεμάτων νερού στα φράγματα, όπως ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι αγρότες καλούνται να μην προχωρήσουν σε νέες φυτείες λόγω των διακοπών του νερού και παρακαλούνται όπως συνεργαστούν με το Τμήμα Υδάτων για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων καταστάσεων. 

Σε δηλώσεις του στην «Αλήθεια», ο Γενικός Οργανωτικός του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου Γιαννάκης Θεοδούλου, ανέφερε ότι από τη μη καλλιέργεια νέων φυτειών θα προκύπτει θέμα επιβίωσης των γεωργών, για το οποίο το κράτος θα κληθεί να λάβει μέτρα. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Αλήθειας» σχετικά με την πληρότητα των φραγμάτων είχε γίνει λόγος για περικοπές στην άρδευση λόγω των άδειων φραγμάτων αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από πλευράς εισροής νερού στα φράγματα την τελευταία δεκαετία.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδούλου, το κράτος θα κληθεί να καλύψει αυτή την απώλεια του εισοδήματος των αγροτών που θα προκύψει από τη μη άσκηση του επαγγέλματος λόγω της έλλειψης νερού, ενώ τόνισε ότι οι αγρότες ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της μείωσης τάξης του 25% στις καλλιεργημένες εκτάσεις. Πρόσθεσε δε, ότι το κράτος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών, με στόχο να τους βοηθήσει να κρατηθούν στο επάγγελμα, μέσα από συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προχωρεί ο υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στο Ταμείο Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος τόνισε ότι η ανάγκη που προκύπτει από τη μη καλλιέργεια νέων φυτειών θα αποτελέσει ακόμα ένα μοχλό πίεσης που πρέπει να ασκήσουν οι αγρότες ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Κουγιάλη από τους συναδέλφους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.froutonea.gr/gr/diethni/europi/Cyprus-ardeusi
Κύπρος- Περιορισμοί στη χρήση αρδευτικού νερού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: