ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στην αναγκαιότητα περαιτέρω χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ συμφώνησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.


Οι λόγοι του εμπάργκο ήταν πολιτικής φύσης και δεν συνδέονται με τις γεωργικές αγορές και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέσα επιπλέον εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γεωργικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αγρότες να μην υφίστανται περαιτέρω κυρώσεις. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής επιχείρησε να μελετήσει και να προβλέψει τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις που έχει το εμπάργκο που έθεσε η Μόσχα από τις 6 Αυγούστου στα προϊόντα των Ευρωπαίων παραγωγών.

Όπως προκύπτει, μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αγορά φρούτων και λαχανικών και των γαλακτοκομικών έχουν ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη αναγνώρισαν την ευκαιρία αυτής της υποστήριξης, ενώ πολλά ζήτησαν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εν λόγω μέτρων και την διαφοροποίηση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναφέρθηκε πως θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά στοχευμένα μέτρα αντιστάθμισης για ορισμένους από τους περισσότερο πληγέντες παραγωγούς.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών και πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Maurizio Martina, δήλωσε σχετικά με το θέμα πως «κατά την έκτακτη σύνοδο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την ανάγκη για μια συντονισμένη, ομόφωνη απάντηση και με την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με την ρωσική απαγόρευση επί των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Μια θετική αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώθηκε, αν και τονίστηκε η ανάγκη να παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της αγοράς και να προετοιμάσει κάθε περαιτέρω και συγκεκριμένο εργαλείο παρέμβασης προς τους παραγωγούς που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την απαγόρευση. Λόγω του γεγονότος ότι η κρίση ξεκίνησε από λόγους που δεν συνδέονται με τις γεωργικές αγορές, αλλά με την πολιτική κατάσταση, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των υπουργών σχετικά με την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μέσα επιπλέον εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γεωργικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αγρότες να μην υφίστανται περαιτέρω κυρώσεις».

Η συζήτηση του Συμβουλίου επικεντρώθηκε επίσης σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Πολλές αντιπροσωπείες υποστήριξαν την αύξηση του προϋπολογισμού προώθησης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων αγορών εξαγωγής για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετά κράτη μέλη ήταν υπέρ της ενίσχυσης των υφιστάμενων συστημάτων για τη διανομή φρούτων και λαχανικών και το γάλα στα σχολεία. Η διανομή των τροφίμων στους απόρους ήταν επίσης μια επιλογή που συζητήθηκε στο Συμβούλιο.

Ορισμένες αντιπροσωπίες ανέφεραν επίσης ότι η απαγόρευση των εισαγωγών της Ρωσίας έχει επίσης επιπτώσεις στην αλιεία, ιδίως όσον αφορά τις βιομηχανίες που ασχολούνται με τα πελαγικά είδη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι εργάζεται για το πώς θα αντιδράσει καλύτερα στην προσωρινή μη διαθεσιμότητα της εν λόγω αγοράς.

http://www.froutonea.gr/gr/diethni/europi/ypourgoi-gewrgias-ee-embargo
Στην αναγκαιότητα περαιτέρω χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ συμφώνησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: