ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Μένει από χρήμα το Πράσινο Ταμείο ...


Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Εκτός του αρχικού του στόχου βρίσκεται το αποκαλούμενο «Πράσινο Ταμείο» του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το ποσό των 2,3 δισ. δολ. σε κρατικές υποσχέσεις μετά και από την απόφαση της Γαλλίας να καταβάλει 1 δισ. δολ.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο τέλος της διάσκεψης για το κλίμα, το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο από τον αρχικό στόχο συγκέντρωσης των 10 δισ. δολ. έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εκδώσουν πράσινα ομόλογα με το ποσό των 20 δισ. δολ. και να αυξηθεί το ποσό στα 50 δισ. δολ. το 2015. Επιπλέον, οι ασφαλιστές εταιρείες έχουν υποσχεθεί να «διπλασιάσουν τις πράσινες επενδύσεις τους» από το 2015, έτσι ώστε το ταμείο να ξεπεράσει το ποσό των 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.Ο... χορηγός

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε νωρίτερα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να συμβάλει «με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ευπαθείς χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει και αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το παγκόσμιο κλίμα να δώσει 1 δισ. δολ. στο ταμείο.

Σύμφωνα με την Oxfam, το ποσό που ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν περιλαμβάνει τη συνεισφορά της Γερμανίας, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.

Πολλές άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μικρότερα ποσά που κυμαίνονται από τα 100 εκατ. δολ. της Ελβετίας και της Νότιας Κορέας, έως τα 5,5 εκατ. δολ. που προσφέρει η Τσεχία. Η Δανία έχει υποσχεθεί 70 εκατ. και η Νορβηγία 33 εκατ.Η Σύνοδος Κορυφής οδήγησε σε μια «ισχυρή δέσμευση για μια σημαντική συμφωνία για το κλίμα» στο συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2015, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, ο οποίος μίλησε επίσης για μια «ιστορική μέρα» για το κλίμα.

Τα κρούσματα
Οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό ώστε η Γη αναμένεται να ξεπεράσει το κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας μέσα σε περίπου τριάντα χρόνια, εάν και εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, όπως αναφέρουν διαδοχικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.

Οι εκθέσεις, που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά Nature, δημοσιοποιήθηκαν δύο ήμερες πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα στον ΟΗΕ. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανθρακα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς για να εξαντλήσει την ποσόστωση του 1,2 δισεκατομμυρίου τόνων για τις εκπομπές «σε περίπου τριάντα χρόνια» ή σε μια γενιά, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.

Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επίπεδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση. Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4%, σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό Nature Geoscience. Επόμενη στη σειρά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της με 9,6% και ακολουθεί η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, ήταν ένα από τα λίγα σημεία του κόσμου όπου οι εκπομπές αερίων στην πραγματικότητα μειώθηκαν το 2013, κατά 1,8%, και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές.

Σύνοδος του ΟΗΕ
Οι θέσεις της Ελλάδας

Την επιτακτική ανάγκη για συλλογική δράση, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μία πρόκληση που «καμία χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πλαίσιο 2030, οι στόχοι του οποίου είναι:
Η μείωση, μέχρι το 2030, των εκπομπών ρύπων εντός της Ε.Ε. κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 1990.
Η αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τουλάχιστον στο 27% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ε.Ε.
Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 30%.

Ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την υιοθέτηση ενεργειακών πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας, την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2014 που είχε την προεδρία της Ε.Ε., εστίασε την προσοχή της στην αποδοτική χρήση της ενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες των ελληνικών νησιών για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στους συνολικούς στόχους της Ε.Ε. όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του, εκφράζοντας την ευχή ότι αυτή η σύνοδος θα αποδειχθεί «σύνοδος λύσεων» και θα καταστεί καταλύτης για την επίτευξη μιας «οικουμενικής, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας» για το κλίμα, στο Παρίσι, το επόμενο έτος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113355378
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Μένει από χρήμα το Πράσινο Ταμείο ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:54 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: