ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ελληνικό βέτο στα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών


Τον τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις Βρυξέλλες. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα κατέθεσε δικές της προτάσεις, αρνούμενη να δεχτεί τον Κανονισμό.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει το υπουργείο, τελικά ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού και ζήτησε από τα κράτη- μέλη την υποβολή παρατηρήσεων.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τη δική της πρόταση τεσσάρων σημείων.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ζητά κατ'αρχήν την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.

Δεύτερον, τη στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση).

Τρίτον, να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους και τέταρτον να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό που γνωστοποιήθηκε σήμερα ο συνολικόςπροϋπολογισμός για τη στήριξη ροδακίνων και νεκταρινιών ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά προβλέπει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

http://www.nooz.gr/economy/apozimionei-agrotes-tou-europaikoi-notou-i-ee-logo-empargko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ελληνικό βέτο στα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: